Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε στο κυβερνητικό προσωπικό τους στην Κίνα, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, να έχουν ρομαντικές ή σεξουαλικές σχέσεις με Κινέζους πολίτες, όπως αναφέρει το Associated Press.
Τέσσερα άτομα με άμεση γνώση του θέματος μίλησαν στο AP για την πολιτική αυτή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα, Νίκολας Μπερνς, τον Ιανουάριο, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κίνα.
Τα άτομα μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Αν και ορισμένες αμερικανικές υπηρεσίες έχουν ήδη αυστηρούς κανόνες για τέτοιου είδους σχέσεις, μια γενική πολιτική «μη συναναστροφής», όπως είναι γνωστή, δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον δημοσίως, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους Αμερικανούς διπλωμάτες σε άλλες χώρες να συνάπτουν σχέσεις με ντόπιους και ακόμη και να τους παντρεύονται.
Μια πιο περιορισμένη εκδοχή της πολιτικής τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι, απαγορεύοντας στο αμερικανικό προσωπικό να έχει «ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις» με Κινέζους πολίτες που εργάζονται ως φρουροί και άλλο προσωπικό υποστήριξης στην πρεσβεία των ΗΠΑ και σε πέντε προξενεία στην Κίνα.
Όμως ο Μπερνς, ο πρώην πρεσβευτής, διεύρυνε τη πολιτική σε μια γενική απαγόρευση τέτοιων σχέσεων με οποιονδήποτε Κινέζο πολίτη στην Κίνα τον Ιανουάριο, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το AP δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πώς ακριβώς η πολιτική όριζε τη φράση «ρομαντική ή σεξουαλική σχέση».
Δύο από τους ανθρώπους που έχουν γνώση της απαγόρευσης δήλωσαν στο AP ότι η νέα πολιτική συζητήθηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι, αφού μέλη του Κογκρέσου επικοινώνησαν με τον Μπερνς για να εκφράσουν την ανησυχία τους ότι οι περιορισμοί σε τέτοιου είδους σχέσεις δεν ήταν αρκετά αυστηροί.
Η νέα πολιτική καλύπτει τις αμερικανικές αποστολές στην ηπειρωτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας στο Πεκίνο και των προξενείων στην Γκουανγκζού, τη Σαγκάη, τη Σενγιάνγκ και τη Γουχάν, καθώς και το αμερικανικό προξενείο στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Δεν ισχύει για το αμερικανικό προσωπικό που βρίσκεται εκτός Κίνας.
Η μόνη εξαίρεση στην πολιτική αυτή είναι το αμερικανικό προσωπικό με προϋπάρχουσες σχέσεις με Κινέζους πολίτες καθώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εξαιρέσεις. Εάν η αίτηση εξαίρεσης απορριφθεί, πρέπει να τερματίσουν τη σχέση ή να εγκαταλείψουν τη θέση τους, είπαν οι άνθρωποι. Όποιος παραβιάζει την πολιτική θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την Κίνα.
Η πολιτική κοινοποιήθηκε προφορικά και ηλεκτρονικά στο αμερικανικό προσωπικό στην Κίνα τον Ιανουάριο, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί δημοσίως.