Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ψήφισε την Παρασκευή 13/12 υπέρ της έγκρισης κατάστασης έκτακτης ανάγκης διάρκειας 60 ημερών, επικαλούμενο φόβους για άμεση απειλή της ασφάλειας των πολιτών της ενόψει της αναμενόμενης διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.
Το ρωσικό φυσικό αέριο φτάνει επί του παρόντος στη Μολδαβία, μια χώρα χωρίς χερσαία σύνορα στη βορειοανατολική γωνία της ευρωπαϊκής βαλκανικής περιοχής, μέσω της γειτονικής Ουκρανίας.
Ωστόσο, η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παρατείνει τη σύμβαση.
Συνολικά 56 νομοθέτες του κοινοβουλίου της Μολδαβίας με 101 έδρες ψήφισαν υπέρ της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επιτρέψει στη χώρα να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για την πρόληψη και τον μετριασμό της απειλής της ανεπάρκειας των ενεργειακών πόρων.
Φόβοι για νέα κρίση
Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας θα μπορούσε να δημιουργήσει «ανθρωπιστική κρίση» καθώς και «κινδύνους για τη λειτουργία και τη σταθερότητα» του ενεργειακού τομέα της χώρας, σύμφωνα με δελτίο τύπου του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, σύμφωνα με το CNBC.
Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Dorin Recean δήλωσε ότι ο φετινός χειμώνας πρέπει να είναι ο τελευταίος στην ιστορία της χώρας που μπορεί να κρατηθεί όμηρος για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.
Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επίθεση κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας το πρωί της Παρασκευής. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε 93 πυραύλους και σχεδόν 200 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επίθεση.
Πόσα κυβικά θα χαθούν
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που ισοδυναμεί με περίπου 5% των συνολικών εισαγωγών.
«Ενώ έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου μέσω μιας πιθανής ανταλλαγής με το Αζερμπαϊτζάν, φαίνεται ότι αυτές οι ροές θα σταματήσουν και πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να τιμολογηθεί στην αγορά», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
«Αυτό αφήνει έναν καθοδικό κίνδυνο στην αγορά. Εάν για οποιονδήποτε λόγο συνεχιστούν αυτές οι ροές, η ευρωπαϊκή αγορά θα μείνει καλύτερα εφοδιασμένη από ό,τι πολλοί περίμεναν», πρόσθεσε.