Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου , άλλαξε όλος ο κορμός που διαμόρφωνε την τουρκικής εξωτερικής πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Πάντως θεωρείται πως στις αλλαγές έχει σοβαρό λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου διορίστηκε ως μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ.
Ο Σινιρλίογλου είχε αναλάβει καθήκοντα το 2009 και ήταν ο μακροβιότερος γενικός γραμματέας του Υπουργείου. Ο ίδιος είχε στενή συνεργασία με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και θεωρούνταν από τους αρχιτέκτονες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών Νατζί Κορού απομακρύνθηκε και αυτός και διορίστηκε ως εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς διορίστηκε ως πρέσβης στο Βελιγράδι.
Επίσης , απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα τους και οι αναπληρωτές γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αλί Κεμάλ Αϊντίν διορίστηκε ως πρέσβης στο Βερολίνο, ο Μουράτ Σαλίμ ως πρέσβης στη Ρώμη και ο Λεβέντ Μπουρχάν ως πρέσβης στο Δουβλίνο.
Υπήρχαν φήμες και για την απομάκρυνση του διοικητή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) Xακάν Φιντάν, όμως δεν υπήρξε κάποια αλλαγή. Όμως ο υποδιοικητής της MIT Iσμαίλ Χακκί Μουσά απομακρύνθηκε και διορίστηκε ως πρέσβης στο Παρίσι.
Αλλαγή υπήρξε και στην πρωθυπουργία καθώς ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού Κεμάλ Μαντένογλου, διορίστηκε ως εκπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό Παγκόσμιου Εμπορίου στη Γενεύη.
Μέχρι στιγμής δεν ανακοινώθηκαν οι αντικαταστάτες τους.
Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως οι αλλαγές αυτές έρχονται με εντολή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και προβλέπουν κάποια σοβαρή αλλαγή στην Εξωτερική πολιτική της χώρας στα θέματα της Συρίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας κτλ. .
Με την αλλαγή αυτή θεωρείται πως η νέα ηγεσία «θα ρίξει τα βάρη και τα λάθη » στην παλιά ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών όπως και στον Αχμέτ Νταβούτογλου, για να μπορέσει η Τουρκία να αλλάξει πορεία στην εξωτερική της πολιτική.