Μετά το τέλος της 8μηνης αποχής των συμβολαιογράφων που έβαζαν μπλόκο στους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί το στοκ των ακινήτων που είχε μείνει τόσο καιρό «παγωμένο» και υπολογίζεται πως φτάνει τα 5.000.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» καθώς οι αγοραστικές τιμές ετοιμάζονται να πέσουν ακόμα περισσότερο, οι δείχνουν διατεθειμένες να αγοράσουν τα ακίνητα για να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες, ενώ προετοιμάζουν ήδη την αξιοποίησή τους.
Εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων που διαθέτουν ή πρόκειται να συστήσουν οι τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαχείριση αυτών των ακινήτων και την πώλησή τους σταδιακά και σε μεταγενέστερο στάδιο. Πρόκειται για εταιρείες που θα ασχοληθούν ενεργά με τον τομέα των οικιστικών ακινήτων, αναλαμβάνοντας όχι μόνο την πώλησή τους, αλλά και τη συντήρησή τους, προκειμένου να τα μεταβιβάσουν ή να τα ενοικιάσουν.
Η αποφασιστικότητα των τραπεζών είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται από τον SSM, κλιμάκια του οποίου ξεσκονίζουν τις τελευταίες μέρες τα χαρτοφυλάκια των . Η δέσμευση για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% έως το τέλος του 2019 που έχουν αναλάβει οι τράπεζες δοκιμάζεται, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση που εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων διαγραφών και λιγότερο μιας αποτελεσματικής πολιτικής ρυθμίσεων.
Το βάρος αναμένεται έτσι να πέσει στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων και τις ρευστοποιήσεις ακινήτων, αλλά και στα γενναία «κουρέματα» οφειλών, στο πλαίσιο ρυθμίσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η στόχευση των τραπεζών πηγάζει και από την πρόθεσή τους να λάβει τέλος η ασυλία των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι φαίνεται να «κρύβονται» πίσω από το προστατευτικό πλαίσιο που έχει εδραιωθεί στον τομέα των πλειστηριασμών είτε μέσα από σχετικούς νόμους, είτε από ενέργειες όπως η αποχή των δικηγόρων στο παρελθόν, είτε από την αποχή των συμβολαιογράφων πρόσφατα.
Την υπόθαλψη αυτής της κατηγορίας των οφειλετών υπαινίσσεται ξεκάθαρα και η ανακοίνωση του Συνδέσμου των Συμβολαιογράφων, στην οποία γίνεται λόγος για «κατηγορία οφειλών οι οποίες προέκυψαν κατόπιν στρατηγικής επιλογής των οφειλετών, ενώ η μη εξόφλησή τους είναι κοινωνικά απαράδεκτη και κολάσιμη». Στην ίδια ανακοίνωση οι συμβολαιογράφοι καταγγέλλουν την «πλήρη αδιαφορία κάθε αρμοδίου» και καλούν «την πολιτεία, τα κόμματα και τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Ουσιαστικά, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα δοκιμαστεί από την προσεχή Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία της χώρας, στο βαθμό που κάθε συμβολαιογράφος που εμποδίζεται στην εκτέλεση του έργου του πρέπει να ταχυδρομεί «άμεσα το επίσημο αντίγραφο της σχετικής έκθεσής του, στην οποία θα αναγράφονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους ήταν αδύνατη η άσκηση των καθηκόντων του και η έκθεση να υποβάλλεται και στον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οίκος αξιολογήσεων Moody’s: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας
Ανεπίσημο: Η Moody's θα ανακοινώσει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας
Κομισιόν: Αυτές είναι οι σημαντικές λεπτομέρειες του επικαιροποιημένου μνημονίου