Η Τουρκία απλώνει γεωτρύπανα και στο Πακιστάν

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 09/04/25 - 18:14

Μετά τη Σομαλία και τη Λιβύη, η Τουρκία τώρα στρέφει το βλέμμα της στις θάλασσες του Πακιστάν, προσεγγίζοντας στρατηγικά τον Ινδικό Ωκεανό.

Στο Ισλαμαμπάντ, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) υπέγραψε συμφωνία με τρεις πακιστανικές εταιρείες για την κοινή υποβολή προσφοράς σε 40 υπεράκτια τεμάχια εξερεύνησης πετρελαίου.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτό το βήμα θα εμβαθύνει περαιτέρω τη στρατηγική ενεργειακή εταιρική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν και θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο όσον αφορά την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια».

Πακιστάν: νέος πυλώνας ενέργειας

Η πολιτική φιλία Τουρκίας - Πακιστάν μετατρέπεται σταδιακά σε γεωοικονομική συμμαχία. Ήδη από το Φεβρουάριο κατά τη Σύνοδο Στρατηγικής Συνεργασίας στο Πακιστάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε βάλει τα θεμέλια της νέας συνεργασίας.

«Μέσα σε δύο μήνες, το πρώτο μας συγκεκριμένο έργο, το κοινό έργο εξερεύνησης της TPAO με πακιστανικές εταιρείες, υλοποιείται. Το προχωράμε ένα βήμα παραπέρα. Καταλήξαμε σε συμφωνία για κοινό έργο όχι μόνο σε υπεράκτια, αλλά και σε χερσαία πεδία που θα αναπτυχθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Από τη Μεσόγειο, στην Αφρική και τον Ινδικό: το νέο ενεργειακό δόγμα της Άγκυρας

Ο Μπαϊρακτάρ, στις δηλώσεις του στο Φόρουμ Επενδύσεων Ορυκτών του Πακιστάν, παρουσίασε το νέο στρατηγικό πλαίσιο λέγοντας πως:

«Ξεκινήσαμε με στόχο να μην αφήσουμε κανένα μέρος στη γη της Τουρκίας που δεν είχαμε πάει και αρχίσαμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής. Η παραγωγή μας στο Γκαμπάρ έφτασε τα 80 χιλιάδες βαρέλια. Ήταν μια περιοχή που δεν είχε εξερευνηθεί ποτέ πριν. Ως αποτέλεσμα των εξερευνήσεών μας στη Μαύρη Θάλασσα, ανακαλύψαμε ένα σημαντικό απόθεμα φυσικού αερίου. Η παραγωγή μας στο Πεδία Φυσικού Αερίου έφτασε τα 8,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Η στρατηγική ξεκίνησε το 2016 και πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η TPAO και οι τουρκικές εταιρείες να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο σε έργα έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εξωτερικό.

Σομαλία, Λιβύη, Νίγηρας: το ενεργειακό αποτύπωμα της TPAO

Κι επειδή η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν περνάει μόνο από πρεσβείες, αλλά και από γεωτρύπανα, ο υπουργός υπογράμμισε τις τρέχουσες επιχειρήσεις της χώρας του.

«Τα σεισμικά μας σκάφη πραγματοποιούν ερευνητικές δραστηριότητες στις θάλασσες της Σομαλίας. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο μέχρι τον επόμενο μήνα. Πέραν τούτου, το έργο μας στη Λιβύη, τον Νίγηρα στην Αφρική, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και χώρες της Κεντρικής Ασίας συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιχειρήσεις με γεωπολιτικό πρόσημο

Οι επαφές στο Πακιστάν επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς, καθώς σύμφωνα με τον Μπαϊρακτάρ: «Πραγματοποιήσαμε επίσης συνομιλίες με την εθνική μας εταιρεία εξόρυξης Eti Maden για πιθανές συνεργασίες εδώ. Υπήρξαν πολύ παραγωγικές συναντήσεις. Ως Τουρκία, ήρθαμε εδώ για συγκεκριμένα έργα σύμφωνα με τον στόχο της ανάπτυξης της φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν με επιχειρηματικές σχέσεις, εμπόριο και αύξηση των επενδύσεων, όπως ορίζει ο πρόεδρός μας».

Το Ισλαμαμπάντ προσφέρει στην Άγκυρα πρόσβαση σε νέες αγορές, νέες γεωτρήσεις και –κυρίως– έναν πολιτικά φιλικό εταίρο, ώστε η ενεργειακή διπλωματία της Τουρκίας να αποκτήσει ακόμη πιο ευρύ γεωγραφικά χαρακτήρα.

Πηγή: sigmalive.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ