Αλέξης Τσίπρας και Μπινάλι Γινλτιρίμ, εξέφρασαν την πεποίθηση πως οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να αποβούν προς όφελος των λαών των δύο χωρών καθώς οι γείτονες μοιράζονται την ίδια μοίρα.
Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν από χθες στην Αθήνα και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συνοδεύεται επίσης από τον υπουργό Εργασίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, τον υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον Υπουργό Συγκοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν.
Για τον Τούρκο βασικό θέμα αποτελεί η έκδοση των οχτώ στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα έπειτα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Στην ατζέντα είναι και η επόμενη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το προσφυγικό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
Το καλωσόρισμα του πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογό του
Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ και αφού παρατήρησε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σημείωσε: «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στη Σμύρνη είχε ανοίξει μια πολύ ευρεία, θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών και πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα, προκειμένου να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη αλλά και τη σχέση της συνεργασίας, διότι αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι αυτές οι σχέσεις της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας είναι που μπορούν να αποβούν προς όφελος των δύο λαών».
«Βεβαίως υπάρχουν μπροστά μας και προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αφού επισήμανε ότι οι δύο χώρες αντιμετώπισαν δυσκολίες το προηγούμενο διάστημα, αλλά, ως καλοί γείτονες, καμιά δεν προσπάθησε να επωφεληθεί από τις δυσκολίες της άλλης, υπογράμμισε: «Στις δυσκολίες οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αυτό κάνουμε».
Τόνισε την ανάγκη και οι δύο χώρες να αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τα θέματα και τις προκλήσεις και είπε χαρακτηριστικά: «Προσβλέπω στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε αυτά. Και ακόμα περισσότερο προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίζουμε τα θέματα με ένα θετικό τρόπο καθότι γνωρίζω ότι οι δικές σας οι σπουδές είναι θετικές σπουδές, είστε μηχανικός και εσείς, όπως και εγώ. Άρα, πιστεύω ότι μπορούμε δούμε με ένα θετικό τρόπο τις δυνατότητες που έχουμε, τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με μια εποικοδομητική διάθεση».
«Είμαστε γείτονες. Έχουμε ένα ρητό στα τουρκικά που λέει ο γείτονας χρειάζεται και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο άλλος γείτονας. Αυτή την καλή γειτονία χρειαζόμαστε, στα πάντα εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον», είπε ο Μπινάλί Γιλντιρίμ, μόλις πήρε το λόγο. «Το ότι βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα», συνέχισε και προσέθεσε: «Έχουμε θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με λογική, με ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, έχουμε προβλήματα και εμείς, ιδιαίτερα στα νότια σύνορά μας, στη Συρία εξελίσσεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια, και πιστεύω ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν με αλληλεγγύη, με καλή θέληση και να βρούμε μία λύση για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα θετικά που μπορούν να κάνουν με τη συνεργασία τους οι δύο χώρες, οι ευκαιρίες είναι περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα και σημείωσε: «Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τις οποίες πιστεύω μέσα σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και με μια αντίληψη καλής γειτονίας, διαλόγου και δικαιοσύνης θα μπορέσουμε να επιλύσουμε. Συμφωνώ μαζί σας, είμαστε και οι δύο μηχανικοί και ως προς αυτό έχουμε έναν πολύ πραγματιστικό, έναν θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων, μπορούμε να αναλύσουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων. Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων, τόσο των εμπορικών, όσο και των ανθρωπίνων».
Οι ευκαιρίες πιο πολλές από τα προβλήματά μας, είπε ο Γιλντιρίμ στον Τσίπρα φτάνοντας στο Μαξίμου
Οι ευκαιρίες που έχουμε, είναι περισσότερες από τα τωρινά προβλήματά μας, ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, όταν τον υποδέχτηκε στη Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, λίγο μετά τις 10.30, ο Έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας με την προτροπή ««είμαστε
και οι δυο μηχανικοί και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με πολύ θετικό και πολύ πραγματιστικό τρόπο, καθώς οι σπουδές μας είναι θετικές».
«Δεν πρέπει οι προκαταλήψεις και οι παρανοήσεις σε ορισμένα θέματα να μας εμποδίσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», παρατήρησε ο κ. Γιλντιρίμ, συμπληρώνοντας: «Είμαστε γείτονες, και στην Τουρκία λέμε: "Ο γείτονας χρειάζεται ακόμη και τη στάχτη του γείτονα... Αυτή είναι η καλή γειτονία».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, υποδεχόμενος τον κ. Γιλντιρίμ του είπε ότι έρχεται στην Αθήνα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όσο και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ευρύτερα, και του θύμισε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι δυο τους σε διακυβερνητικό επίπεδο στη Σμύρνη, «είχαμε ανοίξει μια πολύτιμη ευρεία θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών και θα ξαναπιάσουμε το νήμα για να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και σχέσεις συνεργασίας».
Προσβλέπω, πρόσθεσε, να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο τις σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες για να δώσουμε λύση, αναφέροντας ότι «προσβλέπω ακόμα στη δυνατότητα προσέγγισης των προβλημάτων με θετικό τρόπο, καθώς και εσάς οι σπουδές σας είναι θετικές είστε μηχανικός όπως εγώ». Μετά από αυτά τα σύντομα λόγια του καλωσορίσματος, οι δύο άνδρες αποσύρθηκαν με τους συνεργάτες τους στα ενδότερα, «για τα πιο σπουδαία», όπως είπε ένας από αυτούς.