Η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας CIA κατέληξε ότι η Ρωσία παρενέβη στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί στον Λευκό Οίκο και όχι απλώς να υπομονεύσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα, ανέφερε σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Washington Post.
Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που έλαβαν ενημέρωση για το θέμα, η Post τονίζει πως οι υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν εντοπίσει άτομα που έχουν συνδέσμους με την ρωσική κυβέρνηση και τα οποία χορήγησαν στα WikiLeaks χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποκτήθηκαν παράνομα από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.
Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τα άτομα ως ανθρώπους γνωστούς στα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι αποτέλεσαν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης της Μόσχας να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ και να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.
«Αποτελεί εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας στην χώρα ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου και να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία», ανέφερε σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτή είναι η άποψη κοινής αποδοχής», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την Post, ο αξιωματούχος είχε ενημερωθεί για μια παρουσίαση των υπηρεσιών πληροφοριών που έγινε από την CIA σε γερουσιαστές κεκλεισμένων των θυρών την προηγούμενη εβδομάδα.
Η CIA, στην απόρρητη της αξιολόγηση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρέθεσε ένα ολοένα και μεγαλύτερο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων από πολλαπλές πηγές. Οι υπεύθυνοι της παρουσίασης τόνισαν στους γερουσιαστές πως είναι «απόλυτα σαφές» ότι η εκλογή Τραμπ ήταν ο στόχος της Ρωσίας, τόνισαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα την Ρωσία ότι διεξάγει μια επιχείρηση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον οργανισμών και φορέων του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αυτές οι επιθέσεις θα έχουν συνέπειες. Ρώσοι αξιωματούχοι όμως έχουν αρνηθεί κάθε κατηγορία παρέμβασης τους στις αμερικανικές εκλογές.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν έχει πειστεί ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η ομάδα του Τραμπ, αρμόδια για την μετάβαση της εξουσίας, εξέδωσε ανακοίνωση χθες, κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ανάμειξης ξένων μυστικών υπηρεσιών κατασκοπείας στις αμερικανικές εκλογές», χωρίς όμως να προβεί σε άμεση αναφορά στο θέμα.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν το Κρεμλίνο να δίνει εντολή στα άτομα να μεταβιβάσουν τα mails στα WikiLeaks, τόνισε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος στην εφημερίδα. Τα πρόσωπα βρίσκονταν «ένα βήμα» μακριά από την ρωσική κυβέρνηση παρά ήσαν κυβερνητικοί υπάλληλοι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ήταν η πηγή άντλησης των mails, ανέφερε η Post.
Ο Ομπάμα ζήτησε έρευνα για τις κυβερνοεπιθέσεις
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τις υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας να ερευνήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό στη διάρκεια της προεδρικές περιόδου του 2016 και να του δώσουν τη σχετική αναφορά προτού αποχωρήσει από την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου.
Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως έχει προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις επιπτώσεις.
Ο έλεγχος και το χρονοδιάγραμμά του είναι ένα σημάδι ότι ο Ομπάμα επιθυμεί το θέμα να έχει λυθεί προτού παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον ρόλο της Ρωσίας στις κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Λίσα Μόνακο δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου θα δοθούν στους κοινοβουλευτικούς και σε άλλους.
«Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να διεξάγουν έναν πλήρη έλεγχο για το τι συνέβη στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του 2016», τόνισε η Μόνακο.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα ερευνηθεί αν υπάρχει κοινό σχέδιο επί σειρά ετών την περίοδο των εκλογών, φτάνοντας ως τις προεδρικές εκλογές του 2008.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε καλέσει τη Ρωσία να ψάξει τα χαμένα μέιλ της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον από την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αυτό ώθησε τους επικριτές του να τον κατηγορήσουν ότι ενθαρρύνει ξένους πράκτορες να διεξάγουν κατασκοπεία.
Από την πλευρά του ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως η Ρωσία ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες για επέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.
Η Μόνακο εξήγησε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, όμως φέτος ενδέχεται να έχουν ξεπεράσει «ένα νέο όριο».
Το 2008, όταν η ίδια εργαζόταν στο FBI, η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει τις ομάδες των τότε υποψηφίων για την προεδρία Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν ότι η Κίνα είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματά τους.