Με το παζλ πια να είναι ολοκληρωμένο ως προς τις υποψηφιότητες για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η επόμενη μέρα μοιάζει να έχει «κλειδώσει». Η κοινοβουλευτική διαδικασία ανοίγει την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 12, και το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 11 ξεκινάει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ονομαστική ψηφοφορία.
Η ψηφοφορία θα επαναλαμβάνεται κάθε πέντε ημέρες και ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου, στην 4η ψηφοφορία. Όπως προβλέπεται η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου και απαιτούνται 200 ψήφοι για εκλογή, όπως και στην δεύτερη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου.
Στην τρίτη ψηφοφορία που προγραμματίζεται για τις 6 Φεβρουαρίου, εφόσον δεν εκλεγεί πρόεδρος, απαιτούνται πλέον 180 θετικές ψήφοι.
Εφόσον δεν βγει «λευκός καπνός» θα ακολουθήσει 4η ψηφοφορία στις 12 Φεβρουαρίου στην οποία απαιτούνται 151 ψήφοι, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για 5η, όπου πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.
Πάντως, η κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα, δεν αναμένεται να κυλήσει… ήσυχα. Ήδη από τις πρώτες ώρες που ανακοινώθηκαν τα ονόματα, ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις των αντιπάλων κομμάτων.
Αυτό εξάλλου, επεσήμανε μεταξύ άλλων και ο κ. Τασούλας κατά την αποχώρησή του από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής: «Να υπενθυμίσω πως βεβαίως υπάρχουν αντιθέσεις και φιλοδοξίες και αντεγκλήσεις. Αυτά δεν τελειώνουν. Έτσι προχωρά η δημοκρατία και η ζωή».
Το κοινό γεύμα Σακελλαροπούλου - Τασούλα
Πάντως... το καλό παράδειγμα έδωσαν νωρίτερα την Πέμπτη (16/1) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κώστας Τασούλας που αναμένεται να τη διαδεχθεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Οι δυο τους συνέφαγαν χωρίς επισημότητες στο εστιατόριο Fatsio στο Παγκράτι, ενώ είχαν συζήτηση επί μιάμιση ώρα. Τη συνάντηση έκανε γνωστή με ανάρτησή της στο facebook η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου που έτυχε να βρίσκεται στο ίδιο εστιατόριο με δημοσιογραφική παρέα.
Γαλάζια επίθεση για... αυτογκόλ στο ΠΑΣΟΚ
Αιχμές κατά της επιλογής του ΠΑΣΟΚ να προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, Τάσο Γιαννίτση, άφησαν κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας «για τεράστιο πολιτικό αυτογκόλ».
«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, θέλοντας να βρει επιχειρήματα για την υποψηφιότητα του κ. Γιαννίτση, υπέπεσε σε ένα τεράστιο πολιτικό αυτογκόλ» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεχίζουν ως εξής: «Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής: «Προτείναμε για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Τάσο Γιαννίτση, που συμβολίζει την Ελλάδα της προνοητικότητας, την Ελλάδα που εάν έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει στον σωστό χρόνο πολύ πιθανόν να μην είχαμε ζήσει την μνημονιακή καταστροφή».
Μόνο που η μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό το 2001, την οποία υπονοεί ο κ. Ανδρουλάκης ως προνοητική πολιτική, που μάλιστα θα απέτρεπε τη μνημονιακή καταστροφή, μπλοκαρίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως προκύπτει, ο κ. Γιαννίτσης χρειαζόταν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001 και όχι το 2025».
Σαμαράς: Θα ψηφίσω Τασούλα
Η υποψηφιότητα του κ. Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει αποδοχή εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και σε άλλα κόμματα στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά του περίπου 165 με 170 βουλευτές. Υπάρχουν όμως και οι ανεξάρτητοι.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς που έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα για ΠτΔ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, τόνισε πως είχε υποστηρίξει δημόσια πως έπρεπε να επιλεγεί υποψήφιος ΠτΔ από τον κεντροδεξιό και μάλιστα είχε προτείνει τον Κώστα Καραμανλή.
«Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό θα ψηφίσω τον Κώστα Τασούλα», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ωστόσο ότι μεταξύ των δύο προσώπων (Κώστα Καραμανλή και Κώστα Τασούλα) δεν τίθεται θέμα σύγκρισης και πως είναι εξίσου σαφές πως η διαφωνία του την πρόσφατη στάση του προέδρου της Βουλής σε κορυφαία ζητήματα «ισχύει στο ακέραιο».
Η πράσινη επιλογή Γιαννίτση και τα πυρά κατά Μητσοτάκη
Το ΠΑΣΟΚ ήταν το τελευταίο χρονικά που κατέθεσε την πρότασή του και αυτή αφορούσε στον Τάσο Γιαννίτση. Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκαναν λόγο για «αυτοκρατορική συμπεριφορά» και «στενά κομματική επιλογή».
Την ίδια ώρα ανέφεραν πως: «Εμείς, επιλέξαμε τον κ. Γιαννίτση, ένα πρόσωπο που είχε ενεργό ρόλο στο παρελθόν. Που συμβολίζει την προνοητικότητα και τη διορατικότητα. Ένα πρόσωπο που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.».
«Τα μηνύματα που θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ, ξεπερνούν το πρόσωπό μου. Υποδηλώνουν την πολιτική ανάγκη για υπευθυνότητα και αξιοπιστία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, υπέρβαση φοβικών συνδρόμων στην άσκηση της εξουσίας, πολιτική προνοητικότητα, ιδιαίτερα για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ανάληψη πολιτικών ευθυνών και κόστους, αν η πραγματικότητα το απαιτεί», είπε ο ίδιος ο κ. Γιαννίτσης αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Η συνταγματική αναθεώρηση το 2019 έγινε για να μην οδηγείται η χώρα σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι για να καταπατηθεί το πνεύμα του Συντάγματος».
Στον ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν... δικαιωμένοι με Κατσέλη
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν... συγχαρητήρια στους εαυτούς τους για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόταση που κατέθεσαν για την Λούκα Κατσέλη και εκτιμούν πως τελικώς θα υπάρξουν και άλλα αριστερά κόμματα που θα συναινέσουν στην υποψηφιότητα Κατσέλη.
Στην περίπτωση που η Νέα Αριστερά υπερψηφίσει θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα λάβει περισσότερες ψήφους από την υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως η στρατηγική τους, σε αντίθεση με εκείνη της Χαριλάου Τρικούπη που «περίμενε» τον κ. Μητσοτάκη, αποδεικνύει και ποιος αποτελεί την πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση.