Στην πίεση Γαλλίας, Γερμανίας και δώδεκα άλλων κρατών προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει την αμυντική βιομηχανία, κάτι που το καταστατικό της απαγορεύει επί του παρόντος, αναφέρεται δημοσίευμα της Les Echos που υπογράφει ο Vincent Collen.
Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η Τράπεζα μπορεί να επενδύσει στις λεγόμενες «διπλές» τεχνολογίες, οι οποίες έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές, όπως drones, δορυφόρους, συστήματα πληροφοριών, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κ.λπ.
Σχετικά με την ανακοίνωση από την ΕΤΕ, επενδύσεων περίπου 8 δισ. ευρώ σε αυτούς τους τομείς από τώρα έως το 2027, εκ των οποίων ήδη έχουν δεσμευτεί λίγο περισσότερα από 2 δισ., ο Thierry Tardy, συνεργάτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Jacques-Delors, αναφέρει: «Είναι ήδη σημαντικό. Τα όρια είναι συχνά ασαφή για αυτές τις διπλές τεχνολογίες, που είναι κρίσιμες για τη διεξαγωγή πολέμου σήμερα»
Ωστόσο, με την ενίσχυση της ρωσικής απειλής, οι δεκατέσσερις χώρες –Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και τα τρία κράτη της Βαλτικής- θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα, σημειώνει η εφημερίδα, με τον Thierry Tardy να εκτιμά, ότι «η ζητούμενη αλλαγή έχει μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθεί», λόγω «του βάρος των αιτούντων κρατών σημαίνει».
Η πίεση είναι επομένως μέγιστη, παρά τους δισταγμούς άλλων χωρών, όπως η Αυστρία, η οποία είναι ουδέτερη, υπογραμμίζεται. Το ερώτημα είναι αν η άρση αυτών των εμποδίων θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΤΕπ να επενδύσει στο μέλλον σε άρματα μάχης, οβίδες πυροβολικού, ρουκέτες, ως προς το οποίο κάποιοι εκφράζουν φόβους, ότι δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα τόσο εύκολα, εάν άρχιζε να χρηματοδοτεί έργα εξοπλισμών, σημειώνει ο δημοσιογράφος, με πηγή κοντά στο θέμα να θεωρεί «πολύ απίθανο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Ωστόσο, κατά τον Vincent Collen, τα κράτη που υπογράφουν την επιστολή σκοπεύουν να ταρακουνήσουν το παιχνίδι, καθώς, όπως εξηγούν, η μεταρρύθμιση των αποστολών της ΕΤΕπ θα καταστήσει δυνατή την αποστολή «ενός σήματος» στους επενδυτές, για την τόνωση των ροών κεφαλαίων στον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα, καθιστώντας αυτές τις επενδύσεις «πιο αποδεκτές».
Υπογραμμίζεται, ότι αναλυτές της HSBC, σε σημείωμά τους που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, υποστηρίζουν, ότι «μέσω της αρχικής της λειτουργίας ελέγχου, η ΕΤΕπ μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών σε ευρωπαϊκά έργα», με τον Luigi Scazzieri, του Centre for European Reform, να εξηγεί: «Πολλές ΜΜΕ στον αμυντικό τομέα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε δημόσια ή ιδιωτικά κεφάλαια, λόγω των κανόνων βιώσιμων επενδύσεων, που ακολουθούνται ολοένα και περισσότερο. Η μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΤΕπ θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι η επένδυση σε αυτόν τον τομέα δεν είναι κάτι κακό».
Πηγή: Les Echos μέσω hellasjournal.com