Δέκα χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, έξι ελληνικές και πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες και πολλές προσδοκίες για ανακαλύψεις, ανάλογες με αυτές που έχουν καταγραφεί σε γειτονικές χώρες, συνθέτουν το σκηνικό των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.
Οι πρώτες ερευνητικές , που θα δώσουν σαφέστερη εικόνα για την ύπαρξη και το μέγεθος των κοιτασμάτων, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018 - 2019 στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται αφενός στην προκήρυξη του για τις δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν η Energean (στο Ιόνιο) και η Κοινοπραξία δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και αφετέρου στις επόμενες προκηρύξεις που ετοιμάζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.
Στο μεταξύ, η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή των επόμενων συμβάσεων. Η μελέτη εκπονήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα με κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου.
Οι παραχωρήσεις που διεκδικούν η Κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil και η Energean περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες περιοχές με μεγάλα βάθη, που συνεπάγονται και μεγαλύτερο κόστος επενδύσεων, τα χαρακτηριστικά των οποίων, ωστόσο, προσελκύουν το ενδιαφέρον και μεγάλων πολυεθνικών . Μετά την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος και την αποδοχή του από την ΕΔΕΥ και το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας θα πρέπει να δημοσιευθούν οι σχετικές διακηρύξεις στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Παράλληλα, η ΕΔΕΥ προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες με στόχο την «πύκνωση» των γραμμών που είχαν καταγραφεί το 2013, καθώς και σε επανεπεξεργασία των παλαιότερων δεδομένων για να ακολουθήσει η σταδιακή επαναπροκήρυξη τόσο θαλάσσιων όσο και χερσαίων περιοχών, στη Δυτική αλλά και τη Βόρειο .
Οι τρεις πιο «ώριμες» περιοχές προς διερεύνηση είναι ο , το και τα Ιωάννινα, καθώς οι συμβάσεις για την παραχώρησή τους κυρώθηκαν από τη Βουλή το 2014.
Στον Πατραϊκό οι εκτιμήσεις της Κοινοπραξίας ΕΛΠΕ-Edison κάνουν λόγο για κοίτασμα μεγέθους 100 εκατ. βαρελιών, ενώ οι επενδύσεις για την ανάπτυξή του υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ και οι ερευνητικές γεωτρήσεις προσδιορίζονται για την περίοδο 2018 - 2019.
Το Κατάκολο είναι η μοναδική ως τώρα περιοχή της Δυτ. Ελλάδας με 35 - 40 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα και 10,5 εκατ. βαρέλια απολήψιμα. Την εκμετάλλευση έχει αναλάβει η Energean, η οποία προγραμματίζει γεώτρηση το 2019. Η Κοινοπραξία Repsol / Energean διεξάγει τις έρευνες και στα Ιωάννινα, σε περιοχή έκτασης 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου μετά την αεροβαρυτική έρευνα, με την οποία καταγράφηκε από αέρος το ανάγλυφο του εδάφους, προγραμματίζονται για την περίοδο 2018-2019 σεισμικές έρευνες.
Ακολουθούν τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας: 'Αρτα - Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος που έχουν παραχωρηθεί στα και Αιτωλοακαρνανία (Repsol / Energean). Οι συμβάσεις μίσθωσης υπεγράφησαν τον περασμένο Μάιο, αφού εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι η υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για τρεις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου: Το «μπλοκ 2» (δυτικά της Κέρκυρας), για το οποίο έχει ορισθεί ως επιλεγείς αιτών η Κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.- Total- Edison, βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα ακολουθήσουν η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης και η κατάθεσή της στη Βουλή. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την περιοχή 10, στο Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών η ΕΛ.ΠΕ., όπως και για την περιοχή 1, Βόρεια - Βορειοδυτικά της Κέρκυρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με κρυφό νόμο σφάζουν τους συνταξιούχους που εργάζονται ακόμα!
Πώς η κλήρωση του... πλαστικού χρήματος θα μοιράζει 1 εκατ. ευρώ στους πολίτες
Ο Γ. Βαρουφάκης θα ήθελε να πληρώνει τις συντάξεις με... κουπόνια