Ε.Ε.: Άτυπη Σύνοδος των 27 υπό την σκιά των δασμών Τραμπ - Αναζητείται συλλογική απάντηση

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 03/02/25 - 10:51

Μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλλει δασμούς στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα και την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί στις αγορές, οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι η Ε.Ε. δεν θα είναι η επόμενη που θα μπει στο στόχαστρο του Αμερικανού Προέδρου.

Σήμερα οι «27» συναντώνται σε μία άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Palais d’ Egmont και στο επίκεντρο θα τεθεί η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Παρόντες στο γεύμα εργασίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το Brexit που Βρετανός Πρωθυπουργός θα βρεθεί σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Αν και αρχικά υπήρξε πολύ μεγάλη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για το νόημα που κρύβει η κίνηση του Στάρμερ πλέον οι προσδοκίες έχουν μειωθεί. Η συνάντηση του Στάρμερ με τους Ευρωπαίους ηγέτες περιγράφεται ως μία πρώτη «κίνηση επαναφοράς» των σχέσεων της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Ωστόσο, όπως γράφει το περιοδικό Politico, στις Βρυξέλλες δεν είναι ξεκάθαρο τι επιθυμεί ή τι επιδιώκει το Λονδίνο με αυτή την ήπια επαναπροσέγγιση. Βρετανός που συνομιλεί τακτικά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ δήλωσε ανώνυμα στο αμερικανικό περιοδικό: «Αν μιλήσετε με κάποιον στην Ευρώπη, θα σας ρωτήσουν: “Τι θέλετε πραγματικά;””. Ένας δεύτερος ρώτησε τη μονάδα ευρωπαϊκών σχέσεων του Υπουργικού Συμβουλίου (σ.σ. της Βρετανίας): “Τι κάνουν στην πραγματικότητα;”»

Ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια «επιφοίτηση» από την παρουσία του Στάρμερ στο γεύμα εργασίας. Ωστόσο δήλωσε ότι αποτελεί σημαντικό σταθμό για την ανανέωση της σχέσης με τις Βρυξέλλες.

«Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν τα πράγματα να συμβούν αμέσως. Τούτου λεχθέντος, δεν λειτουργεί συχνά έτσι ο κόσμος των διεθνών σχέσεων, ούτε ο κόσμος της πολιτικής. Νομίζω ότι στην πραγματικότητα βλέπουμε πρόοδο», είπε ο διπλωμάτης.

Οι δασμοί Τραμπ τρομάζουν τις αγορές

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στο Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα και απείλησε να βάλει στο στόχαστρο και την Ε.Ε.

Αν και οι οικονομολόγοι αλλά και οι χώρες παγκοσμίως προειδοποιούν τον Τραμπ ότι οι Αμερικανοί θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα από την εφαρμογή των δασμών, αφού θα αυξηθούν οι τιμές προϊόντων και θα ενισχυθεί ο πληθωρισμός, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να σηκώσει τις επιπτώσεις.

Οι ανακοινώσεις έχουν ταράξει τα ασιατικά χρηματιστήρια και τις αγορές αφού οι επενδυτές ανησυχούν για την αβεβαιότητα και το πώς η επιβολή δασμών θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία. Οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες προειδοποίησαν ότι οι δασμοί θα πλήξουν την αμερικανική οικονομία μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι αναλυτές της UBS και της Morgan Stanley προέβλεψαν ότι αν οι δασμοί διατηρηθούν θα μπορούσαν να μειώσουν στο μισό την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ φέτος – μειώνοντάς την κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα.

«Υπήρχε κάποια αισιοδοξία στην αγορά ότι [σ.σ. οι απειλές για δασμούς] ήταν απλώς για διαπραγμάτευση, αλλά η αγορά μπορεί να υποτίμησε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Τραμπ», δήλωσε στους Financial Times ο Jason Lui, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών και παραγώγων Ασίας-Ειρηνικού στην BNP Paribas.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley δήλωσαν ότι οι ανακοινώσεις και η εφαρμογή των δασμών έγιναν ταχύτερα από το αναμενόμενο, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος αντιποίνων από το Πεκίνο είναι «υψηλός».

Σε αναζήτηση απάντησης έναντι του Τραμπ η Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες αναζητούν ένα τρόπο για να υψώσουν τις άμυνες της Ευρώπης έναντι του Αμερικανού Προέδρου. Επισήμως προειδοποιούν τον Τραμπ ότι μία επιβολή δασμών κατά ευρωπαϊκών κρατών θα «πλήγωνε» και την αμερικανική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι: «Τα γενικευμένα δασμολογικά μέτρα αυξάνουν το κόστος των επιχειρήσεων, πλήττουν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Οι δασμοί δημιουργούν περιττές οικονομικές διαταραχές και προωθούν τον πληθωρισμό. Είναι επιζήμια για όλα τα μέρη».

«Η ΕΕ πιστεύει ακράδαντα ότι οι χαμηλοί δασμοί προάγουν την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα στο πλαίσιο ενός ισχυρού, βασισμένου σε κανόνες εμπορικού συστήματος. Ωστόσο, η ΕΕ θα απαντήσει αποφασιστικά σε κάθε εμπορικό εταίρο που επιβάλλει αθέμιτα ή αυθαίρετα δασμούς στα προϊόντα της ΕΕ», είπε στο euronews εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ φαίνεται να είναι πολύ κοντά. Η εξεύρεση τρόπων για την αποφυγή του και τη διατήρηση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας», γράφουν στο Politico οι Φραντσέσκο Γκιαβάζι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bocconi, η Βερόνικα Γκουριέρι και ο Γκίντο Λορενζόνι, καθηγητές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Τι σημαίνουν οι δασμοί για την αμερικανική οικονομία

Η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε νέους φόρους ύψους σχεδόν 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Αμερικανούς το 2018 και το 2019 επειδή έβαλε δασμούς σε χιλιάδες εισαγωγές προϊόντων. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων των τελευταίων δεκαετιών. Και μέχρι το τέλος του 2018, οι δασμοί που επέβαλαν σε αντίποινα άλλες χώρες κόστιζαν στους Αμερικανούς εξαγωγείς περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα σε χαμένες εξαγωγές.

Το Tax Foundation εκτιμά ότι ο αντίκτυπος όλων των δασμών που εισήχθησαν από το 2016 μείωσε το μακροπρόθεσμο ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,2%, το απόθεμα κεφαλαίου κατά 0,1% και την απασχόληση κατά 142.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ