Δεκαοκτώ χρόνια πέρασαν από το θάνατο του Κώσταντίνου Καραμανλή, στις 23 Απριλίου 1998 ( γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907 στην Πρώτη Σερρών) και στο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τον ιδρυτή της παράταξης και κορυφαίο Έλληνα πολιτικό του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.
Το έργο του πολυποίκιλο. Με τις επιλογές του σφράγισε εν πολλοίς τη μοίρα του τόπου μετά τα δύσκολα χρόνια του δεύτέρου παγκοσμίου πολέμου , της Κατοχής και του εμφυλίου. Σε αυτόν οφείλεται η οριστική έξοδος της Ελλάδας από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη τη δεκαετία του 50 καθώς και η οργανική ένταξη μας στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης, το κορυφαίο ίσως έργό του.
Στον Κωνσταντίνο Καραμανλή χρεώνεται η χωρίς κλυδωνισμούς αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μετά την 7χρονη δικτατορία καθώς και η υποδειγματική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το χάρισμά του, του έδωσε τη δυνατότητα να διασφαλίσει ευαίσθητες κοινωνικές ισορροπίες που είχαν ανατραπεί τα προηγούμενα χρόνια ιδίως μετά τον Εμφύλιο. Οι κύριοι άξονες της πολιτικής του κατά τη μεταπολίτευση ήταν η αμυντική θωράκιση της χώρας, η άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και η εφαρμογή ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού.
Η συμβολή του Καραμανλή στην πορεία της σύγχρονης Ελλάδος αναγνωρίζεται σχεδόν από όλους. Ακόμη και από όσους στάθηκαν αντίθετοι σε όσα εκείνος επρέσβευε. Εκφράστηκαν πολλές απόψεις για το έργο του και για την ύπαρξη ή όχι διαφορών στην πολιτική του συμπεριφορά πριν και μετά τη δικτατορία. Όποιος όμως μελετήσει διαχρονικά την δράση του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και είναι καλοπροαίρετος κριτής θα διαπιστώσει ότι τα βασικά του πολιτικά χαρακτηριστικά έχουν παραμείνει αναλλοίωτα σε όλη της διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ηγέτης με βαθύ σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, μεθοδικός, ευπροσάρμοστος και ρεαλιστής, εγκλιματιζόταν πάντα στις νέες πραγματικότητες. Κύριο μέλημά του ο εκσυγχρονισμός της χώρας και φυσικά η πραγματοποίηση του οράματός του της ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Η σύγχρονη ελληνική ιστορία τον κατατάσσει στο Πάνθεον καθώς τι άλλο από το έργο που αφήνει πίσω του, μπορεί να κρίνει ασφαλώς, έναν πολιτικό; Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν από εκείνους τους ελάχιστους που μπορούσαν να υπερηφανεύονταν ότι εκείνο που παρέδωσαν διέφερε θετικά από ό, τι παρέλαβαν.