Η κοινή συνεργασία της Μόσχας και του Πεκίνου στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής διαδραματίζει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε βιντεοκλήση που πραγματοποίησε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στον απόηχο της ορκωμοσίας Τραμπ.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την υποστήριξή σας στη ρωσική προεδρία των BRICS. Συντονίζουμε τα βήματά μας και σε άλλες πολυμερείς πλατφόρμες: τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας τους, το SCO, το G20 και το APEC. Πιέζουμε από κοινού για την οικοδόμηση μιας δικαιότερης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την αδιαίρετη ασφάλεια στον ευρασιατικό χώρο και στον κόσμο συνολικά», δήλωσε ο Πούτιν.
«Είναι ασφαλές να πούμε ότι η επικοινωνία της εξωτερικής πολιτικής και η κοινή εργασία της Ρωσίας και της Κίνας διαδραματίζουν αντικειμενικά σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις», τόνισε ο Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, το περασμένο έτος ήταν πολύ παραγωγικό για τα δύο κράτη.
«Γιορτάσαμε ευρέως την 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Κίνα τον Μάιο, εγκαινιάσαμε ένα μεγάλης κλίμακας έργο διαχρονικού πολιτισμού. Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν χρήσιμες συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι θα χαρεί να συναντηθεί με τον ομόλογό του στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο.
Βιντεοδιασκέψεις Ρωσίας-Κίνας
Ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν ήδη επικοινωνήσει μέσω συστήματος κρυπτογραφημένων τηλεδιασκέψεων. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. Ήταν η πρώτη για τους δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή του Κινέζου προέδρου στη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Γενικά, οι βιντεοκλήσεις είχαν χρησιμοποιηθεί στο Κρεμλίνο και στο παρελθόν. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2021, υπήρξε συνομιλία με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον Ρώσο προεδρικό εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ, για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε κρυπτογραφημένη σύνδεση βίντεο. Είχε δημιουργηθεί την περίοδο των εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Αν και ανενεργή, διατηρήθηκε λειτουργική όλο αυτό το διάστημα. Ο Πεσκόφ τόνισε τότε ότι η επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης δεν διαφέρει ουσιαστικά από μια τηλεφωνική συνομιλία ή μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση.