Το Πεντάγωνο δημοσίευσε την Τετάρτη την ετήσια έκθεσή του, η οποία θίγει εκτεταμένα ζητήματα που σχετίζονται με ορισμένες από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην εθνική ασφάλεια της Κίνας κατά το περασμένο έτος.
To Reuters επισημαίνει ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία:
Πυρηνικά όπλα
Η έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα συνέχισε την «ταχεία πυρηνική της επέκταση» και το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το Πεκίνο διαθέτει πάνω από 600 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές στο απόθεμά του, από το 2024.
Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι η Κίνα θα έχει πάνω από 1.000 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030 και ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2035.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους παράλληλα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, δήλωσε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας δεν αυξάνεται μόνο σε μέγεθος, αλλά και σε ποικιλομορφία και πολυπλοκότητα.
Στην περσινή έκθεση, το Πεντάγωνο είχε αναφέρει ότι η Κίνα διαθέτει περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές.
Πρόοδος της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας
Σύμφωνα με την έκθεση, η πολεμική αεροπορία της Κίνας βελτιώνει τα τεχνολογικά της πρότυπα και προσεγγίζει «γρήγορα» την τεχνολογία που είναι εφάμιλλη των αμερικανικών προτύπων. Η έκθεση πρόσθεσε ότι η Κίνα συνέχισε τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της.
Η έκθεση πρόσθεσε ότι η Κίνα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη δυνατοτήτων σμήνους για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι παρά τις βελτιώσεις, η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας δεν έχει φτάσει ή ξεπεράσει την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πολεμικά πλοία και υποβρύχια
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στον κόσμο, με πάνω από 370 πλατφόρμες. Ο αριθμός των πλοίων αναμένεται να αυξηθεί σε 395 μέχρι το 2025 και σε 435 πλοία μέχρι το 2030.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας διαθέτει επί του παρόντος έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, έξι πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια και 48 πετρελαιοκίνητα ή αεριοκίνητα επιθετικά υποβρύχια, πρόσθεσε η έκθεση. Μέχρι το 2025, αυτή η δύναμη υποβρυχίων αναμένεται να αυξηθεί σε 65 και να φθάσει τα 80 μέχρι το 2035.
Πυραυλικά
Η Κίνα αναπτύσσει νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) που θα «βελτιώσουν σημαντικά τις πυραυλικές δυνάμεις της με πυρηνική ικανότητα» και μπορεί να εξετάζει την ανάπτυξη συμβατικά οπλισμένων πυραυλικών συστημάτων διηπειρωτικού βεληνεκούς, αναφέρει η έκθεση.
Σχέσεις Κίνας-Βόρειας Κορέας-Ρωσίας
Η έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα έχει αποστασιοποιηθεί δημοσίως από την αυξανόμενη αμυντική σχέση της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, πιθανότατα επειδή θεωρεί τους δεσμούς ως «κίνδυνο για την επιθυμητή φήμη της ως υπεύθυνης μεγάλης δύναμης».
Τέλος, η έκθεση ανέφερε ότι η Κίνα εξακολουθεί να εμβαθύνει τη δέσμευση με τη Βόρεια Κορέα, πιθανώς σε μια προσπάθεια να «εξισορροπήσει τη ρωσική δέσμευση».