Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Alpha πυροδότησε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για το τέλος των Μνημονίων που έρχεται και οι αναφορές σε «χαρούμενα πρόσωπα» βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής.
ΝΔ: Για καριέρα ηθοποιού ο Αλέξης Τσίπρας
«Ο κ. ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό με ρεσιτάλ θράσους και ψεμάτων για να καλύψει την ανικανότητα και την αποτυχία του», σχολίασε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Μας ανακοίνωσε ως θετικά βήματα και επιτυχίες, τους ατελείωτους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες, τις διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, το στο οποίο έχει δεσμεύσει τη χώρα ως το 2022, τη συνεχή λιτότητα για δεκαετίες που έχει υπογράψει», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Βλέπει γύρω του χαμογελαστά πρόσωπα ...», επισημαίνει το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο και με ειρωνικό τόνο συμπληρώνει: «Είναι προφανώς από τη χαρά που υποδεχόμαστε όλοι οι πολίτες τα εκκαθαριστικά της εφορίας αυτές τις μέρες. Ίσως κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι η ζωή στο γυάλινο πύργο του Μαξίμου έχει ημερομηνία λήξης, όσες ώρες συνεντεύξεων και αν κάνει. Και τότε οι δικαιολογίες που άρχισε να ψελλίζει για αυταπάτες, λάθος εκτιμήσεις και επιλογές προσώπων, δεν πρόκειται να τον γλυτώσουν από την σκληρή λαϊκή ετυμηγορία.
Τουλάχιστον, θα έχει εξασφαλίσει μια καριέρα ηθοποιού για το μέλλον...».
ΠΑΣΟΚ: Δεν παραγράφεται ο τυχοδιωκτισμός
Σε έντονα επικριτικούς τόνους κινήθηκε και το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «αυταπατάται, αν νομίζει ότι μπορεί να συνεχίζει να πουλά νέες, ψεύτικες ελπίδες στον , θεωρώντας ότι οι εκλογές "παραγράφουν" τις ευθύνες για τα ψέματα, την ανευθυνότητα και τoν πολιτικό τυχοδιωκτισμό που επέδειξε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, «όλοι ξέρουν ότι φόρτωσε τη χώρα και τους πολίτες με νέα δυσβάσταχτα βάρη, δεσμεύσεις, εποπτεία και μνημόνια μέχρι το 2060, ενώ παράλληλα παρέδωσε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας για... έναν αιώνα». Και καταλήγουν θέτοντας το ερώτημα: «Για ποιο τέλος των μνημονίων το 2018 μιλά λοιπόν;».
ΚΚΕ: Η ακρίβεια της «εμπιστοσύνης» των αγορών
«Το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός, με αφορμή την έξοδο στις , συντρίβεται από τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός, τα μέτρα που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση και τις νέες δεσμεύσεις ενόψει τρίτης αξιολόγησης», επεσήμανε το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την πρωθυπουργική συνέντευξη.
«Στον ελληνικό λαό κοστίζει πολύ ακριβά η "εμπιστοσύνη" των αγορών και των επενδυτών, δηλαδή του κεφαλαίου, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να χαιρετίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, αφού αυτή υλοποίησε και με το παραπάνω όλες τις αντιλαϊκές απαιτήσεις τους», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του Περισσού.
«Στο μόνο που είχε δίκιο ο κ. Τσίπρας είναι ότι η δεν έχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στη δική του, αφού η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική των προηγούμενων», καταλήγει.
Ποτάμι: Κοκτέιλ με ψέματα και λαθρεμπόριο ελπίδας
O κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά με το γνωστό κοκτέιλ ψεμάτων και λαθρεμπορίου ελπίδας. Ψέματα όσον αφορά στο παρελθόν, λαθρεμπόριο ελπίδας όσον αφορά στο μέλλον», σχολίασε για λογαριασμό του Ποταμιού ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος έκανε μια σειρά επισημάνσεων, αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:
*Μιλάει για άρση της επιτροπείας το 2018 όταν, μόλις σήμερα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφέρει στην έκθεσή του ότι: «Ο δρόμος για την κανονικότητα θα είναι μακρύς και όλα δείχνουν ότι το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας δεν θα έλθει το 2018».
*Πανηγυρίζει ως επιτυχία της κυβέρνησής του την έξοδο στις αγορές όταν επιστρέφουμε σε αυτές με επιτόκια του 2014, τη στιγμή που άλλες χώρες που βρίσκονταν την ίδια περίοδο σε μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, δανείζονται με 1,25%.
*Κομπάζει για ανάπτυξη 1.8% το 2017 όταν η πρόβλεψη της δικής του κυβέρνησης στον προϋπολογισμό ήταν 2.7% και μειώθηκε λόγω των καθυστερήσεων του.
*Αναγνωρίζει ότι η χώρα έφθασε στο χείλος του γκρεμού το 2015, δεν λέει όμως ότι αυτό έγινε εξαιτίας των τυχοδιωκτικών επιλογών του οι οποίες κόστισαν στους Έλληνες πολίτες 100 δισ.
*Καυχιέται ακόμη και για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη όταν έφθασε κοντά στην έξοδο λόγω των δικών του εγκληματικών λαθών.
*Χαρακτηρίζει ελληνική επιτυχία τον αλγόριθμο του 15% για τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες (Gross Financing Needs) στο οποίο κατέληξε το του Ιουνίου για το χρέος, όταν αυτό είναι γνωστό ότι αποτελεί θέση του ΔΝΤ από τον Μάιο του 2013 (Public Debt Sustainability Αnalysis in Market-Access Countries) και ενεργοποιείται τώρα που το χρέος κρίνεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
*Ξεπερνάει λες και δεν «τρέχει τίποτα» τα προεκλογικά ψέματα του Ιανουαρίου του 2015 θεωρώντας πως σβήστηκαν στις του Σεπτεμβρίου, όπου κατέβηκε με κεντρικό σύνθημα το «παράλληλο πρόγραμμα», ενώ ακόμη και λίγο πριν από την ψήφιση του τελευταίου πακέτου τον Ιούνιο διαβεβαίωνε «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».
*Mιλάει για ανεξαρτησία της όταν ο ίδιος τη χαρακτηρίζει «θεσμικό εμπόδιο», προεξοφλεί αποφάσεις της, καλύπτει υπουργούς του που επιτίθενται με χυδαίο τρόπο κατά δικαστών και χρησιμοποιεί πρώην δικαστικούς ως το «μακρύ κυβερνητικό χέρι» (προφανώς επειδή δεν θέλει η Δικαιοσύνη να είναι ανεξέλεγκτη).
«Θα συμφωνήσουμε σε κάτι με τον κ.Τσίπρα: ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Ποταμιού και καταλήγει: «Αλλά ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι ακατάλληλοι να το καταρτίσουν και να το εφαρμόσουν. Το νέο παραγωγικό μοντέλο δεν χτίζεται με την επέκταση του πελατειακού κράτους, με την επιστροφή της στη δεκαετία του '80, με το κυνήγι της αριστείας και την αφαίμαξη της παραγωγικής Ελλάδας για τη συντήρηση του κομματικού στρατού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».