Η πρόσφατη συνομιλία του με τον Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να έκανε τον Ντόναλντ Τραμπ να ξανασκεφτεί την επιθετική στάση του έναντι της Κίνας. Αντιθέτως ανεβάζει τους τόνους έναντι της Ευρώπης.
Μετά την πρωτοβουλία του να δώσει παράταση ζωής στο κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok, τώρα φαίνεται να ρίχνει αισθητά τον πήχυ των δασμών. Ενώ είχε προειδοποιήσει για δασμούς έως και 50% στις κινεζικές εισαγωγές και ενώ μόλις χθες δήλωσε πως έρχονται δασμοί 25% στις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό, αποκάλυψε ότι για την Κίνα εξετάζει δασμούς 10% από την 1η Φεβρουαρίου.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα στον Λευκό Οίκο, δικαιολόγησε το μέτρο των δασμών υποστηρίζοντας ότι η Κίνα στέλνει φαιντανύλη – ένα οπιοειδές που τροφοδοτεί κρίσεις ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο – στις ΗΠΑ, μέσω Μεξικού και Καναδά.
Win – win λύση
Αν και δεν αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ονομαστικά, ο Αντιπρόεδρος της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του αναζητά μια «win-win» λύση στις εμπορικές εντάσεις και επιθυμεί να επεκτείνει τις εισαγωγές της.
Οι σαρωτικοί δασμοί ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ, ο οποίος επιμένει ότι θα ωφελήσουν την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς και σε ζημίες για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από αντίποινα του εξωτερικού.
Η προειδοποίηση στην Ε.Ε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς, «το μόνο μέσο» που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν «σωστή μεταχείριση», διεμήνυσε ο Τραμπ, στηλιτεύοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει αυτοκίνητά μας ή αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τίποτα σπουδαίο», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, προσθέτοντας πως κατά συνέπεια τα κράτη μέλη της μπορούν να αναμένουν την επιβολή δασμών.
Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο κ. Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τη με «μικρή Κίνα», που «επωφελείται» από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
«Έχουμε εμπορικό έλλειμμα έναντι της ΕΕ (ύψους) 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων», επέμεινε χθες. «Η Κίνα είναι επιθετική, αλλά όχι μόνο η Κίνα. Κι άλλες χώρες είναι πολύ επιθετικές».
Τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα
Το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ ανερχόταν το 2023 σε 131 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), κι ήταν συγκεντρωμένο σε κυρίως τέσσερις χώρες — στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία.
Οι αιτίες είναι ποικίλες. Το εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με τη Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο βιομηχανικής φύσης, αυτό με την Ιρλανδία συνδέεται κυρίως με το ότι έχουν μεταφέρει εκεί τις έδρες τους στην Ευρώπη μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι, για να εκμεταλλευτούν την πολύ ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπισή τους και να μειώσουν τις φορολογικές εισφορές τους.
Προτού επανεκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη απειλήσει την ΕΕ πως θα επέβαλε ξανά τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν αυξηθούν οι αγορές υδρογονανθράκων —πετρελαίου και αερίου— από τις ΗΠΑ.
Κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021), ο Ρεπουμπλικάνος είχε επίσης προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, εν είδει αντιποίνων για το εμπορικό έλλειμμα της Ουάσιγκτον έναντι των Βρυξελλών, ενώ είχαν επίσης ανταλλαχτεί δασμοί εξαιτίας της διαφοράς τους για τις ενισχύσεις από τη μια και την άλλη πλευρά των αεροπορικών βιομηχανιών τους (Boeing και Airbus αντιστοίχως).
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, CNN, ΑΠΕ – ΜΠΕ