Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο πλαίσιο των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο κ. Κουτσούμπας προσέφερε στον πρωθυπουργότη μπροσούρα με τη «Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση»
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία τονίζοντας πως «τώρα προχωράμε μπροστά».
Στις 12 το μεσημέρι θα προσέλθει στο Μαξίμου η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ενώ θα ακολουθήσει στις 13:30 η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει τις συναντήσεις του ενημερώνοντας τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στις 15.00.
Οι δηλώσεις Κουτσούμπα
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την εξής δήλωση:
«Μας ενημέρωσε ο κ. πρωθυπουργός για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με βάση τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησής του, με τις οποίες πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, από καμιά εξέλιξη με τους εταίρους μέσα σ' αυτή την κατάσταση. Νέα μνημόνια τα οποία πλέον είναι μνημόνια διαρκείας, αν όχι προγράμματα, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που θα πλήττει πάλι τα λαϊκά εισοδήματα. Και φυσικά δεν πρόκειται να βάλουν φρένο ή να καταργήσουν προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός σήμερα πολύ ακριβά. Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει, άρα η πάλη του είναι η μόνη διέξοδος σ' αυτή την κατάσταση, δεν πρέπει κανείς μας να ακούει τα μεγάλα λόγια περί ανάπτυξης. Η όποια ανάπτυξη -αν έρθει- θα είναι μικρή, θα είναι αναιμική, θα αφορά μόνο κάποιους τομείς της οικονομίας, θα αφορά συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι θα μεγαλώνουν την κερδοφορία τους εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους και ο ελληνικός λαός πάλι θα είναι το μόνιμο υποζύγιο, ματώνοντας για τα πλεονάσματα, ματώνοντας για τα κέρδη των λίγων. Η όποια συζήτηση διεξάγεται και αυτές τις ημέρες για το δημόσιο χρέος, όπως και για τα Φορολογικά, μπορεί να μας δείχνουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους, όμως κρύβουν την ουσία, τη βάση της εξαθλίωσης που ζει ο λαός μας, η οποία βρίσκεται σ' αυτές τις εκμεταλλευτικές σχέσεις που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αυτό πρέπει να δούμε, αυτό είναι το δάσος και να μη βλέπουμε το δέντρο και τα όποια μεγάλα λόγια περί δήθεν ανάπτυξης, η οποία δεν θα φέρει τέλος στη μεγάλη ανεργία, δεν θα φέρει τέλος στην καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, δεν θα φέρει τέλος στο μάτωμα του ελληνικού λαού.
Μας ενημέρωσε και για τις εξελίξεις για το κυπριακό πρόβλημα. Εξακολουθεί να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, απ' αυτό δεν πρέπει να φύγουμε. Η θέση μας ως ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη. Μιλάμε για μια Κύπρο ενιαία, για ένα κράτος και όχι δύο κράτη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όλων των υπολοίπων που υπάρχουν και ζουν στην Κύπρο, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και βεβαίως χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς προστάτες. Το καθοριστικό ζήτημα και σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι χρειάζεται να αναφέρεται ρητά η άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, όπως και το σταμάτημα αυτού του απαράδεκτου και αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων. Είναι καθοριστικά ζητήματα αυτά και με βάση αυτά πορευόμαστε.
Την ίδια στιγμή υπάρχει και η τουρκική αστική τάξη, είδαμε χθες τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να επισκέπτεται τη χώρα μας, ακούσαμε και τις δηλώσεις του. Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική αστική τάξη δεν αφήνει απ' το οπτικό της πεδίο, όσο κι αν μιλά για θάλασσα ειρήνης στο Αιγαίο, για συνεργασία, για ειρηνικές λύσεις, όμως έκανε -και με το διπλωματικό τρόπο που ξέρει η τουρκική εξωτερική πολιτική- τις δηλώσεις του ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, του λαού μας, αμφισβητήσεις συνόρων, μίλησε στην ουσία για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, μίλησε για συνεκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα βάζοντας το ζήτημα των ενεργειακών πηγών και της συνεκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων που υπάρχουν, αμφισβητώντας και τις ΑΟΖ, αυτό που δικαιούται η χώρα μας ή και άλλες γειτονικές χώρες».