Η ελληνική κυβέρνηση «έτρεξε» και έκλεισε και τις τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου με την ελπίδα να μην δώσει άλλο «πάτημα» τους Ευρωπαίους για μια πολύωρη συζήτηση με θέμα την δεύτερη αξιολόγηση και να τεθεί το θέμα της συνολικής συμφωνίας επί τάπητος.
Με τα μηνύματα από την να είναι θετικά προς την , η ελληνική κυβέρνηση περιμένει οι δηλώσεις των προηγούμενων ημερών να μετουσιωθούν σε ουσιαστική πίεση προς το δίδυμο Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρεται, επιπλέον, ότι και ο ίδιος ο κ. θα επιδιώξει κύκλο επαφών με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της κινητικότητας για το Eurogroup.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια πρόταση ανάλογη με αυτή που απέρριψε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, εφόσον αυτή συνοδεύεται από συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι η πρόταση της 22ας Μαΐου «εμπεριείχε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Δηλαδή και επιμήκυνση των ωριμάνσεων και πάγωμα, σε περίοδο χάριτος, για τα επιτόκια, αλλά και προβλέψεις για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα». Και πρόσθεσε ότι η Αθήνα απέρριψε την πρόταση διότι αυτή δεν κάλυπτε το ΔΝΤ ώστε να προχωρήσει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας για το χρέος. Οσον αφορά τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς ενόψει του Eurogroup, αναφέρθηκε κατ' αρχάς σε μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και, κατά δεύτερον, στο αναπτυξιακό πλάνο για την Ελλάδα.
Πάντως, όσο η εκκρεμότητα για την επίτευξη συμφωνίας παρατείνεται, το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει βαρύ, η πίεση προς τους βουλευτές είναι μεγάλη και οι προσδοκίες διαρκώς περιορίζονται. Είναι χαρακτηριστική χθεσινή αναφορά του διευθυντή της ΚοινοβουλευτικήςΟμάδας του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος τόνισε (ρ/σ Real) ότι η συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολη και πρόσθεσε: «Για να το πω αλλιώς, με έναν μεταφορικό τρόπο ο οποίος απεικονίζει την πραγματικότητα, μας έχουν βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην οικονομία».
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Ράινερ Χόφμαν και τόνισε την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να χαιρετίσουν τις εκλογικές επιδόσεις των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν στις βρετανικές εκλογές, κάνοντας αναφορά σε αποτέλεσμα που ενισχύει την αμφισβήτηση των πολιτικών λιτότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περισσότεροι συμβασιούχοι στο Δημόσιο από κάθε άλλη φορά!
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν αφήνει καμία ελπίδα για το ελληνικό χρέος