Για την ελληνική οικονομία, το ενδεχόμενο αναβάθμισης από τον οίκο Moody’s, την ακρίβεια, τις τραπεζικές χρεώσεις στα POS, τα προβλήματα στην στεγαστική αγορά και τις αλλαγές για Golden Visa μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Στο ερώτημα πώς ο Economist πλέκει εγκώμια για την ελληνική οικονομία αλλά ο οίκος Moody’s δεν μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απάντησε: «Δεν είναι ασύμβατα μεταξύ τους θα σας το πω. Απλώς να πω ότι όσοι περίμεναν αναβάθμιση από την Moody’s δεν ήταν πολύ εξοικειωμένοι με το πώς λειτουργούν αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης. Μας ανέβασε η Moody’s το Φθινόπωρο και μάλιστα δύο βαθμίδες οπότε είναι τελείως ασυνήθιστο μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να’ ρθουν αυτοί οι οίκοι και να κάνουν αμέσως αναβάθμιση».
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι ο ίδιος δεν ανέμενε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s τώρα. «Άλλωστε αν δείτε και τι λέει, αν αντιπαραβάλλετε αυτά που έλεγε το Φθινόπωρο που μας ανέβασε δύο βαθμίδες και αυτά που λέει τώρα (σ.σ. είναι) περίπου τα ίδια. Μιλάει με πολύ θετικό τρόπο. Στα περισσότερα σημεία μιλάει με τον τρόπο που μιλάω εγώ για την οικονομία. Και επίσης όσο αναφορά διαρθρωτικές αλλαγές που επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν το’ λεγε και το Φθινόπωρο. Προωθούνται», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Υποστήριξε ότι ελπίζει πώς κάποια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης θα μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα. «Διότι εμείς προχωρούμε. Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι την έχουμε την επενδυτική βαθμίδα. Τώρα η Moody’s θα πάρει τον χρόνο της. Θα κάνει πάλι την εξέταση της οικονομίας και με βάση τον τρόπο που λειτουργεί θα αποφασίσει. Οι υπόλοιποι επενδυτικοί οίκοι, όλοι, μας έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Ελλάδα έχει την επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Και συνέχισε: «Χτες δανειστήκαμε. Δανειστήκαμε πολύ καλά. Το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με το οικονομικό ρεπορτάζ. Δεν επηρεάστηκαν καθόλου οι αγορές από τα σχόλια που έγιναν βασικά στην Ελλάδα από την Moody’s. Και σήμερα βγήκε ο Economist και κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη σε 82 χώρες που μετράει στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
«Θα μου πείτε τι σημασία έχει αυτό; Πρώτον έρχεται ως απάντηση στην καταστροφολογία και δεύτερον επιχειρηματικό περιβάλλον και βελτίωση του είναι άμεσα συνδεδεμένο όλο αυτό το πράγμα με τις νέες θέσεις εργασίας, με τις καλύτερες θέσεις εργασίας. Δεν συνωμοτεί το σύμπαν υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης. Επομένως έρχεται ο Economist και λέει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο. Ξαναλέω δεν ισχυριζόμαστε ότι ο κόσμος τρώει με χρυσά κουτάλια. 400.000 άνθρωποι ήταν άνεργοι το 2019 και σήμερα έχουν βρει δουλειά», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Χατζηδάκης για την ακρίβεια: «Τα χειρότερα είναι πίσω μας»
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εκτίμησε ότι στο μέτωπο της ακρίβειας τα χειρότερα έχουν περάσει. «Τα χειρότερα σε όλη την Ευρώπη είναι πίσω μας. Πράγματι είναι μεγάλο πρόβλημα (σ.σ. η ακρίβεια). Με τα μέτρα που έχει πάρει και παλιότερα και τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης το πρόβλημα αρχίζει να τιθασεύεται αλλά το παρακολουθούμε χωρίς αδιαφορία και χωρίς αλαζονεία φυσικά».
Για τα POS και τις συναλλαγές: «Είναι θέμα εμπορικής πολιτικής»
Για τις χρεώσεις των τραπεζών και τις προμήθειες που παίρνουν από τους επιχειρηματίες για τα POS ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε: «Είμαστε σε επαφή με όλες τις πλευρές. Είναι θέμα δικής τους εμπορικής πολιτικής. Έχω την εντύπωση ότι σύντομα θα έχουμε θετικές ειδήσεις. Ο καθένας θα αποφασίσει για τον εαυτό του. Δεν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές εκεί. Είναι θέμα εμπορικής πολιτικής. Θέλω να περάσουν λίγες μέρες για να το δούμε».
Στη συνέχεια μίλησε για το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS που αποτελεί εναλλακτικό εργαλείο για πολίτες και επιχειρήσεις. «Υπάρχει ένα εναλλακτικό εργαλείο που είναι το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, το μόνο που λειτουργεί αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Μπορεί να λειτουργήσουν και άλλα στο μέλλον. Εδώ για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ πολίτης προς πολίτη είναι δωρεάν. Δεν πληρώνει κανείς. Είναι από το κινητό του οι συναλλαγές. Οι νέοι άνθρωποι το ξέρουν. Είναι ήδη συνδεδεμένοι 2.400.000 συμπολίτες μας. Σε σχέση με επαφές με ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες κλ.π. εκείνο το οποίο είναι ήδη σαφές ότι και εκεί οι προμήθειες που παίρνει το σύστημα αυτό είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τα POS και τον ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Τι θα γίνει με τα ακίνητα και την Golden visa
Για τα νέα όρια στην Golden visa και τους φόβους να αυξηθούν οι τιμές ακινήτων όπως έγινε σε 4 ευρωπαϊκές χώρες ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε ότι «η Golden visa κάλυπτε το 7% των συναλλαγών. Ωστόσο δημιουργούσε μία ψυχολογία ανατιμητική. Διότι όταν το όριο ήταν στις 250.000 ή αν θέλετε στις 500.000 τους τελευταίες μήνες κάποιος που είχε ένα ακίνητο το οποίο θα μπορούσε να το πάρει ένα νέο ζευγάρι ή μία μέση οικογένεια δεν το έδινε εκεί γιατί περίμενε με την Golden visa να το δώσει ακριβότερα και ανέβαινε η αγορά συνολικά».
Όπως σημείωσε «τώρα πάμε στις 800.000 για την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, για τα νησιά και 400.000 για την υπόλοιπη Ελλάδα. 800.000 ας σκεφτούμε ένα νέο ζευγάρι. Θα πάρει ακίνητο 800.000, ενός εκατομμυρίου; Αυτά είναι για τους πιο πλούσιους. Έχουμε μία αντίστοιχη πολιτική, τον Δεκέμβριο πέρασε ο νόμος για το Airbnb, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις –γιατί και από ’κει έχουμε μεγάλη πίεση- και θεσπίσαμε διάταξη με βάση την οποία όσοι έχουν 3 ακίνητα και πάνω να αντιμετωπίζονται ως κανονικοί επιχειρηματίες. Διότι 3 ακίνητα που τα δίνεις για Airbnb είσαι κανονικός επιχειρηματίας, θα πληρώνεις ΦΠΑ και παράλληλα έχουμε μία ευρύτερη στεγαστική πολιτική».
Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό πρόγραμμα για τα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με προγράμματα όπως «Το Σπίτι μου», «Εξοικονομώ» και «Ενοικιάζω» το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ.
«Η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί ταχύτατα στα Τέμπη»
«Να σταθούμε με σεβασμό απέναντι στον ανθρώπινο πόνο. Χάθηκαν 57 άνθρωποι οι περισσότεροι νέοι. Ξέρετε ό,τι και να πούμε τώρα οι άνθρωποι αυτοί δεν γυρνάνε πίσω», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης και τάχθηκε υπέρ του να αποδοθούν ευθύνες.
«Και γι’ αυτό τον λόγο έχει κινητοποιηθεί ταχύτατα η Δικαιοσύνη και αν συγκρίνετε την υπόθεση με το Μάτι θα φανεί αυτό σε μερικούς μήνες. Το πράγμα εδώ προχωρεί και θα έπρεπε να προχωρεί πολύ πιο γρήγορα. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε βασικά την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Έχουν οριστεί πραγματογνώμονες. Θα καταθέσουν μάρτυρες. Θα ακουστούν όλες οι πλευρές. Σίγουρα πρέπει να υπάρξει τιμωρία των ενόχων και κάθαρση», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ έχουν το δικαίωμα – απαιτούνται 30 βουλευτές για να καταθέσουν σχετική πρόταση- αλλά δεν έχουν καταθέσει πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή. Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, η πρόταση για την σύσταση Προανακριτική Επιτροπή που έχουν καταθέσει τα δύο κόμματα και απορρίφθηκε αφορούσε τις ευθύνες οικονομικής διαχείρισης για την σύμβαση 717. «Δικαιούνται να το κάνουν και αφού έχουν τόσο μεγάλη ευαισθησία πρέπει να το κάνουν», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην απουσία του πρωθυπουργού από την Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη. «Το ’20 και το ’21 είχαμε Εξεταστικές Επιτροπές για τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον κ. Παππά. Έχετε ακόμα τα βίντεο από εκείνη την περίοδο. Ο πρωθυπουργός δεν πάει σε τέτοιου είδους συζητήσεις διότι θέλει να κάνει ξεκάθαρο ότι αποφασίζει η Βουλή με βάση την γνώμη του κάθε ενός βουλευτή. Αυτό έκανε και τώρα. Αλλά δεν έχει μιλήσει για το θέμα; Προφανώς έχει μιλήσει. Στην ίδια την Βουλή έχει μιλήσει. Σε πολλές συνεντεύξεις έχει μιλήσει», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
«Ο κ. Καραμανλής πρώτον έχει μιλήσει στην Βουλή προ των εκλογών.
Αλλά το ξεπερνάω. Πάω στο τώρα. Είχαμε την Εξεταστική Επιτροπή ο κ.
Καραμανλής ήταν εκεί για 5, 6 ενδεχομένως και παραπάνω ώρες, δεν
θυμάμαι και έδωσε απαντήσεις για όλα τα θέματα που τέθηκαν. Στην Βουλή
πάλι ήταν δεν ήταν σε Ολομέλεια ήταν σε Επιτροπή. Πάντως απάντησε», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τον
ανθρώπινο πόνο» και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κινητοποιήσει το
ευρωκοινοβούλιο. «Η συγκάλυψη θα είχε νόημα εάν κρύβαμε κάτι. Αμέσως
δημιουργήσαμε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πριν από αυτό είχε παραιτηθεί ο
αρμόδιος υπουργός, έγινε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Έβγαλε τα
συμπεράσματα της. Έγινε Εξεταστική Επιτροπή στην Βουλή. Προχωρεί πολύ
γρήγορα η Δικαιοσύνη», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Εξήγησε ότι η ΝΔ είχε λειτουργήσει πολύ πιο υπεύθυνα στην υπόθεση με την πυρκαγιά στο Μάτι. «Δεν λέω ότι δεν πρέπει να μας κρίνουν. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να μας ψέγουν αλλά πρέπει να υπάρχουν και κάποια όρια», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Πηγή: enikos.gr