Η Ελλάδα κρύβει ένα μεγάλο όπλο που θα μπορέσει να υπερκεράσει τα προβλήματα που παρουσιάζει το ΔΝΤ στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να πετύχει μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινωθεί το του 2016 που θα αγγίξει το 4%. Πράγμα που σημαίνει θα έχει πετύχει επτά φορές πάνω από τον μνημονιακό στόχο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, η συγκεκριμένη επίδοση δεν φαίνεται πως «πείθει το ΔΝΤ» το οποίο εξακολουθεί να θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν την περίοδο μετά το 2018, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα άνω του 3%, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στη χθεσινή έκθεση του «Fiscal Monitor», αλλά και στις σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Βασική «ένσταση» του Ταμείου αποτελεί η θέση ότι το πλεόνασμα του 2016 συνιστά απόρροια, ως επί το πλείστον, επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο, εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ύψος του πλεονάσματος θα αποτελέσει και «κλειδί» για το θέμα του χρέους, καθορίζοντας τα μέτρα μιας ενδεχόμενης ελάφρυνσης, μιας και, όσο υψηλότερο καταγραφεί, τόσο μικρότερη θα είναι η αναγκαία παρέμβαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα «βόμβα» από ΔΝΤ που ζητάει νέα μέτρα
Τα 10 βήματα για να χτίσετε αφορολόγητο μέσω του πλαστικού χρήματος