Σένγκεν: Τη βαθμιαία άρση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν (σε Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία) εντός έξι μηνών, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η συνολική κατάσταση συνεχίζει να σταθεροποιείται υπάρχει ακόμα ένας αριθμός παράτυπων μεταναστών και αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο, ως μέτρo πρόληψης η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να παραταθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι για τελευταία φορά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως και κατά τις προηγούμενες περιόδους, οι έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο με στοχοθετημένο και περιορισμένο τρόπο και μόνο ως έσχατο μέσο. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εναλλακτικά μέτρα που μπορούν να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας, όπως είναι οι αναλογικοί αστυνομικοί έλεγχοι στις παραμεθόριες περιοχές και κατά μήκος των κύριων οδών μεταφοράς.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς ανέφερε τα εξής: «Χάρη στις κοινές μας προσπάθειες, τα εξωτερικά μας σύνορα είναι πλέον πιο ισχυρά και ασφαλή. Με τη μεταξύ μας συνεργασία μπορούμε να έχουμε ασφάλεια και ελεύθερη κυκλοφορία.Αυτό σημαίνει ότι σε έξι μήνες θα επιστρέψουμε σε έναν πλήρως λειτουργικό χώρο Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. "
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: "Ήρθε η στιγμή να επιστρέψουμε σταδιακά σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα Σένγκεν και σήμερα προτείνουμε συγκεκριμένα βήματα για να το κάνουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας και παραμένει αμετάβλητος: Μια πλήρως λειτουργική ζώνη, ελεύθερη από εσωτερικούς ελέγους."
Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η ζώνη Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού σχεδίου και ένα από τα πιο απτά παραδείγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε και να προστατέψουμε τη ζώνη Σένγκεν, με ένα κοινό ευρωπαϊκό και συντονισμένο τρόπο», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο επίτροπος μετανάστευσης παρατήρησε ότι παρά τη συνεχή πρόοδο, η κατάσταση στο δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει εύθραυστη με κινδύνους παράτυπων μετακινήσεων. Γι αυτό το λόγο, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η επιχειρησιακή λειτουργία του οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής απαιτεί επιπλέον κάποιες προσπάθειες. Παράλληλα, πρόσθεσε, οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων και οι επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν και να εφαρμοστούν πλήρως και οι κανόνες του Δουβλίνου.
Όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, με 1500 συνοριοφύλακες σε διαφορετικά τμήματα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπληρώνει τις εθνικές δυνατότητες των κρατών-μελών. Ωστόσο, τόνισε ότι παρά τη συμβολή των κρατών-μελών εξακολουθούν να υπάρχουν κενά σε ανθρώπινους πόρους και σε τεχνικό εξοπλισμό. Για το λόγο αυτό, ο Δ. Αβραμόπουλος κάλεσε τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις συνεισφορές τους και τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. «Χρειάζονται συνεχείς και μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», πρόσθεσε.