Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ όπου θα συζητηθούν δύο εκθέσεις για την ελληνική οικονομία η οποία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν.
Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την Ελλάδα, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, θα ξεκινήσει στις 2.30 μ.μ (9.30 μ.μ Ελλάδας) και θα είναι και κεκλεισμένων των θυρών κάτι που προκάλεσε την ενόχληση και τα γραπτά σχόλια κάποιων μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
Στην ουσία στα μέλη του Εκτελστικού Συμβουλίου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα δύο εκθέσεων που θα έπρεπε να έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Η πρώτη έκθεση θα αφορά την "ακτινογραφία" της ελληνικής οικονομίας – την οποία πραγματοποίησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο τεχνικά κλιμάκια υπο την Ντέλια Βελκουλέσκου - στα πλαίσια του άρθρου 4 και η οποία περιλαμβάνει την αναθεωρημένη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία διαπιστώνει ότι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
Η δεύτερη έκθεση που αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος της περιόδου 2012-2016 (Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα απόφαση σχετικά για την επιστροφή ή όχι με χρηματόδοση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Απόφαση για το αν θα επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση ή όχι θα ληφθεί εφόσον κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που έχει επανηλλειμένως και δημόσια έχει τονίσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στην συζήτηση που θα ακολουθήσει και στις παρατηρήσεις που θα γίνουν τόσο απο ελληνικής πλευράς όσο και απο συγκεκριμένους αντιπροσώπους (ΗΠΑ-Γερμανίας) για τις δύο εκθέσεις που συνέταξαν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
ΔΝΤ επιμένει ότι οι απαιτήσεις για την ολοκλήρωσή της ορίζονται από τους Ευρωπαίους
Σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το . Ωστόσο, η αξιολόγηση «κολλάει» στον καθορισμό του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ ζητεί τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% από το 2018 και μετά ή νέα μέτρα, για να θεωρήσει αξιόπιστη την πρόβλεψη του υφιστάμενου προγράμματος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Μαξίμου: Δεν κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης
Εν τω μεταξύ, πρωτοβουλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα, ενώ στο θέμα αυτό κοινή είναι η εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην αυριανή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ «θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο εγγύς μέλλον» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει το «να μπούμε σε μια διαδικασία μακράς διαπραγμάτευσης».
«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου πρέπει τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν» υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ» δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην «Αυγή». Όσο και εάν Γερμανία και ΔΝΤ εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους έχοντας ως ουρά και σύμμαχο τη ΝΔ, έχω την αίσθηση πως η συγκυρία και οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες που θα τους αναγκάσουν να αφήσουν τους τακτικισμούς και το blame game και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις τόσο μεταξύ τους, όσο και απέναντί μας» αναφέρει.
Πρωτοβουλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα ενώ στο θέμα αυτό κοινή είναι η εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερο δυνατές υποχωρήσεις. Σε αυτό συμπίπτει και η μεγάλη πλειοψηφία των δανειστών, όπως φάνηκε και στην Μάλτα δήλωσε στον ρ/φ «στο κόκκινο» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Επισημαίνει πάντως πώς «ακόμα και αν δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου είναι εφικτό στην συνεδρίαση του Εurogroup να γίνει ένα θετικό βήμα που θα κωδικοποιήσει την πρόοδο ώστε να κλείσει η συμφωνία πριν τις εκλογές στην Ολλανδία. «Έχουμε κάθε συμφέρον να αποφύγουμε μία πολύμηνη καθυστέρηση που θα κάνει ζημιά στην ελληνική οικονομία και την θέλουν οι ακραίοι των δανειστών».
«Ζητάμε το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δηλώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontranews.
Αναφορικά με την περίπτωση μη κλεισίματος της αξιολόγησης στο χρονικό ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου και το ενδεχόμενο επανάληψης του «σκηνικού του 2015», η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «κοινός τόπος της ελληνικής κυβέρνησης και των νουνεχών Ευρωπαίων εταίρων μας» είναι η εξεύρεση λύσης, το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί σταδιακά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα».
Η κυβέρνηση εργάζεται ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν «όχι όμως με τρόπο που θα τραυματίζει περισσότερο την κοινωνία, θα αναιρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις και θα υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης. Επισημαίνει ότι στόχος δεν είναι να κλείσει η αξιολόγηση «με οποιοδήποτε τρόπο, μόνο και μόνο για να διασφαλίσει την παραμονή της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να γίνει από την πλευρά μας μόνο με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ανεκτό τρόπο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο όροι του ΔΝΤ για να επιστρέψει
Μαξίμου: Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης