Αρχηγός ΓΕΑ: Ορατός ο κίνδυνος ατυχήματος με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

 
Αρχηγός ΓΕΑ: Ορατός ο κίνδυνος ατυχήματος με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ενημερώθηκε: 18/05/16 - 23:00

Μείζον ερώτημα αποτελεί πλέον το μέχρι πού σκοπεύει να φτάσει η Άγκυρα. Δεν έφταναν οι συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, τώρα, σε ένα είδος συνέχειας των προκλήσεων, η Άγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση πως δεν σέβεται τα δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης. Εγκαλεί μάλιστα την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους τοπικά εκλεγμένους μουφτήδες.

«Το σημερινό στάτους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που θέλουν να επωφεληθούν από τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, είναι πολύ μακριά από την αισιόδοξη σκοπιά που αντανακλάται σε δηλώσεις Eλλήνων αξιωματούχων» ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατό.

«Αυτό θα έχει θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις» αναφέρει η τουρκική πλευρά.

Ανέφερε παράλληλα πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι πέρασαν οκτώ χρόνια.

"Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μειονότητα του πληθυσμού που ζει στη Δυτική Θράκη ως μια θρησκευτική - μουσουλμανική - και όχι ως εθνική – τουρκική" σημείωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος καλώντας την Ελλάδα να "ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για να ανοίξουν μειονοτικά σχολεία", να "αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες," και να χορηγήσει εκ νέου υπηκοότητα σε εθνοτικούς Τούρκους.

 Προειδοποιούν Καμμένος και αρχηγός ΓΕΑ για τις τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, υπήρξε κοινή προειδοποίηση σήμερα Τετάρτη, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Βαϊτση. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στον κίνδυνο πρόκλησης ενός σοβαρού αεροπορικού ατυχήματος μεταξύ των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που εισέρχονται μαζικά στο FIR Αθηνών παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, πετώντας ακόμη και πάνω από ελληνικά νησιά, και των μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ό,τι εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο αναχαιτίζεται» είπε ο κ. Καμμένος και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτό που θέλω να σας τονίσω είναι ότι εμείς ακολουθούμε τις πάγιες αποφάσεις και τις στρατηγικές τις οποίες κρατούν οι Ένοπλες Δυνάμεις ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Ό,τι εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο αναχαιτίζεται, όποιο πλοίο εισέρχεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων χωρίς τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο παρακολουθείται, γίνεται ανάγνωση των σχετικών σημάτων και αυτό αφορά όλα τα μέσα τα οποία παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες».

«Η έξαρση των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας βεβαίως και μας απασχολεί» συνέχισε ο κ. Καμμένος και τόνισε:

«Έχουμε, όπως γνωρίζετε, ενημερώσει επανειλημμένως και μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τους συμμάχους αλλά και όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή δίνει πλέον τη δυνατότητα να έχουν και οι ίδιοι την εικόνα αυτών των παραβιάσεων. Όμως, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε ιδίως στις δύο τελευταίες ημέρες, θέλω να σας πω ότι παραβίαση δεν είναι μόνο η είσοδος μαχητικών αεροσκαφών μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο. Και αυτές οι παραβιάσεις των τελευταίων ωρών, οι περίπου 80 παραβιάσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ, αφορούν περισσότερο ελικόπτερα τα οποία απονηώνονται από τουρκικά πλοία που βρίσκονται εντός των διεθνών χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της άσκησης «Λευκή Θύελλα» που έχει ξεκινήσει από την Τουρκία τις τελευταίες ώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε αυτές τις παραβιάσεις. Επαναλαμβάνω πως ότι παραβιάζει ελληνικό εναέριο χώρο, αναχαιτίζεται. Μακάρι η Τουρκία να έχει αντιληφθεί ότι αυτού του είδους οι προκλήσεις δημιουργούν πρόβλημα και στους ίδιους και ότι αυτή η προκλητική συμπεριφορά δεν βοηθά στη βελτίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών που επιδιώκουμε όλοι. Πιστεύω ότι είναι και στο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων που έχουμε στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες. Από εκεί και πέρα, η δική μας θέση είναι σταθερή και θα παραμείνει σταθερή ανεξαρτήτως των πολιτικών προθέσεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν τη δουλειά τους, όπως πρέπει να την κάνουν, όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί και αυτοί οι σχεδιασμοί εφαρμόζονται. Σας διαβεβαιώνω ότι εφαρμόζονται με απόλυτη συνέπεια».

 Αρχηγός ΓΕΑ: Υπαρκτή η πιθανότητα ενός ατυχήματος

Ο υπουργός αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο με ευθύνη της Τουρκίας έκανε λόγο για το σοβαρό ενδεχόμενο ατυχήματος. Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν εάν η λέξη "ατύχημα" περιλαμβάνει και τη χρήση όπλων. Τότε Ο Α/ΓΕΑ Χ.Βαίτσης ανέλαβε να "μεταφράσει" όπως είπε όσα ανέφερε ο ΥΕΘΑ:

"Αν μου επιτρέπετε να «μεταφράσω» αυτά που είπε ο κ. Υπουργός δεν νομίζω ότι υπήρξε μορφή απειλής ότι θα χρησιμοποιήσουμε όπλα εάν μπαίνουν μέσα. Το ατύχημα έγκειται, όπως είπε προηγουμένως ο κ. Υπουργός, στο ότι σε ένα τόσο μικρό εναέριο χώρο για τα δεδομένα των αεροπορικών επιχειρήσεων βρίσκονται πάρα πολλά αεροπλάνα μαζί – συνήθως αυτοί μπαίνουν με έξι έως οκτώ αεροσκάφη και άλλα δύο τα δικά μας δέκα – κάνοντας εμπλοκές και διαφόρους ελιγμούς. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο αεροπορικό ατύχημα, όπως μπορεί να συμβεί όχι μόνο στις εμπλοκές στο Αιγαίο, αλλά και στην καθημερινή εκπαίδευση όλων των αεροποριών του κόσμου. Αυτό νομίζω ότι είναι πάντα ένας κίνδυνος, πολύ δε περισσότερο όταν δεν γνωρίζεις. Στην εκπαίδευση γνωρίζουμε, έχουμε συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής, έχουμε συγκεκριμένα επίπεδα πτήσεως για κάθε ένα σχηματισμό. Όταν όμως εμείς δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθούν τα τουρκικά αεροσκάφη φυσικά είναι πολύ πιο επικίνδυνο να εμπλέκεσαι μαζί τους και η πιθανότητα για τη δημιουργία ενός ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτή".

 Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

«Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως την ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα.

Παρά το γεγονός ότι της είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι οι Συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, όμως, η ιστορική εμπειρία και η αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών δείχνει ότι αυτό δεν ήταν εύκολο στο παρελθόν. Ας προσπαθήσει για το μέλλον».