Λύσεις για να συγκρατηθούν οι τιμές λιανικής σε καφέ και σοκολάτα αναζητούν η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και η αγορά, με τις πρώτες ανατιμήσεις να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, λόγω της ανοδικής πορείας που ακολουθούν, για έναν χρόνο περίπου, οι σχετικές πρώτες ύλες (καφές και κακάο).
Το θέμα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της σύσκεψης που έγινε, μέσα στην εβδομάδα, στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου, του γενικού γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, και εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών εταιριών.
Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες έχουν περάσει σε μικρό βαθμό, προς το παρόν, σε κάποια προϊόντα που φθάνουν στον καταναλωτή, δηλαδή σε συσκευασμένο καφέ και σοκολάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου ενημερώθηκαν γι’ αυτές τις ανατιμήσεις και άκουσαν τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, ώστε να είναι προετοιμασμένοι, σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν κάποια μέτρα από πλευράς Πολιτείας.
Ζητούμενο αποτελεί να μην επαναληφθεί η «ιστορία του ελαιολάδου», όπου οι τιμές είχαν εκτιναχθεί μέσα στο 2024, εξαιτίας της χαμηλής προσφοράς και της υψηλής ζήτησης. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει μπει στο «μικροσκόπιο» η αγορά του καφέ και του κακάο και αναλύονται όλες οι ιδιαιτερότητές τους, για να προσδιοριστεί πώς ακριβώς θα μπορούσαν να συγκρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα, δεδομένων των πιέσεων στις διεθνείς τιμές.
Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου, πάντως, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, φάνηκε να μην ανησυχεί, εξηγώντας πως η εκτόξευση των τιμών στη λιανική είναι κάτι που επί της ουσίας δεν συμφέρει κανέναν. «Οταν ένα προϊόν διατηρεί πολύ υψηλές τιμές για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να μην επηρεάσει καθόλου την αγορά, υπό την έννοια ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η αύξηση με τα αποθέματα», σημείωσε, εκτιμώντας πως ενδεχομένως η αγορά να απορροφήσει, σε έναν βαθμό, το κόστος και να δουλέψει με κάποια ζημιά για ένα χρονικό διάστημα, με την ελπίδα ότι άμεσα θα υπάρξει αποκλιμάκωση – αν και με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται ότι θα συμβεί, όχι άμεσα τουλάχιστον.
«Είναι κάτι που κάνουν όλες οι μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και το λιανικό εμπόριο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως πολλές φορές προτιμούν να έχουν κάποια ζημιά, από τις τιμές-«ασανσέρ», που αποθαρρύνουν τους καταναλωτές. Αν, δηλαδή, αυξήσει κανείς την τιμή πάρα πολύ σε ένα αγαθό, υπάρχει ο κίνδυνος να τον χάσει από πελάτη και να πέσει η κατανάλωση για όσο κρατάει τις τιμές του σε υψηλά επίπεδα, ενώ δεν είναι σίγουρο πως όταν πέσουν πάλι οι τιμές θα επιστρέψει ο καταναλωτής. «Οπότε, έχει ρίσκο να ανεβάζει κανείς την τιμή κάθε φορά που αυξάνεται το κόστος της πρώτης ύλης», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Πόσο, μάλιστα, σε προϊόντα τα οποία δεν είναι απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωση, όπως είναι η σοκολάτα. Δεν θα κόψουν οι καταναλωτές το γάλα για να αγοράσουν σοκολάτα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έμποροι προσπαθούν να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές και οι αυξήσεις έρχονται όταν δεν μπορούν, πλέον, να κάνουν κάτι άλλο.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) προκύπτει πως ο συνολικός πληθωρισμός στο οργανωμένο λιανεμπόριο διαμορφώθηκε στο +0,09%. Και ενώ οι τιμές διατηρήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν αμετάβλητες, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, τη μεγαλύτερη αύξηση (8,89%) παρουσίασαν τα μπισκότα, οι σοκολάτες και τα ζαχαρώδη, εξαιτίας της ανοδικής πορείας που ακολουθούν οι διεθνείς τιμές σε κακάο και καφέ για περίπου έναν χρόνο.
Οι ειδικοί αποδίδουν αυτές τις αυξήσεις -κατά κύριο λόγο- στην υψηλή ζήτηση και στη χαμηλή προσφορά λόγω μειωμένης παραγωγής, απόρροια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους προμηθευτές κακάο και καφέ, διεθνώς.
Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, οι φυτείες καφέ έχουν πληγεί (πολύμηνη ξηρασία και ελάχιστες βροχές το φθινόπωρο). Η μειωμένη παραγωγή, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την επόμενη σοδειά, έχει εκτοξεύσει το κόστος.
Η διεθνής τιμή του καφέ ποικιλίας Arabica, με βάση το Τrading Economics, έφτασε προ ημερών στα 3,90 δολάρια ανά λίβρα, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό.
Στο κακάο, αντιστοίχως, ιστορικό υψηλό είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2024, όταν είχε φτάσει τις 12.906 δολάρια ανά τόνο.
Πηγή: eleftherostypos.gr