Σαράντα τρία νέα προαπαιτούμενα, στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι οι εργασιακές σχέσεις, ο τομέας της ενέργειας και το νέο Ταμείο Πλούτου με την περιουσία των 50 δις. ευρώ, καλείται να εφαρμόσει μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση που θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Τις μνημονιακές δράσεις οι οποίες πρόκειται να περάσουν από το «μικροσκόπιο» των δανειστών το Φθινόπωρο περιγράφει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο το οποίο «κλείδωσε» την Πέμπτη το βράδυ στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG) σφραγίζοντας τη συμφωνία της Αθήνας με τους ευρωπαίους εταίρους. Σε αυτό το τεχνικό κείμενο καταγράφονται και οι «ουρές» από την πρώτη αξιολόγηση που παραμένουν σε εκκρεμότητα και για τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι θα έχουν περαιωθεί πριν την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και την νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που σύμφωνα με το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο έρχονται να προστεθούν μαζί με τα υπόλοιπα ορόσημα (milestones) που βαρύνουν την ελληνική κυβέρνηση.
Στο κείμενο της συμφωνίας τονίζεται ότι η «δεύτερη αξιολόγηση θα αναλωθεί σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο όσων νομοθετήθηκαν» ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών η δουλειά που θα γίνει στη δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στην πρώτη καθώς θα ελεγχθεί η πραγματοποίηση 43 δράσεων.
Έμφαση θα δοθεί στο νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα κυνηγήσει έσοδα 50 δς. Ευρώ σε βάθος 30ετίας. Ως τον Σεπτέμβριο, κυβέρνηση και θεσμοί, πρέπει να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του (Supervisory Board), τα οποία θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τον ίδιο μήνα θα πρέπει να έχουν επιλεγεί τα μέλη του ΔΣ, προκειμένου τον Οκτώβριο να συνεδριάσει για πρώτη φορά. Τον Νοέμβριο θα πρέπει να επιλεγούν τα μέλη των ΔΣ των θυγατρικών του νέου Ταμείου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΔΕΚΟ) με εξαίρεση το ΤΧΣ που θα βρεθούν κάτω από την ομπρέλα του νέου φορέα. Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπονται έσοδα 6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2022 και 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για τρία πακέτα ιδιωτικοποιήσεων: ένα άμεσο, ένα μέχρι τον Σεπτέμβριο και ένα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Επίσης, υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημοσίου τα οποία θα αξιοποιηθούν με leasing, ενώ κάποια άλλα θα πωληθούν.
Με το ίδιο κείμενο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα καλύψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με δεδομένο ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις το 2012 με αποτέλεσμα να απαιτούνται τώρα πρόσθετοι πόροι 1 με 1,5 δισ. ευρώ για να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα, η ελληνική πλευρά καλείται να βρει «ισοδύναμα» που θα καλύψουν αυτό το κονδύλι.
Από το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας προκύπτει ότι το κόστος για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δις. ευρώ και για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει η ελληνική πλευρά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
EWG: Σήμερα «κληρώνει» για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ
Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τη νέα ετυμηγορία του EWG
Οι τροπολογίες που «ξεκλειδώνουν» την δόση των 7,5 δισ. ευρώ
Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις, μια μέρα πριν η πρώτη δόση