Oι κυρώσεις που επέβαλαν, οι ΗΠΑ σε βάρος της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας της Σερβίας NIS (Neftna Industrija Srbije), σκοπό έχουν να αναγκάσουν το Βελιγράδι να ακολουθήσει τη Δύση στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν σε ανακοίνωσή του.
«Οι κυρώσεις κατά της NIS θα κάνουν μόνο συμβολικό κακό στη Ρωσία, αλλά θα είναι ένα πραγματικά καταστροφικό πλήγμα για τη σερβική οικονομία και τη χώρα συνολικά. Στόχος τους είναι να αναγκάσουν τη Σερβία να ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις και να καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας», αναφέρει συγκεκριμένα σε δήλωση του που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Πιστεύω ότι εμείς, ως κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πονηρό σχέδιο. Δεν θα κάνουμε τους εχθρούς μας ευτυχισμένους και δεν θα απογοητεύσουμε τους φίλους μας», προσθέτει.
Νωρίτερα, χθες Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε στη λίστα κυρώσεων τη ρωσική Gazprom Neft και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Αλεξάντρ Ντιούκοφ, καθώς και περισσότερες από 20 θυγατρικές της που ασχολούνται με την παραγωγή, τη διύλιση και την πώληση υδρογονανθράκων, με τη NIS να είναι μεταξύ αυτών.
Σχολιάζοντας αυτή την κίνηση, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε ότι με την κίνηση αυτή η Ουάσιγκτον επιδιώκει να πιέσει τη Σερβία να διώξει τα ρωσικά κεφάλαια από την εταιρεία, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει πως θα ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 25-27 Ιανουαρίου για να συζητηθεί αυτή η κατάσταση και δεσμεύτηκε ότι οι κυρώσεις κατά της σερβικής εταιρείας δεν θα αναγκάσουν το Βελιγράδι να αλλάξει τη θέση του όσο αφορά τις κυρώσεις στη Μόσχα.
Η NIS είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάθετα ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν αναζήτηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, διύλιση πετρελαίου, πώληση προϊόντων πετρελαίου, παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, υλοποίηση πετροχημικών έργων. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής της βρίσκονται στη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Τα πλειοψηφικά της συμβαλλόμενα μέρη είναι η Gazprom Neft (50%), η Σερβία (29,87%) και η Gazprom (6,15%).
Βούτσιτς: Διεκόπη η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Σερβία
Η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Σερβία έχει διακοπεί και δεν είναι σαφές πότε θα συνεχιστεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug σύμφωνα με το Reuters.
«Έλαβα πληροφορίες από τους αδελφούς και τους φίλους μας από το Αζερμπαϊτζάν ότι λόγω ανωτέρας βίας και των προβλημάτων που έχουν, από σήμερα δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε 1,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που έρχονταν κάθε μέρα», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους. Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πότε θα επανέλθουν οι ροές φυσικού αερίου.
«Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα θα αρχίσουμε να ξοδεύουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου», τόνισε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι σε ένα ή δύο μήνες οι ροές φυσικού αερίου να επανέλθουν.
Το 2023, η Σερβία, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερα από 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά 400 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2024. Το υπόλοιπο φυσικό αέριο προέρχεται από τη Ρωσία.
Η Σερβία, η οποία στοχεύει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δέχεται πιέσεις για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας, η ρωσική Gazprom Neft θα λάβει 45 ημέρες προθεσμία για να αποχωρήσει από την ιδιοκτησία της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της Σερβίας.
Η NIS ανήκει κατά πλειοψηφία στην Gazprom Neft, η οποία κατέχει το 50% των μετοχών, και στη ρωσική Gazprom, η οποία κατέχει το 6,15% των μετοχών. Η σερβική κυβέρνηση κατέχει το 29,87%, ενώ οι μικρομέτοχοι αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο.
Η Βουλγαρία ανέφερε επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε αναστείλει τη συμβατική προμήθεια φυσικού αερίου από τις 7 έως τις 11 Ιανουαρίου για απροσδιόριστους τεχνικούς λόγους