Η Τουρκία δηλώνει ότι «εμπιστεύεται» τη Βρετανία για τα Eurofighter παρά το γερμανικό βέτο

 
Eurofighter Typhoon

Ενημερώθηκε: 27/04/25 - 01:42

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επιβεβαίωσε στις 24 Απριλίου τη δέσμευσή του να επιδιώξει την αγορά των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon μέσω διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, αποστασιοποιούμενο από αναφορές ότι η Γερμανία άσκησε βέτο στη συμφωνία σε απάντηση στην πρόσφατη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 24 Απριλίου, Τούρκοι αξιωματούχοι άμυνας τόνισαν ότι οι συζητήσεις για την προμήθεια του Eurofighter Typhoon αφορούσαν αποκλειστικά τις βρετανικές αρχές και εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας. «Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση με τη Γερμανία σχετικά με την πώληση του Eurofighter», δήλωσαν οι αξιωματούχοι. «Από την αρχή, οι ομόλογοί μας ήταν Βρετανοί αξιωματούχοι και δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη αρνητική ανατροφοδότηση. Η διαδικασία συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αξιολογήσεων τιμολόγησης».

Η επιβεβαίωση ήρθε εν μέσω μιας αυξανόμενης διαμάχης που προκλήθηκε από δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονταν ότι το Βερολίνο είχε σταματήσει την παράδοση σχεδόν 30 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία. Η κίνηση φέρεται να πυροδοτήθηκε από τη φυλάκιση του κύριου αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμάμογλου, ο οποίος συνελήφθη στις 23 Μαρτίου σε μια αμφιλεγόμενη υπόθεση.

Από το κελί της φυλακής του, ο Ιμάμογλου απευθύνθηκε απευθείας στη γερμανική κυβέρνηση με γραπτή δήλωση, προτρέποντας το Βερολίνο να ανακαλέσει το φερόμενο βέτο του.

 Αντιπροσωπείες  από την Τουρκία και την Βρετανία συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 20 Μαρτίου για να συζητήσουν λεπτομέρειες σχετικά με την προμήθεια του Eurofighter.

Αντιπροσωπείες από την Τουρκία και την Βρετανία συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 20 Μαρτίου για να συζητήσουν λεπτομέρειες σχετικά με την προμήθεια του Eurofighter.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας στον αμυντικό τομέα είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, συχνά κυμαινόμενες λόγω πολιτικών εξελίξεων στην Άγκυρα. Η Γερμανία έχει στο παρελθόν μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία λόγω της απόκτησης από την Άγκυρα ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων S-400 και των στρατιωτικών εισβολών στη Συρία.

Φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί διπλωματική πρόοδος στα τέλη του 2024. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Οκτωβρίου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία είχε χορηγήσει την αρχική έγκριση για τη συμφωνία Eurofighter, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλαμβάνει την ηγεσία των διαπραγματεύσεων. Αυτή η εξέλιξη ανακοινώθηκε επίσημα στις 13 Νοεμβρίου από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος δήλωσε ότι η Γερμανία είχε άρει τη μακροχρόνια αντίθεσή της στη συμφωνία.

Αυτή η ανατροπή θεωρήθηκε ως ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των αμυντικών δεσμών. Σε μια συμβολική χειρονομία στρατιωτικής προσέγγισης, ο Γερμανός Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Κάρστεν Μπρόιερ επισκέφθηκε την Άγκυρα στις 15 Απριλίου, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Στρατηγό Μετίν Γκιουράκ, καθώς και με τον Υπουργό Άμυνας Γκιουλέρ, και επισκέφθηκε βασικές αμυντικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής αμυντικής εταιρείας Aselsan και της Turkish Aerospace Industries.

Ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Μετίν Γκιουράκ μπροστά από ένα Eurofighter κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 11 Αυγούστου 2024
Ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Μετίν Γκιουράκ μπροστά από ένα Eurofighter κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 11 Αυγούστου 2024

Παρά την ανανεωμένη διαμάχη γύρω από την πώληση του Eurofighter, οι Τούρκοι αξιωματούχοι της άμυνας έχουν επανειλημμένα τονίσει τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε το Ηνωμένο Βασίλειο καθ' όλη τη διαδικασία προμήθειας.

Στις 20 Μαρτίου, η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Τουρκία, Τζιλ Μόρις, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον υφυπουργό Άμυνας Μούσα Χέιμπετ και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους άμυνας για να προωθήσουν τις συζητήσεις σχετικά με την πώληση του αεροσκάφους. Οι συνομιλίες φέρεται να επικεντρώθηκαν στις τεχνικές προδιαγραφές, την τιμολόγηση και τις στρατηγικές ανησυχίες. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η συνάντηση επιβεβαίωσε την αμοιβαία δέσμευση για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η Τουρκία φέρεται να στοχεύει στην απόκτηση 40 Eurofighter Typhoon, ξεκινώντας με 20 μεταχειρισμένα αεροσκάφη Tranche 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενα από 20 νεόκτιστα μοντέλα Tranche 4. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026 με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα έως το 2030. Δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι αεροσκάφη που είχαν πωληθεί προηγουμένως σε κράτη του Κόλπου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της προσφοράς μεταχειρισμένων αεροσκαφών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξιωματούχοι άμυνας επιβεβαίωσαν ότι οι προτάσεις τιμολόγησης και οι επιλογές διαμόρφωσης βρίσκονται υπό εξέταση.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το Eurofighter Typhoon αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό της γερασμένης πολεμικής αεροπορίας της. Μετά την απομάκρυνσή του από το πρόγραμμα Joint Strike Fighter F-35 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2021 λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, η ​​Άγκυρα στράφηκε σε ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις.

Το Eurofighter Typhoon κατασκευάζεται από μια πολυεθνική κοινοπραξία που αποτελείται από την Airbus Defence and Space (Γερμανία και Ισπανία), την BAE Systems (Ηνωμένο Βασίλειο) και την Leonardo (Ιταλία). Ενώ η αρχική έγκριση της Γερμανίας πέρυσι θεωρήθηκε καθοριστική, Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι συζητήσεις για την προμήθεια έχουν διεξαχθεί απευθείας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Eurofighter GmbH, τον κατασκευαστή της διεθνούς κοινοπραξίας.

Ενώ η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν έχει βιώσει τεταμένες σχέσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία διατηρεί σχετικά καλές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, κάλεσε την Τουρκία σε μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία με περιορισμένη συμμετοχή που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 2 Μαρτίου, μαζί με μια επιλεγμένη ομάδα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόσκληση τράβηξε την προσοχή καθώς έλαβε, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Η απόφαση του Starmer να συμπεριλάβει την Άγκυρα στη σύνοδο κορυφής αντικατοπτρίζει αυτή τη συνεχιζόμενη συνεργασία και υποδηλώνει μια στρατηγική προσπάθεια του Λονδίνου να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Τουρκία σε βασικά διεθνή ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η σχεδιαζόμενη απόκτηση από την Τουρκία Eurofighter Typhoon εξοπλισμένων με προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα, η οποία εμπλέκεται σε μια μακροχρόνια στρατιωτική αντιπαλότητα με την Τουρκία στο Αιγαίο Πέλαγος. Έλληνες αξιωματούχοι φέρονται να αναζητούν διπλωματικά κανάλια για να περιορίσουν την πρόσβαση της Άγκυρας σε τέτοια όπλα υψηλής ικανότητας.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 και ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ για την άρση των κυρώσεων του Νόμου «Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων» και την επιτάχυνση των πωλήσεων F-16, οι οποίες επαναλήφθηκαν αφού η Τουρκία εγκατέλειψε την αντίρρησή της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έθεσε αυτά τα ζητήματα κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 16 Μαρτίου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας. Το 2021, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέσυρε επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα Joint Strike Fighter F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα το 2017.

ΠΗΓΗ: Άρθρο του αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Levent Kenez στην ιστοσελίδα nordicmonitor.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ