Τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να νομοθετήσει προκαταβολικά η Ελλάδα προκειμένου διασφαλιστεί επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 θα βρεθούν στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης, εκτιμάται ότι οι δανειστές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα παρουσιάσουν τα μέτρα που ζητούν από την Αθήνα.
Οι δανειστές της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από τη Χάγη ότι αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση μεταξύ των δανειστών και Ελλήνων αξιωματούχων.
«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.
Οπως μεταδίδει τo ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές θα ζητήσουν από την Αθήνα τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που θα ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, θα εφαρμοστούν εάν η χώρα μας δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους για το πλεόνασμα που ορίζει το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων σχετικά με τους όρους που συνδέονται με την τελευταία διάσωση της Ελλάδας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο ανησυχίες σχετικά με τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη
Μιλώντας ενόψει του μπαράζ επαφών ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στις Βρυξέλλες είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αντίθετα το χρέος βρίσκεται εκτός ατζέντας.
Διευκρίνισε όμως πως για την ευρωπαϊκή πλευρά δεν επείγει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ουσιαστικά πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά για την επίτευξη προόδου, ενόψει και των δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία τους επόμενους επτά μήνες.
Όπως εξήγησε, η επόμενη μεγάλη πληρωμή ομολόγων είναι προγραμματισμένη για το καλοκαίρι και συνεπώς ο ίδιος δεν αισθάνεται πως υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ακόμα πως οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί η ελληνική πλευρά είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά παίρνουν πολύ χρόνο.
Μοσκοβισί: Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση
Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε χθες βράδυ εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε χθες βράδυ το Euro Working Group. Αν και το χρέος της Ελλάδας δεν λήγει πριν από τον Ιούλιο, οι Αρχές θεωρούν ότι πρέπει να επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του θέματος στις επερχόμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρίσιμες συναντήσεις Εκλ. Τσακαλώτου για άρση αδιεξόδου - Συνάντηση και με Μέρκελ;