Στους πνευματικούς δεσμούς της Ρωσίας με το Βυζάντιο, "στην θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του οποίου συνεχίζει και η Ελλάδα σήμερα" αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του κατά την ξενάγησή του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.
Με αφορμή έργο του περίφημου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο, ο κ. Πούτιν σημείωσε πως ο Ρουμπλιώφ άντλησε την έμπνευσή του από την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του Βυζαντίου, λαμβάνοντας απ' αυτό τεχνογνωσία και δημιουργικά μέσα, στα οποία ο ίδιος πρόσθεσε το λεγόμενο "ρωσικό ύφος".
"Για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομά του το ήξεραν μονάχα οι ειδικοί - και μόνον στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματά του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε πως η έκθεση του έργου του Αντρέι Ρουμπλιώφ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών του "2016 - Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας".
«Δεν είναι τυχαίο ότι εγκαινιάζουμε σήμερα, με τη δική σας παρουσία κύριε Πρόεδρε, ένα τόσο σημαντικό και τόσο συμβολικό έργο, ένα τόσο σημαντικό όσο και συμβολικό έκθεμα στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας», ανέφερε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της έκθεσης που γίνεται στο Βυζαντινό Μουσείο στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας και στην οποία περιλαμβάνεται η αγιογραφία του σπουδαίου Αντρέι Ρουμπλιώφ.
«Έχουμε σήμερα τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο Βυζαντινό Μουσείο στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που βγαίνει σπάνια από τη χώρα, και μαζί με την κόρη της Ακρόπολης που ήδη βρίσκεται στην Ρωσία αποτελούν τεκμήριο της σημασίας της φιλίας των λαών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η συνεργασία φορέων και μουσείων των δύο χωρών που έκανε πράξη το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός, πλαισιώνει την ανταλλαγή εκθέσεων και με δράσεις που αφορούν την ανταλλαγή εμπειρίας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας συντήρησης εικόνων.
«Ο μοναδικός Αντρέι Ρουμπλιώφ, μαθητής και συνεργάτης του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, μετουσίωσε τη βυζαντινή αγιογραφική παράδοση προσδίδοντας της γνήσια ρωσική ταυτότητα και πνευματικότητα, επιστρέφοντας πολλαπλάσια τα δώρα που έλαβε από το Βυζάντιο. Θεωρείται η πηγή της μακράς συνεισφοράς της ρωσικής τέχνης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό που συνεχίζεται ως τις μέρες μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Εγκαινιάζοντας σήμερα το σημαντικό αυτό πρόδρομο έκθεμα, παρουσία του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, έχουμε την ευκαιρία να τονίσουμε το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας που ενώνουν τους λαούς μας στα βάθη των αιώνων, είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη δέσμευση αλλά και τη βεβαιότητα ότι αυτοί οι δεσμοί, όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα ενισχυθούν στο άμεσο μέλλον.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την «μεγάλη χαρά και τιμή» του να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης «ενός μοναδικού αριστουργήματος» της εικόνας Ανάληψη του «μεγάλου εικονογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, ο οποίος άντλησε την έμπνευση για τα έργα του μεταξύ άλλων και από την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου, σημειώνοντας ότι όχι μόνο πήρε την τεχνογνωσία και τους τρόπους δημιουργίας αλλά προσέθεσε σε αυτό το λεγόμενο ρωσικό στυλ.
Ο Β. Πούτιν είπε ακόμη ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομα του Αντρέι Ρουμπλιώφ το ήξεραν μόνο οι ειδικοί και πως μόνο στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματα του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό.
«Σε εμάς διατηρήθηκαν μόνο 5 τέτοιες εικόνες», συνέχισε και πρόσθεσε ότι η Ανάληψη του Χριστού είναι μια από αυτές. Σε αυτό το έργο, είπε, μπορούμε να δούμε ένα χαρακτηριστικό της τέχνης του Ρουμπλιώφ, την αίσθηση της αρμονίας και της ισορροπίας. Ανέφερε ότι αυτή την εικόνα τη δημιούργησε στις αρχές του 15ου αιώνα κατά την αναστήλωση του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Βλαντίμιρ.
Ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε ότι τα εγκαίνια της σημερινής έκθεσης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδος την έναρξη του οποίου ανακοίνωσαν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα τον Ιανουάριο. «Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι τελευταία αξιοσημείωτη εκδήλωση στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος», είπε μεταξύ άλλων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τσίπρας: Η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας