Με αφορμή τον σάλο και τα debate που ακολούθησαν στην ανακοίνωση αναίρεσης της παύσης δίωξης του πρώην πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ κου Γεωργίου, μου ήρθε μονομιάς στο νου η επιτροπή της βουλής, που συγκροτηθηκε με στόχο την διερεύνηση του ρόλου της τότε ΕΛΣΤΑΤ, για την υπαγωγή μας σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεωκοπίας και μνημονίων!!!!
Φανταστείτε, σήμερα που η Ιταλία βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, ήτοι τράπεζες με αρνητική καθαρή θέση ή πολύ κοντά σε μηδενική, βάσει της Βασιλείας ΙΙ (-6 έως 5), να υιοθετούσε πολιτικές bail in !!!
Επίσης με χρέος 130% του ΑΕΠ κατά τα λεγόμενα της Ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας (σημειώστε το αυτό), πολύ μακριά από ότι ορίζει η Ευρ. Επιτροπή, φανταστείτε να ζητούσε ο Renzi από την Lagarde συνάντηση για στήριξη και τεχνική βοήθεια !!!!!!
Αν γίνονταν όλα αυτά ο πανικός και το χάος που θα επικρατούσε παγκοσμίως θα ισούτω με κραχ πρωτοφανούς διάστασης και μεγέθους.
Αντίθετα, ο Ιταλός πρωθυπουργός με ψυχραιμία και με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης ερεύνησε και βρήκε λύσεις με ήπιους χαμηλούς τόνους.
Η δε αντιπολίτευση (Beppe Grillo), πάρα τα ψελλίσματά της, επίσης λειτούργησε υποστηρικτικά, χωρίς φραστικές οξύτητες και αχρείαστους διαξιφισμούς !!!!
Εχοντας τώρα υπόψιν την δικιά μας πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου), οι συγκρίσεις είναι δυστυχώς αναπόφευκτες καί καταστροφικές .
Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα, τον Ιούνιο του 2009 γίνεται συγκέντρωση αρχηγών με αντικείμενο συζήτησης την oικονομία και την εκλογή πρόεδρου δημοκρατίας. Ο Καραμανλής ζητά στήριξη, αναλαμβάνοντας το πολίτικο κόστος, για να λάβει μετρά περιστολής (χωρίς ξηλώματα πεζοδρομίων κτλ.), διότι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί αλλά επιβαρύνει, σημαντικά μάλιστα, την ελληνική οικονομία.
Κατά τους δικούς μου δε υπολογισμούς, το 2008-9 είχαμε επιβάρυνση του ελλείμματος γύρω στα 25 δις προερχόμενα από την ναυτιλία, τις εξαγωγές και τον τουρισμό, επηρεασμένα κυρίως από εξωγενείς παράγοντες.
Αξιοσημείωτο δε είναι ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες κυρίως χώρες, είχαμε παρόμοιους εκτροχιασμούς και κατάρρευση κολοσσών όπως CITI , BOFA , ΑIG, Barclays, Lloyds, Leehman Brothers, COMERZBANK DRESDNER BK κτλ. Μέσα σ' αυτήν την παγκόσμια κρίση αντί να κοιτάξουμε το εθνικό μας συμφέρον προτάξαμε το κομματικό, με το περίφημο πλέον «λεφτά υπάρχουν» με αποτέλεσμα να καταστήσουμε την χώρα μας τον "ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΝΟΧΟ" ...
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω το αξιοσημείωτο για εμένα γεγονός, ότι δηλαδή οι Έλληνες εφοπλιστές εκείνη την εποχή απέσυραν τα λεφτά τους από τις αμερικανικές τράπεζες κολοσσούς και τα έφεραν για ασφάλεια στην Ελλάδα (υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας).
Αυτά πού προανέφερα, είχαν σάν σκοπό, να καταδείξω το μέγεθος και την έκταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που θεωρείτο αδιαμφισβήτητη εκτός βεβαίως τών δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως του ΠΑΣΟΚ...
Τώρα όσον αφορά στην ΕΛΣΤΑΤ, η επιτροπή της Βουλής με πρόεδρο τον Βρίτσα ήταν καταιγιστικά αποκαλυπτική.
Η πρώτη κίνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν να αντικαταστήσει με σκαιότατο τρόπο τον πρώην πρόεδρο και καθηγητή καριέρας στην Αμερική κον Κοντοπυράκη με τον κύριο Γεωργίου!! Γιατί τόση σπουδή ;;;;; και τότε σαν καλός και υπάκουος εντολοδόχος κατήγγειλε τα πάντα και μάλιστα χωρίς να συνεργάζεται με τα μέλη του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ !!
Για να μην μακρηγορούμε, φωτογράφησε τα στοιχεία της στιγμής ενώ θα έπρεπε να προηγηθούν μέτρα περιστολής των δαπανών, άλλωστε υπήρχε χρόνος (τρίτο τετράμηνο) και αφού πρόσθεσε και πέντε αχρείαστες δαπάνες , παρά τον πανευρωπαϊκό λειτουργικό στατιστικό κανόνα, που είχαν ως αποτέλεσμα τήν διόγκωση του ελλείμματος στο 15% (Βλέπε βουλή δηλώσεις πρωταγωνιστών).
Είναι πράγματι απορίας άξιον, γιατί το έκαναν τόσο επίμονα και καταχρηστικά αλλά καί αυτοκαταστροφικά !!!!!!!!!
Μάλιστα και κατόπιν της ήττας του ο Καραμανλής και πριν παραιτηθεί, μέσα στη Βουλή ζήτησε επίμονα μάλιστα, μέτρα από την νέα κυβέρνηση με δέσμευση στήριξης!
Ο Σαμαράς επίσης , διάδοχος κατάσταση ζήτησε το ίδιο!! Τουναντίον αγρόν ηγόραζε το ΠΑΣΟΚ.
Σε τι αποσκοπούσε αυτό το δήθεν ντελίριο ειλικρινείας ;;;;;
Μέχρι και βράβευση πήρε ο Γ. Παπανδρέου από Γερμανικό THINK TANK !!!!!!!!!
Χωρίς να θέλω να αποκρύψω τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή, ιδιαίτερα στον τομέα της διοίκησης καί οργάνωσης του κράτους, θα ήθελα να εκφράσω σε αυτό το σημείο την άποψη μου γιά το ότι θεωρώ πολύ άδικο, το γεγονός ότι ο Καραμανλής έχει καταστεί ο σάκος του μποξ δια πάσα νόσον της ελληνικής οικονομίας .
Άλλωστε πάρα την παγκόσμια οικονομική κρίση, κοινώς κραχ, είχαμε να επιδείξουμε σαν χώρα το 2009:
1/ ανεργία 9-10%
2/ χρέος 125%
3/ ανάπτυξη 240-250 δις
4/ καταθέσεις 240 δις
5/ δάνεια 250 δις
6/ νομικό καθεστώς των δανείων στο ελληνικό δίκαιο (80% του χρέους)
7/ οι πιστωτές μας, ιδιωτικές ξένες και ελληνικές τράπεζες !!!!
8/πρόβλημα δανεισμού ανύπαρκτο και συγκριτικά , με πολύ καλό επιτόκιο !!!
9/ πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική !!!!!
Και τι κατάφεραν οι διασώστες του ΠΑΣΟΚ ;;;;;
Το ιδιωτικό χρέος το μετέτρεψαν σε κρατικό (χρωστάμε στην Σλοβενία και στην Σλοβακία),
Το νομικό καθεστώς του χρέους μετετράπη σε αγγλικό δίκαιο από ελληνικό !!!
Ο πανικός που προεκλίθη από τις άστοχες δηλώσεις κρατικών παραγόντων επέτειναν την φυγή κεφαλαίων με μείωση των καταθέσεων κατά σχεδόν 80 δις (σήμερα 120 δις) ενω οι Έλληνες καταθέτες κατέφυγαν στις ξένες τράπεζες αφαιρώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πατρίδα μας !
Εξαναγκασμός τραπεζών να συγχωνευθούν, με αποτέλεσμα να υποστεί η χωρά μας διπλό κακό ήτοι
α. απομόχλευση δανείων λόγω συγκέντρωσης των δανειοληπτών στις λίγες συστημικές τράπεζες με αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή των ορίων credit lines (από 250 δις τα δάνεια του 2009 σήμερα είναι 210-215 δις)
β. ανύπαρκτος ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα και με αρνητικό ρυθμό πιστοδοτήσεων ( -2-3% ετησίως) κοινώς απομόχλευση !!!!!!
Όσον αφορά το τραγικό «αυτομαστίγωμά» μας υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο ήταν αναγκαίο και σωτήριο, εγώ επιμένω ότι την κρίση στην Ελλάδα την έφεραν οι άσχετοι πολιτικοί με άγνοια κίνδυνου καί βασικών κανόνων της αγοράς πάρα τα οικονομικά δεδομένα του 2009 !!!!!!
Διότι αν συμφωνούσαν οι του ΠΑΣΟΚ, να παρθούν μετρά περιστολής των δαπανών παράλληλα με τις αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, η Ελλάδα θα είχε κοντά της τους σχεδόν 500.000 μετανάστες Ελληνες πρώτης γραμμής, ενώ η ανεργία θα περιοριζόταν σε επίπεδα ανεκτά και ελεγχόμενα !!!
Αν προσθέσουμε εδώ και την κατάρρευση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, παράλληλα με την εκτόξευση των SPREADS το κακό θα βαραίνει για πολλά χρόνια τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ !
Επίσης αξίζει να σημειώσουμε τα έξης προς επίρρωση των όσων αναφέρω:
Ο πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας Paramo, ανέφερε για την ελληνική κρίση το 2010 «η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει γιατί έχει δημόσια ακίνητη περιουσία πάνω από 400 δις».
Ο πρόεδρος της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Axel Weber, ανέφερε επίσης σχετικά «δεν χρειάζεται πανικός για την Ελλάδα, αρκεί να επεκταθούν οι λήξεις των ομολόγων κατά 20-30 χρόνια με χαμηλά επιτόκια».
Επίσης να αναφέρω την επίσκεψη του τότε προέδρου της Deutsche Bank, Ackermann, με διάθεση να μας δώσει μέχρι και 30 δις για αναχρηματοδότηση και αναδιάταξη του χρέους, την οποία απέρριψε ο Γ. Παπανδρέου διότι ο συμβουλάτορας του, Strauss Kahn είχε αντίθετη άποψη!
Τέλος, μην ξεχνάμε ότι τα 120 δις του χρέους μας ήταν με γαλλικές και γερμανικές τράπεζες!!
Και το πιο σημαντικό, πρόβλημα δανεισμού δεν υφίστατο!!
Συνεπώς θεωρώ βάσιμα πλέον ότι τα μνημόνια έφεραν την σημερινή καταστροφή και όχι η κρίση του 2009!
Μην πέφτουμε στην παγίδα της απαξίωσης των πάντων και της σκανδαλολογίας και των γενικεύσεων!!!
Βολεύει πολύ τους πιστωτές μας !!!!!
Καμία μα καμία χωρά δεν υπέστη τόση καταστροφή σε ειρηνική περίοδο και αυτό μας θυμίζει την ρήση του ρωμαίου Τακίτου για τους ρωμαίους: «Δημιουργούν το χάος και μετά το αποκαλούν ειρήνη».
* Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο voreini.gr