Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 33 ομήρους κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης μιας διαφαινόμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που οριστικοποιείται από τους διαπραγματευτές στη Ντόχα, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο cnn.
Το Ισραήλ πιστεύει ότι οι περισσότεροι από τους 33 ομήρους είναι ζωντανοί, δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, αλλά οι σοροί των νεκρών ομήρων θα είναι επίσης πιθανότατα μεταξύ εκείνων που θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της αρχικής εκεχειρίας των 42 ημερών.
Ο ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μέρη φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας και ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία μόλις αυτή υπογραφεί.
Ένας διπλωμάτης που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο CNN ότι ένας τελικός γύρος συνομιλιών προσέγγισης είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Τρίτη στη Ντόχα για να οριστικοποιηθούν όλα τα εναπομείναντα ζητήματα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις θα διατηρήσουν παρουσία κατά μήκος του διαδρόμου Φιλαδέλφειας - μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας - κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος του διαδρόμου συνέβαλε προηγουμένως στο να ναυαγήσει μια πιθανή συμφωνία τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων.
Το Ισραήλ θα διατηρήσει επίσης μια νεκρή ζώνη στο εσωτερικό της Γάζας κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει πόσο ευρεία θα είναι αυτή η ζώνη - ένα άλλο θέμα διαμάχης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας θα μπορούσαν να επιστρέψουν ελεύθερα στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, αλλά ένας ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι θα υπήρχαν απροσδιόριστες «ρυθμίσεις ασφαλείας».
Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρίνονται υπεύθυνοι για τη δολοφονία Ισραηλινών δεν θα απελευθερωθούν στη Δυτική Όχθη, είπε ο αξιωματούχος, αλλά στη Λωρίδα της Γάζας ή στο εξωτερικό μετά από συμφωνίες με ξένες χώρες.
Το CNN επικοινώνησε με τη Χαμάς για σχόλια.
Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι μια «σημαντική ανακάλυψη» στις συνομιλίες επήλθε αργά το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια της συνάντησης του διευθυντή της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα με τους διαμεσολαβητές στη Ντόχα του Κατάρ.
«Γίνεται λόγος για συμφωνία στο εγγύς μέλλον - είναι αδύνατο να πούμε αν είναι θέμα ωρών ή ημερών», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εφαρμόσει γρήγορα τη συμφωνία, αλλά η συμφωνία πρέπει πρώτα να περάσει τόσο από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας όσο και από το πλήρες κυβερνητικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να δώσει χρόνο στους αντιπάλους της συμφωνίας να καταθέσουν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός - η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου - θα ξεκινήσουν την 16η ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας.
«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία, αλλά οι διαμεσολαβητές στη Ντόχα εξακολουθούν να περιμένουν επίσημες απαντήσεις και από τις δύο πλευρές», δήλωσε Άραβας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.
Η Χαμάς ζητά τη σορό του Σινουάρ κατά το πρώτο στάδιο της συμφωνίας
Η Χαμάς φέρεται να ζητά τη σορό του σκοτωμένου ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων, σύμφωνα με τη σαουδαραβική εφημερίδα Al-Hadath.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η προτεινόμενη συμφωνία που φαίνεται ότι πρόκειται να οριστικοποιηθεί θα χωριστεί σε τρία στάδια:
Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους, εκ των οποίων οι 30 εκτίουν ισόβια κάθειρξη, σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινό στρατιώτη. Θα απελευθερώσει επίσης 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους με ανθρωπιστικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, ασθενών και γυναικών, με αντάλλαγμα τους αμάχους που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί επίσης από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή ζώνη μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, στο τέλος της πρώτης φάσης της συμφωνίας.
Το δεύτερο στάδιο, που θα ξεκινήσει τη 16η ημέρα της συμφωνίας, προβλέπει τη διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων με επίκεντρο την απελευθέρωση όλων των αμάχων και των υπόλοιπων στρατιωτών.
Το τρίτο στάδιο θα αφορά μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων για τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής κυβέρνησης στη Λωρίδα και των σχεδίων για την αποκατάσταση του θύλακα.