Ντομπρόβσκις: Η κυβέρνηση προτίμησε να βάλει φόρους από το να κόψει δαπάνες

 
Ντομπρόβσκις: Η κυβέρνηση προτίμησε να βάλει φόρους από το να κόψει δαπάνες

Ενημερώθηκε: 15/05/16 - 12:37

Απόλυτα κατηγορηματικός ήταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλτις Ντομπροβόσκις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή. Ο κ. Ντομπροβόσκης τονίζει πως ήταν η ελληνική κυβέρνηση αυτή που στην πρόσφατη διαπραγμάτευση επέλεξε να αυξήσει τους φόρους αντί να μειώσει τις δαπάνες. Μάλιστα περιγράφει τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή ως "απόλυτα ισχυρή" αν και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πλήξει την ανάπτυξη αλλά κυρίως τους Ελληνες πολίτες.

Ο αντιπροέδρος της Κομισιόν περιγράφει το πώς τελικά φτάσαμε στα νέα σκληρά μέτρα.

''Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα'' τόνισε ο κ.Ντομπρόβσκις. ''Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα.Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες'' κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο ίδιος σημειώνει πως τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ωστόσο επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποσυνδέουν τη συμφωνία για το χρέος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Διευκρινίζει πάντως πως για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απαιτεί έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους.

Η κριτική του κ.Ντομπρόβσκις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δε σταματάει όμως εδώ. Επισημαίνει πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ,η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε,είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.

«Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση», συμπληρώνει.

Σημειώνει ωστόσο, και πάλι ότι από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η συμφωνία για το χρέος δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε έναν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. «Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση» ανέφερε.

Στέλνοντας δε, ένα μήνυμα στην Αθήνα, σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης» και προσθέτει:

«Είναι ευθύνη των Ελλήνων να τηρήσουν τη συμφωνία και να βάλουν πάλι την οικονομία στον σωστό δρόμο ώστε να μη χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Κ. Φούεστ: "Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη σχεδίου"

 Μοσκοβισί: "Δεν θα ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015 στην Ελλάδα"

 Σε ύφεση 1,3% η Ελλάδα και το α΄ τρίμηνο του 2016