«Μαύρα κι άραχνα» τα βλέπουν οι Έλληνες για το μέλλον των νοικοκυριών καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ το 60% περιμένει πως η οικονομία θα χειροτερεύσει στον επόμενο χρόνο, ενώ μόλις το 2% πιστεύει πως θα βελτιωθούν τα πράγματα. Η αποταμίευση αποτελεί «όνειρο μακρινό» για τους Έλληνες, καθώς το 92% (έναντι 89% τον Οκτώβριο) δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο. Πολύ πιθανή απαντά, αντίθετα, μόνο το 8% (από 10% τον προηγούμενο μήνα).
Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ μειώνονται στο 9% (από 12%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» περιορίζονται στο 13% (από 15%). Στο ίδιο κλίμα και οι απαντήσεις στην ερώτηση για το πώς τα βγάζουν πέρα τα καθώς το 65% (έναντι 60% τον Οκτώβριο) απαντά ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενώ παραμένει στο 13% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Έτσι οι που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ μειώνονται στο 9% (από 12%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» περιορίζονται στο 13% (από 15%).
Έξι στους 10 Έλληνες πιστεύουν επίσης ότι θα υπάρξει μικρή ή αισθητή αύξηση της με το 13% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά ή αισθητή μείωσή της. Αμετάβλητος, τόσο από πλευράς επιχειρηματικών προσδοκιών όσο και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παρέμεινε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 98,4 μονάδες από 98,3 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του .
ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΗ ΛΟΤΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η μικρή επιδείνωση των δεικτών σε κατασκευές, βιομηχανία και υπηρεσίες αντισταθμίζεται από την άνοδο στο λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει στα ίδια επίπεδα. Την ίδια ώρα αυξάνεται το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα ενώ μειώνεται το ποσοστό των Ελλήνων που αποταμιεύουν.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, «τον τελευταίο μήνα δεν επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να παγιώνεται η σταθερότητα στην οικονομία. Έχει δημιουργηθεί η προσδοκία πως η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα αποτελέσει σημείο τριβής με τους εταίρους και πιστωτές και θα ολοκληρωθεί σύντομα.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ
Οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που επηρεάζουν τις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα.
Συνολικά οι προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδο που είναι μεν υψηλότερο από πριν ένα έτος – και άρα συνεπές με την τρέχουσα ανάκαμψη,- αλλά σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο επίπεδο στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες». Αναλυτικότερα:
• στη βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες δεν μεταβάλλονται, με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και το ισοζύγιο των αποθεμάτων να επιδεινώνονται οριακά.
• στις κατασκευές, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνται με τα δημόσια έργα, όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση
• στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα βρίσκονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
• στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της όμως να βελτιώνονται, έστω και οριακά
• στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καταγράφεται βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και οριακή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης να επιδεινώνονται.