Νέα αλματώδη άνοδο συνεχίζουν να καταγράφουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛ.ΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, κατά την ομιλία του στην εξ' αναβολής Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, που έγινε στον Ασπρόπυργο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στάθης Τσοτσορός, «σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2016, έτος που ήταν για τον Όμιλο η χρονιά των ιστορικών ρεκόρ, σε κέρδη, παραγωγή και εξαγωγές- κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €386 εκατ. αυξημένα κατά 40,3%, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126% στα €156 εκατ., η παραγωγή αυξήθηκε εκ νέου κατά 10% και οι όγκοι πωλήσεων κατά 14% στους συνολικά 4 εκατ. ΜΤ (Μετρικούς Τόνους), οι εξαγωγές ακολούθησαν ανάλογη πορεία με άνοδο σχεδόν 13%, ενώ σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το μερίδιο στην εγχώρια εμπορία που ξεπέρασε το 32%».
Κάνοντας τον διετή απολογισμό πεπραγμένων της παρούσας Διοίκησης, ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε εκτενώς στην υλοποίηση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθεροποίησης της περιόδου 2015-2017», μέσω του οποίου η ΕΛ.ΠΕ αντιμετώπισε επιτυχώς τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το κορυφαίο ζήτημα της ασφαλούς εργασίας, της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης των παραγωγικών εγκαταστάσεων μετά και το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στον Ασπρόπυργο, καθώς επίσης και τα οξυμένα χρηματοοικονομικά προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στον Όμιλο.
Η στρατηγική του διετούς Προγράμματος Σταθεροποίησης έχει ενσωματωθεί και αποτελεί τη βάση του νέου Πενταετούς Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου 2017-2021, με τις αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο των ραγδαίων παγκόσμιων τεχνοοικονομικών αλλαγών που συντελούνται και της διαχείρισης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΛ.ΠΕ, «οι διαχρονικά στρατηγικοί στόχοι της βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της ενίσχυσης της θέσης του Ομίλου στην εσωτερική αγορά και της αύξησης των εξαγωγών ανασχεδιάστηκαν και προσαρμόστηκαν στο πλαίσιο των πολιτικών, των κατευθύνσεων και των επιλογών που επιβάλλουν:
Ο κ. Τσοτσορός τόνισε ότι κεντρικός στόχος του Πενταετούς Προγράμματος παραμένουν τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και η υψηλή μερισματική απόδοση και αναφέρθηκε σε:
«Η σημερινή αισιόδοξη εικόνα και οι διαφαινόμενες θετικές προοπτικές, δεν θα μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον κεντρικό μας στόχο, γνωρίζοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου στο πλαίσιο του επιχειρούμενου εθνικού ενεργειακού μετασχηματισμού, θα συμβάλλει καθοριστικά στο να κερδηθεί και το μεγάλο στοίχημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του προς τους μετόχους.
Γρηγόρης Στεργιούλης: Απόλυτη προτεραιότητα η πλήρης εφαρμογή του Συστήματος Ολιστικής Ασφάλειας στην εργασία
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ.Γρηγόρης Στεργιούλης κατά στην ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση αναφέρθηκε στις προκλήσεις του ευρωπαϊκού κλάδου διύλισης, στα υψηλά λειτουργικά κέρδη του 2016, στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του 2017, στη στρατηγική και τις προτεραιότητες του Ομίλου.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Στεργιούλης, «όλα αυτά υλοποιούνται σε συνθήκες εργασιακής ηρεμίας, με συγκρατημένο το λειτουργικό κόστος, ιδιαίτερα θετική πορεία της μετοχής και με διεθνείς συμφωνίες με παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσσούς για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα του 2016, που ήταν μια χρονιά με κορυφαίες ιστορικά επιδόσεις για τον Ομιλο στην παραγωγή, τις πωλήσεις, τις εξαγωγές και τα κέρδη. Μάλιστα, αυτές οι επιδόσεις σημειώθηκαν, όπως είπε, σε ένα περιβάλλον δυσμενέστερο από το 2015, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τα περιθώρια διύλισης, με όλες τις επιχειρηματικές μονάδες να συνεισφέρουν στη θετική πορεία του Ομίλου.
Τέλος ο κ. Στεργιούλης έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα για τη Διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ την πλήρη εφαρμογή του Συστήματος Ολιστικής Ασφάλειας στην εργασία, μέσα από βελτιώσεις στη συνολική λειτουργία της παραγωγής, αλλά και την κάλυψη των κενών στην απασχόληση με νέες προσλήψεις.