Κρίσιμο Eurogroup για το μέλλον της Ελλάδας

 
Κρίσιμο Eurogroup για το μέλλον της Ελλάδας

Ενημερώθηκε: 07/04/17 - 09:11

Ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup είναι προ των πυλών με την Ελλάδα να προσέρχεται με ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα της, αλλά να έχει απέναντί της έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, οπως το ΔΝΤ. Γιατί μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να σημειώνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα να κλείνει σημαντικά πάνω από 3,5%, παρόλα αυτά ο Πολ Τόμσεν επιμένει-για τους δικούς του λόγους- οτι ήταν μόλις 1% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν φαίνεται να αποτελεί έναν από τους δυνατους συμμάχους της Ελλάδας στα σημερινά παζάρια, με τα στοιχεία της Eurostar που θα δημοσιευτούν στις 24 Απριλίου να προστίθονται στην φαρέτρα της ελληνικής πλευράς.

Το βασικό επιχείρημα του κ. Τόμσεν είναι η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών από το δ' τρίμηνο του 2016 (ύφεση 1,1% του ΑΕΠ) και η προβολή που κάνει ότι το 2018 η Ελλάδα θα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του στόχου.

Βασικό θέμα διαφωνίας παραμένει πάντα το αν οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 ή ένα μέρος (π.χ. 30%) θα πάει το 2020. Το άλλο 1% (1,8 δισ. Ευρώ) των μέτρων από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ πάει μάλλον για το 2020 με τον κ. Τόμσεν να ζητά όμως να έλθει το 2019 αν χαθεί ο στόχος του 2018.

Το «κλειδί» για την τύχη της διαπραγμάτευσης κρατάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία, αν και διευκρίνισε ότι δεν είναι σίγουρος πως η λύση αυτή μπορεί να επιτευχθεί στο σημερινό Eurogroup. Ο κ. Σόιμπλε συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να προετοιμάσουν –προφανώς– το έδαφος για τη Μάλτα.

Η «συμμαχία» ΔΝΤ-Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας φαίνεται να έχει δημιουργηθεί από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσπαθήσει να περάσει κάποιες από τις αιματηρές περικοπές μετά τις εκλογες, περιορίζοντας εν μέρει το πολιτικό κόστος.

Ματιές πάντως στο σημερινό Eurogroup της Μάλτας ρίχνει και η ΕΚΤ καθώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας τον δρόμο της εισόδου της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Τι μπορούμε να περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup:

1. Πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) η οποία θα άνοιγε το δρόμο για τη συνολική συμφωνία (global deal) με ρύθμιση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Κάτι τέτοιο εμφανίζεται ως εξαιρετικά απίθανο για σήμερα με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωζώνης.

2. Προκαταρκτική συμφωνία πάνω στα βασικά μέτρα (policy package) η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να γυρίσει η τρόικα στην Αθήνα ίσως και από την Κυριακή, ή εναλλακτικά μετά το Πάσχα, για να κλείσει με την ελληνική πλευρά στο Hilton το Staff Level Agreement.

3. Αδυναμία εξεύρεσης λύσης στη Μάλτα η οποία θα οδηγήσει σε παράταση των διαπραγματεύσεων με εξ' αποστάσεως επαφές ως τη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λέει το ΔΝΤ για το αδιέξοδο στη συμφωνία (ΒΙΝΤΕΟ)

Taxis: Ανοιχτό το σύστημα για υποβολή δηλώσεων

Κυβερνητικές πηγές: Το ΔΝΤ δεν ζητάει εφαρμογή των μέτρων από το 2018