Ρέγκλινγκ: Η προσέγγισή μας για την Ελλάδα έχει αποτελέσματα

 
Ρέγκλινγκ: Η προσέγγισή μας για την Ελλάδα έχει αποτελέσματα

Ενημερώθηκε: 24/01/17 - 11:51

H προσέγγισή μας για την Ελλάδα έχει αποτελέσματα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Hong Kong Economic Times, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν στο twitter του ESM.

«Δημιουργήσαμε τον ESM, επειδή μπορεί να δίνει πολύ περισσότερα χρήματα από το ΔΝΤ σε χώρες της Ευρωζώνης που είναι σε πρόγραμμα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «Η προσέγγισή μας για την παροχή δανείων διάσωσης έναντι της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων είχε πολύ καλά αποτελέσματα στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο. Η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση και απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά η προσέγγισή μας έχει αποτελέσματα και σε αυτή».

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο ESM χρηματοδοτεί τα δάνεια διάσωσης με την έκδοση ομολόγων που πωλούνται σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Η Ασία, είπε, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ομολόγων του ESM εκτός της Ευρώπης, καθώς τα ομόλογα αυτά είναι πολύ ασφαλή και έχουν μία ελαφρά ελκυστικότερη απόδοση από αυτή των πιο ασφαλών κρατικών τίτλων. Προς το τέλος του 2017, είπε, ο ESM σχεδιάζει να εκδώσει, για πρώτη φορά, ένα ομόλογο σε δολάρια, διευρύνοντας την επενδυτική του βάση.

Σχετικά με τις εκλογές που θα γίνουν φέτος σε μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι αυτές δημιουργούν αβεβαιότητα, καθώς υπάρχει η πιθανότητα εκπλήξεων, με αποτέλεσμα οι αγορές να τείνουν να είναι νευρικές. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία ριζική μεταβολή των πολιτικών στη Γερμανία. «Στην Γερμανία, όπως και στη Γαλλία, το πιθανότερο εκλογικό αποτέλεσμα είναι να υπάρξουν φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Αναφορικά με το Brexit, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι λυπάται που η Βρετανία αποφάσισε να φύγει από την ΕΕ, αλλά θεωρεί ότι η απόφαση αυτή θα έχει οικονομικό κόστος κυρίως για την ίδια και όχι για την ΕΕ. Θεωρεί, επίσης, ότι το Brexit θα επηρεάσει τη θέση του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου. «Το Λονδίνο θα συνεχίσει πιθανόν να αποτελεί ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό κέντρο, σίγουρα δεν θα εξαφανισθεί. Πιστεύω, όμως, ότι θα υπάρξει μία μετατόπιση σε άλλες πόλεις της ΕΕ. Επομένως, το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου είναι πιθανόν να μικρύνει», είπε.

Σχετικά Θέματα:

Μαντάς: Δίνουμε μάχη εν όψει του κλεισίματος της β΄ αξιολόγησης

Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα κερδίζει!

Μοσκοβισί: Η διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να ξεκινήσει