Οξύνεται ο εμπορικός πόλεμος των δύο οικονομικών γιγάντων του πλανήτη, Κίνας και ΗΠΑ, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή μετά από την επιβολή δασμών από των Τραμπ.
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τετάρτη(9/4) ότι αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες από 34% σε 84%, σε αντίποινα για την εισφορά που επέβαλε στις εξαγωγές της η Ουάσιγκτον.
Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιαν δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα λάβει «αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα» για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταχρώνται τους δασμούς για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό και δεν θα δεχτεί ποτέ αυτού του είδους τον εκφοβισμό», δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους, είπε ο Λιν.
Ο Λιν πρόσθεσε ότι «εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να πολεμήσουν έναν πόλεμο δασμών και έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμήσει σίγουρα μέχρι το τέλος».
Ταυτόχρονα, η Κίνα προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καταγγέλλοντας την Ουάσιγκτον ότι παραβιάζει τους κανόνες του παγκόσμιο εμπορίου.
Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα υπέβαλε νέα προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σήμερα, αφού προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει τους αμερικανικούς δασμούς «απερίσκεπτους» και επιζήμιους για τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορίου.
«Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα… Ως ένα από τα πληγέντα μέλη, η Κίνα εκφράζει βαθιά ανησυχία και έντονη αντίθεση σε αυτή την απερίσκεπτη ενέργεια», αναφέρει η Κίνα σε δήλωσή της προς τον ΠΟΕ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας δασμούς σε δεκάδες χώρες που τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη, ενώ στα κινεζικά προϊόντα φτάνουν το 104%.
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δασμοί είναι αναγκαίοι για να τερματιστούν τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με πολλούς από τους εμπορικούς της εταίρους.
«Αν και η Κίνα αντιτίθεται στους εμπορικούς πολέμους, θα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντά της», αναφέρεται στη δήλωση που απηύθυνε στα μέλη του ΠΟΕ στη διάρκεια συνεδρίασης για το εμπόριο αγαθών.
Η Κίνα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ και ότι υπονομεύει το πολυμερές εμπορικό σύστημα, καλώντας τη Γραμματεία του Οργανισμού να μελετήσει τις επιπτώσεις των δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο και να παρουσιάσει τα ευρήματά της στα μέλη.
«Οι ανταποδοτικοί δασμοί δεν είναι – και δεν θα είναι ποτέ – λύση για τις εμπορικές ανισορροπίες. Αντίθετα, θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα πλήξουν τις ίδιες τις ΗΠΑ», τόνισε η Κίνα στη δήλωσή της.
Το selloff στις παγκόσμιες αγορές επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση του νέου γύρου δασμών της Κίνας, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη να καταγράφουν απότομη πτώση.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ χαρακτήρισε «ατυχές» το βήμα της Κίνας και «χαμένη υπόθεση» για το Πεκίνο.
«Είναι ατυχές που οι Κινέζοι δεν θέλουν να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις, καθώς πρόκειται για τους μεγαλύτερους παραβάτες στο διεθνές εμπορικό σύστημα», δήλωσε στο Fox Business Network.
Οι σαρωτικοί δασμοί του Τραμπ έχουν κλονίσει την παγκόσμια εμπορική τάξη πραγμάτων που ίσχυε εδώ και δεκαετίες, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση και προκαλώντας απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη χρηματιστηριακή αξία μεγάλων επιχειρήσεων.
Αξιωματούχος του ΠΟΕ δήλωσε στο Reuters ότι η νέα προσφυγή της Κίνας αποτελεί προσθήκη στο προηγούμενο αίτημα του Πεκίνου για διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ που κατατέθηκε στις 4 Απριλίου.
Οι διμερείς διαβουλεύσεις αποτελούν το πρώτο στάδιο της επίσημης διαδικασίας επίλυσης διαφορών. Εάν δεν υπάρξει λύση εντός 60 ημερών, η Κίνα μπορεί να ζητήσει διαιτησία από το Σώμα Επίλυσης Διαφορών του ΠΟΕ με έδρα τη Γενεύη.
Τι εξάγουν οι ΗΠΑ στην Κίνα;
Οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά αξίας 143,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNN
Οι κορυφαίες εξαγωγές, σύμφωνα με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν τα εξής προϊόντα:
- Σόγια
- Πολιτικά αεροσκάφη, κινητήρες και ανταλλακτικά
- Μικροτσίπ και μικροσυσκευές, συμπεριλαμβανομένων των μερών τους
- Φαρμακευτικά είδη συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων
- Πετρέλαιο (αέριο και πετρέλαιο)
- Αυτοκίνητα και οχήματα
Με την Κίνα να επιβάλλει δασμούς 84% σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα για τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αυτές οι εξαγωγές των ΗΠΑ θα επηρεαστούν από αύριο. Ορισμένα –όπως η σόγια– υπόκεινταν ήδη σε δασμούς, αν και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.
Όταν η Κίνα εισήγαγε δασμούς στη σόγια στο παρελθόν, αυτό έπληξε τους Αμερικανούς αγρότες και οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας μειώθηκαν απότομα αμέσως μετά την επιβολή δασμών από την Κίνα το 2018.
Ταξιδιωτικές οδηγίες και περιορισμοί σε εταιρείες άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποίηση προς τους Κινέζους τουρίστες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ εξέδωσε η Κίνα, την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβάλει περιορισμούς σε αμερικανικές εταιρείες άμυνας στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου Πεκίνου - Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας υπενθυμίζει στους Κινέζους τουρίστες να αξιολογούν τους κινδύνους ενός ταξιδιού στις ΗΠΑ και να επιδεικνύουν προσοχή, επικαλούμενο την πρόσφατη «επιδείνωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ και την εγχώρια κατάσταση ασφαλείας στις ΗΠΑ».
«Εξαιτίας της πρόσφατης επιδείνωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και της κατάστασης ασφαλείας στις ΗΠΑ, (προτρέπουμε) τους Κινέζους τουρίστες να αξιολογούν προσεκτικά τους κινδύνους που συνδέονται με ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και να επιδεικνύουν προσοχή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Εταιρείες άμυνας των ΗΠΑ βρίσκονται στο στόχαστρο κινεζικών περιοριστικών μέτρων
Στο μεταξύ, το κινέζικο υπουργείο Εμπορίου επέβαλε την Τετάρτη (09/04) περιορισμούς σε αμερικανικές εταιρείες άμυνας, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του να επιβάλει επιπλέον δασμούς 50% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο πρόσθεσε 12 αμερικανικές εταιρείες σε έναν κατάλογο ελέγχου που απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και άλλες έξι σε κατάλογο «αναξιόπιστων οντοτήτων», που επιτρέπει στο Πεκίνο να λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά ξένων οντοτήτων, υπογραμμίζεται σε ανακοινώσεις του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Ειδικότερα, το Πεκίνο θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 84%, αντί του αρχικά προγραμματισμένου 34%, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. «Ο επιπρόσθετος δασμός» θα «αυξηθεί από το 34% στο 84%» από αυτήν την Πέμπτη στις 12:01 ώρα Κίνας (07:01 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Οι εμπορικοί περιορισμοί, που θα τεθούν σε ισχύ επίσης την Πέμπτη (10/04), στοχεύουν κυρίως αμερικανικές εταιρείες που προμηθεύουν το Πεντάγωνο και ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Στην περίπτωση του καταλόγου «αναξιόπιστων οντοτήτων» το Πεκίνο τόνισε ότι έξι αμερικανικές εταιρείες προστέθηκαν λόγω πωλήσεων όπλων ή στρατιωτικής συνεργασίας με την Ταϊβάν και θα απαγορευθούν από εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Κίνα, καθώς και από το να επενδύσουν στη χώρα.
«Τα τελευταία χρόνια, οι έξι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Shield AI και της Sierra Nevada Corporation, έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Η Shield AI με έδρα την Καλιφόρνια ειδικεύεται σε αεροσκάφη που χρησιμοποιούν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά στρατιωτικά drones, ενώ η Sierra Nevada Corporation, για χρόνια ανάδοχος του Πενταγώνου και της NASA επιλέχθηκε πέρυσι από τον αμερικανικό στρατό για να μετατρέψει έναν στόλο επιχειρηματικών αεροσκαφών σε κατασκοπευτικά αεροσκάφη αιχμής.
Ενώ οι επηρεαζόμενες εταιρείες έχουν ελάχιστη έως καθόλου επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα, σύμφωνα με μια επισκόπηση των εταιρικών αρχείων του Reuters, οι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Προειδοποίηση ΗΠΑ: «Αυτοκτονικό» για όσες χώρες στραφούν στην Κίνα για να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς
Οι δασμοί που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση και ισχύουν από σήμερα δεν θα αυξηθούν περαιτέρω αν άλλες χώρες επιλέξουν να μην ανταποδώσουν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, καλώντας εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να έρθουν και να διαπραγματευτούν και προειδοποιώντας παράλληλα άλλες χώρες να μην πλησιάσουν την Κίνα για να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες.
«Νομίζω ότι αυτό που πολλοί δεν βλέπουν είναι ότι αυτοί οι δασμοί είναι ένα ανώτατο όριο. Αν δεν ανταποδώσετε, αυτό είναι ένα ανώτατο όριο», τόνισε ο Μπέσεντ σε ομιλία του στην Αμερικανική Ένωση Τραπεζιτών (ABA) στην Ουάσινγκτον.
Ο Μπέσεντ, ο οποίος δήλωσε ότι θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ, τόνισε ότι θα ήταν «αυτοκτονικό» για άλλες χώρες να πλησιάσουν την Κίνα για να κάνουν εμπόριο σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών.
«Αυτό θα ήταν αυτοκτονικό», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφερόμενος σε ευρωπαϊκές χώρες που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να πλησιάσουν το Πεκίνο.
«Εκείνοι (σ.σ. η Κίνα) απλώς παράγουν και παράγουν και πλημμυρίζουν» τις παγκόσμιες αγορές, μειώνοντας τις τιμές, σημείωσε ο Μπέσεντ.
Ο Αμερικανός υπουργός είπε πως πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορέσει να συνάψει δασμολογικές συμφωνίες με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς αυτός προετοιμάζεται να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με περισσότερες από 70 χώρες τις επόμενες εβδομάδες.