Η ανακοίνωση του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να κηρύξει ως τρομοκρατικές οργανώσεις τα καρτέλ ναρκωτικών διχάζει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Μεξικό, καθώς η πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ ζητά να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία του Μεξικού, ενώ την ίδια στιγμή απαιτείται επειγόντως μια σωστή διεθνής συνεργασία για να σταματήσει η βία, όπως ισχυρίστηκε.
Στο Μεξικό, όπου η ανασφάλεια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, η εσωτερική πολιτική σκηνή κλονίστηκε από τις δηλώσεις Τραμπ, που διαβεβαίωσε ότι «όλα τα μέλη των ξένων συμμοριών θα εκδιωχθούν από τις ΗΠΑ και θα προχωρήσει αμέσως στον χαρακτηρισμό των καρτέλ ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η Σέινμπαουμ απάντησε ότι το Μεξικό «δεν θα υποταχθεί ποτέ» και «δεν δέχεται παρεμβάσεις», όμως οι γερουσιαστές του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού της αντιπολίτευσης, επεσήμαναν ότι η πρόταση του επόμενου Αμερικανού προέδρου αναδεικνύει περίτρανα τα ελαττώματα της πολιτικής ασφαλείας του Μεξικού.
«Η ανακοίνωση του Τραμπ να κηρύξει τις μεξικανικές εγκληματικές οργανώσεις ως τρομοκράτες υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματική διεθνή συνεργασία. Η υπερβολική βία στο Μεξικό απαιτεί συντονισμένες απαντήσεις που ξεπερνούν τα σύνορα», δήλωσε ο νομοθέτης του ΡΑΝ, Μάρκο Κορτές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Λίλυ Τέλες, γερουσιαστής του PAN, υπερασπίστηκε του σχεδίου Τραμπ και κατηγόρησε την Σέινμπαουμ και το κόμμα της (Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης – Morena) για συγκάλυψη των διακινητών ναρκωτικών.
«Ο Τραμπ απείλησε τα καρτέλ και η Σέινμπαουμ θύμωσε αμέσως. Απάντησε ως εκπρόσωπος των καρτέλ ότι δεν θα επιτρέψει την παρέμβαση. Ο Τραμπ δεν απείλησε το Μεξικό, απείλησε τους εγκληματίες που αλωνίζουν στο Μεξικό, τους εταίρους του Morena», σχολίασε η Τέλες στα κοινωνικά δίκτυα.
Διαιρεμένη και η κοινή γνώμη
Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, η εφημερίδα Reforma δημοσίευσε μια έρευνα που δείχνει ότι το 46% των Μεξικανών «θα συμφωνούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταπολεμήσει την ανασφάλεια», ενώ το 50% είναι αντίθετο.
Μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, το 64% θεώρησε ότι «ο καλύτερος τρόπος» θα ήταν οι κοινές επιχειρήσεις μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το 24% προτιμούσε μυστικές ενέργειες από τις αρχές των ΗΠΑ.
Η πρόεδρος χαίρει της θετικής άποψης του 69% των πολιτών, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας El Financiero που δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, όμως το ίδιο ποσοστό πολιτών χαρακτηρίζει τον χειρισμό του οργανωμένου εγκλήματος ως «κακό» ή «πολύ κακό».
Το Μεξικό σε ευάλωτη θέση
Η Σέινμπαουμ ανέλαβε την προεδρία την 1η Οκτωβρίου, μετά από έξι χρόνια θητείας του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (2018-2024), όταν καταγράφηκε ρεκόρ σχεδόν 200 χιλιάδων δολοφονιών, όπως πρόσφατα αναφέρθηκε βάσει των επίσημων στοιχείων.
Για το λόγο αυτό, οι απειλές του Τραμπ έρχονται, ενώ «από πολιτική άποψη, το Μεξικό βρίσκεται σε θέση βαθιάς ευπάθειας από την άποψη της αντιμετώπισης της βίας του εμπορίου ναρκωτικών», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κλεμέντε Ρομέρο Ολμέδο. «Είναι κοινό μυστικό ή αντίληψη στη διεθνή κοινότητα ότι η προηγούμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση έμεινε αδρανής στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και πολλοί στην κεντροαμερικάνικη χώρα θεωρούν ότι η αμερικάνικη παρέμβαση είναι το μόνο εργαλείο για την αλλαγή των δημοσίων πολιτικών της κυβέρνησης».
Εντούτοις, υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι στόχοι της κυβέρνησης Τραμπ επικεντρώνονται στην εξυπηρέτηση του εκλογικού της σώματος και των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι εκείνων του Μεξικού. «Οι δημόσιες υποθέσεις του Μεξικού είναι αποκλειστική ευθύνη των Μεξικανών πολιτών», προειδοποίησε ο αναλυτής, για τον οποίο «το ιδανικό σενάριο, χωρίς αμφιβολία, θα ήταν αυτό της συνεργασίας».
Πηγή: EFE