Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρενέβη στο ζήτημα της ποινής της κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο Ανηλίκων σε βάρος τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, οι οποίοι συμμετείχαν, σύμφωνα με καταγγελίες, στη συντονιστική επιτροπή κατάληψης σε σχολείο της περιοχής τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η ποινή αφορά σε τρεις μαθητές, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε καταλήψεις Γυμνασίου του Ρεθύμνου τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τα Ρεθυμνιώτικα Νέα, στον εισαγγελέα είχε προσφύγει στο παρελθόν διευθυντής γυμνασίου της πόλης, καθώς οι μαθητές είχαν βάλει λουκέτο στο σχολείο.
Η εκπαιδευτική κοινότητα στην πλειοψηφία της, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, δεν εγκρίνει αυτόν τον τρόπο για την αντιμετώπιση καταλήψεων στα σχολεία, τον οποίοι και χαρακτηρίζει αντιπαιδαγωγικό.
Με δεύτερη όμως ανακοίνωση τα μέαζεψε
Στην πρωτοφανή αυτή απόφαση και το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του «άδειασε» τον διευθυντή του σχολείου. .
Η κ. Δημητρίου παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους συγκεκριμένους μαθητές.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των μαθητών.
Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο Ανηλίκων υποχρέωσε τρεις μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου, σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, ύστερα από καταγγελία του διευθυντή του Γυμνασίου ότι ήταν πρωτεργάτες της κατάληψης που έγινε στο σχολείο τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο.