Από την αίθουσα του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζήτημα που αφορά στο σύνολο της την Ευρώπη.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εξήγησε ότι «βρίσκεται ανάμεσα σε αλληλοσυγκρουόμενες δυνάμεις», καθώς σήμερα ανάμεσα σε συντρόφους και φίλους βρίσκεται «έξω από τους μηχανισμούς της κρατικής εξουσίας και τις αίθουσες που λαμβάνονται οι αποφάσεις», ενώ το Σάββατο θα βρεθεί στην αντίθετη πλευρά, θα βρεθεί μέσα, όπου οι ηγέτες της Ευρώπης θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για το μέλλον μας».
Ανέφερε ότι αυτή η διαίρεση στο εδώ και το εκεί, στο μέσα και το έξω, περιγράφει με σαφήνεια το παράδοξο της ελληνικής αριστεράς τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβληθεί από την τρόικα. «Αλλά», τόνισε, «αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε αυτόν τον παράδοξο ρόλο για τους εαυτούς μας, αποφασίσαμε να κάνουμε έναν συμβιβασμό τακτικής προκειμένου να αποφύγουμε μια συνολική στρατηγική ήττα».
«Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»
Ο πρωθυπουργός έθεσε ευθέως το διακύβευμα της περιόδου: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, διότι αυτές τις μέρες Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον». Αυτός, είπε, «είναι ένας απ' τους λόγος που δεν τα παρατήσαμε πριν από δύο χρόνια, γιατί γνωρίζαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παλέψουμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από μια καλύτερη θέση, και τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα».
Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας της ζήτησε να δώσει μια ευθεία απάντηση: «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο για όλα τα κράτη-μέλη, ναι ή όχι;». Τόνισε πως το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το δικό της κοινωνικό μοντέλο και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ εξηγεί
γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση.
Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρώπη
Ενόψει του εορτασμού της 60ης επετείου, σημείωσε ότι το βασικό πολιτικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη είναι πώς ξεκίνησε και πώς είναι σήμερα.
Επισήμανε την απειλητική άνοδο του ακροδεξιού εθνικισμού και λαϊκισμού και τόνισε πως είναι η απουσία της αλληλεγγύης και η υιοθέτηση της λογικής: «όχι στην αυλή μου», με φράχτες στα σύνορα, που εξέθρεψαν τον λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι η νεοφιλεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που μεγέθυνε υπάρχουσες ανισότητες και ασυμμετρίες μέσα στις χώρες μας και μεταξύ τους.
«Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη οφέλησε τον Βορρά εις βάρος του Νότου»
Ο κ. Τσίπρας έθεσε ρητορικά το ερώτημα ποιος ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Βορρά, πριν από τον Μάη του 2010, το 2009, η Ελλάδα ή οι ευρωπαϊκές τράπεζες; Και ποιος επωφελήθηκε από τις δύο πρώτες συμφωνίες δανεισμού, η Ελλάδα ή οι ευρωπαϊκές τράπεζες;
Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε το ερώτημα «ποιος επωφελήθηκε από την οικονομική κρίση: Η Ελλάδα, ο ευρωπαϊκός Νότος ή ο ευρωπαϊκός Βορράς; «Ποιες χώρες είδαν το κόστος δανεισμού τους να μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε ιστορικά χαμηλά; Ποιες χώρες είδαν ρεκόρ πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών κατά τη διάρκεια της κρισης; 8,5% του ΑΕΠ το 2015 και 9% το 2016, το υψηλότερο στον κόσμο, εις βάρος της υπόλοιπη Ευρωζώνης; Για να απαντήσει: Η Γερμανία.
Έθεσε ένα ακόμη ερώτημα: «Όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για «ποτά και γυναίκες», να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών; Είπε ότι αυτό εξηγεί γιατί ενώ το 2008 Γερμανία και Ελλάδα είχαν σχεδόν τον ίδιο επίπεδο ανεργίας, το 2015 η Γερμανία το είχε μειώσει από 7,4% σε 4,6% ενώ στην Ελλάδα είχε αυξηθεί από 7,8% σε 25%.
«Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη οφέλησε τον Βορά εις βάρος του Νότου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε επίσης ότιτο ΑΕΠ κατά κεφαλήν στη διάρκεια της κρίσης δείχνει μια διεύρυνση της οικονομικής απόκλισης στο πλαίσιο του διαχωρισμού: Βορράς-Νότος. Τα επίπεδα μακροχρόνιας ανεργίας και ανεργίας των νέων είναι ιστορικά υψηλά και αβάσταχτα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη στις 4 χτυπημένες από την κρίση χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, ενώ επισήμανε πως η αύξηση της φτώχειας στη νέα γενιά σε αυτές τις 4 χώρες αφορά περίπου 1,16 εκ παιδιά. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ανέφερε όλα αυτά τα στοιχεία για να αποδείξει ότι η βασική αφήγηση είναι λάθος. «Είναι fake story, όχι success story»
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας: «είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τα Μνημόνια. Είμαστε αποφασιμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Είπε ευρύτερα ότι η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης είναι η μόνη διέξοδος και πως αυτή είναι μια μάχη που αξίζει της συνολικής προσπάθειας όλων των προοδευτικών δυνάμεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που παραμένουν
Θεσσαλονίκη: Ποιοι είναι οι τέσσερις διεκδικητές του 67% του Οργανισμού Λιμένος
Προκλητικός Τόμσεν: Σε 20 χρόνια θα "συνέλθει" η Ελλάδα από την κρίση