Tην επίσημη έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 9ο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική», δεδομένου ότι ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του υπουργείου τίθεται σε εφαρμογή, καλύπτοντας ένα μεγάλο και χρόνιο έλλειμμα στην αντιμετώπιση των νεοπλασματικών ασθενειών.
Αναλυτικά:
«Ειμαι λοιπόν σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών ξεκινά την παραγωγική του λειτουργία.
Με το έργο αυτό θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σε όλη την Χώρα
• Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Ασθενειών , μια πάγια απαίτηση της Ιατρικής Κοινότητας και των Ασθενών
• Τα Θεραπευτικά Ογκολογικά και Αιματολογικά Πρωτόκολλα
μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η ολιστική παρακολούθηση της πορείας των Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αγωγή.
Όπως ανέφερα και παραπάνω το έργο ξεκινά. Το Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης του έργου εχει ως εξής:
1. Μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικά Νοσήματα σε Πανελλαδικό Επίπεδο
2. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία 12 Ογκολογικών και Αιματολογικών Θεραπευτικών Πρωτόκολλων σε Πανελλαδικό επίπεδο
3. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η Ενσωμάτωση και λειτουργία του συνόλου των εγκεκριμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο πληροφοριακό σύστημα.
4. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών σε 3 Πιλοτικά Νοσοκομεία. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει
a) Εξειδικευμένο Ογκολογικό Φάκελο Ασθενών
b) Εφαρμογή Διενέργειας Ογκολογικών Συμβουλίων
c) End to end παρακολούθηση της ενδεικνυόμενης ανά Ασθενή Θεραπείας από την στιγμή της επιλογής αυτής από τον Θεράποντα Ιατρό μέχρι και την χορήγηση στο Ασθενή
d) Το έργο εξασφαλίζει την ασφαλή προετοιμασία χορήγηση και αποθήκευση των κυτταροστατικών φαρμάκων βάσει διεθνών προτύπων.
5. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει υλοποιηθεί mobile εφαρμογή για τους Ασθενείς , μέσω της οποίας θα παρακολουθούν το θεραπευτικό σχήμα και τα ραντεβού στο Νοσοκομείο που έχουν επιλέξει.
6. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υλοποιηθεί η παραγωγική λειτουργία όλων των παραπάνω σε 9 ακόμη Δημόσια Νοσοκομεία».