Δασμοί Τραμπ: Tι σημαίνουν για τις ελληνικές εξαγωγές φέτας και ελιάς - Για απώλεια μεριδίου της αγοράς κάνουν λόγο ειδικοί

 
Δασμοί Τραμπ: Tι σημαίνουν για τις ελληνικές εξαγωγές φέτας και ελιάς - Για απώλεια μεριδίου της αγοράς κάνουν λόγο ειδικοί

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 09/04/25 - 13:03

«Αναμφίβολα από την προηγούμενη εβδομάδα που ανακοινώθηκαν οι νέοι δασμοί Τραμπ ο μεταποιητικός και εξαγωγικός κλάδος βιώνει μια κατάσταση έντονης ανησυχίας και αβεβαιότητας» δήλωσε ο ΕΡΤΝews o Κωνσταντίνος Ζούκας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ ενώ ο Χρήστος Αποστολόπουλος με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών υποστήριξε ότι «δε θα απορροφηθούν οι παραγγελίες εάν ισχύσουν οι δασμοί».

Όπως επισήμανε ο κ. Ζούκας στην εκπομπή «Newsroom» η αμερικανική αγορά είναι η μεγαλύτερη για την επιτραπέζια ελιά με το ποσοστό εξαγωγών επί της εγχώριας παραγωγής να φτάνει το 30%.

«Το 2024 υπερβήκαμε τα 214 εκατ. ευρώ αξία εξαγωγών, κάτι που μας καθιστά ως το πρώτο ελληνικό αγροδιατροφικό προϊόν σε διεισδυτικότητα στις ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Ζούκας τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή σε πλοία στον Ατλαντικό Ωκεανό υπάρχουν εκατοντάδες κοντέινερς με ελιές. «Όταν τα προϊόντα αυτά φτάσουν στα λιμάνια της Αμερικής ο εισαγωγέας πρέπει να πληρώσει 20% παραπάνω από την αξία του προϊόντος γεγονός που δημιουργεί δυσχέρεια και στη ρευστότητα των εισαγωγέων, η οποία μεταφέρεται στους Έλληνες εξαγωγείς» σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών- Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι νέοι αμερικανικοί δασμοί θα επιβαρύνουν εκτός από τους καταναλωτές και τους εμπόρους σε Ελλάδα και Αμερική. «Αυτό θα πονέσει και τον Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος εάν χρειαστεί να απορροφήσει ένα ποσοστό από αυτό το δασμό, θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζούκα εάν δεν εξαιρεθούν αυτά τα προϊόντα από τους δασμούς θα χάσουμε ένα μέρος από την ανταγωνιστικότητά μας έναντι άλλων χωρών, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο στους οποίους οι δασμοί είναι 10% έναντι του 20%.

«Περιμένουμε μια διαπραγμάτευση μέσω της οποίας θα πετύχουμε την εξαίρεση της επιτραπέζιας ελιάς, κάτι το οποίο είχε γίνει και στην πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ» είπε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ υποστηρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν θα έχει τύχη αν γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Αποστολόπουλος τόνισε ότι η ελληνική φέτα είναι ένα προϊόν το οποίο είναι σε μεγάλη ανάπτυξη τελευταία όσον αφορά την αγορά της Αμερικής. «Τα τελευταία τέσσερα 4 χρόνια τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές της φέτας» δήλωσε σημειώνοντας ότι το προϊόν το επιλέγουν όχι μόνο οι ομογενείς αλλά και οι Αμερικανοί πολίτες.

«Με την αύξηση αυτή δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις πωλήσεις μας στην αγορά» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες αγορές που πρέπει να στοχεύσουμε.

Όπως είπε εκτός από την Ευρώπη υπάρχουν και οι αγορές της Ασίας οι οποίες δεν έχουν εξερευνηθεί σημαντικά και έχουνε μεγάλη δυναμικότητα. Σύμφωνα με τους δύο εκπροσώπους των ελληνικών προϊόντων δεν έχει διευκρινιστεί από ποια ημερομηνία ισχύει η έναρξη επιβολής των υψηλών δασμών με το μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο αν δεν αλλάξει κάτι.

Πηγή: ERTnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ