ΣΥΡΙΖΑ: Δυναμιτίζει το κλίμα ο Πολάκης για τις εσωκομματικές ισορροπίες

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 09/12/24 - 08:39

Λιγότερο από δεκαπενθήμερο διήρκεσε η «κατάπαυση» των εσωκομματικών πυρών στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής -και πρώτης μετά τις εσωκομματικές εκλογές- κατέληξε σε αφετηρία νέας εσωκομματικής αναμέτρησης μεταξύ του προέδρου του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου και του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, πριν στεγνώσει καλά καλά το μελάνι του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος.

Αφορμή αποτέλεσε η επιστροφή των πρώην υπουργών, Χρήστου Σπίρτζη και Γιώργου Βασιλειάδη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αμφότεροι είχαν παραιτηθεί ηχηρά επί των ημερών της προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Ωστόσο, ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης και έτερος διεκδικητής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την οδό της αυτονόμησης στην παρθενική συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου υπό την ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου, μολονότι ο τελευταίος τον συνεχάρη δημόσια για την στάση του στις εσωκομματικές εκλογές, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα ενωτικό κλίμα.

«Ποσόστωση» στα όργανα

Τα πρώτα σύννεφα πάνω από την ενωτική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επιθυμούσε με κάθε τρόπο η νέα ηγετική ομάδα διαφάνηκαν, ωστόσο, όταν κατά την προχθεσινή τοποθέτησή του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο κύριος Πολάκης ανάφερε πως «όσον με αφορά, το δείγμα της ενότητας, το έδωσα το βράδυ των εκλογών. Επειδή πάντα το τανγκό το χορεύουν δυο, θέλω να δω τα αντίστοιχα πράγματα από τη μεριά του Σωκράτη» συνέχισε, για να προσθέσει πως «στην πορεία προς το συνέδριο, το οποίο θα είναι και καταστατικό και προγραμματικό, να είμαστε συμπεριληπτικοί και συναινετικοί και να πάμε ενωμένοι».

Δεύτερη ήττα

Μάλιστα, «στις επιλογές και στις στελεχώσεις, με βάση την πρόσφατη αποτύπωση την εκλογική, να βλέπει όλο το κόμμα τον εαυτό του» κατέληξε ο κύριος Πολακης, εννοώντας πως στην στελέχωση και στις επιλογές προσώπων πρέπει να υπάρχουν στελέχη από όλες τις τάσεις, με βάση το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα.

Μόνο που η πρόταση Πολάκη να αντανακλώνται ο πλουραλισμός και μαζί οι νέοι συσχετισμοί στα καθοδηγητικά όργανα δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής, μέχρι τη στιγμή που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ζήτησε ανοιχτά να εμπλουτιστεί η Πολιτική Γραμματεία με 6-7 νέα άτομα, – ανάμεσα στα οποία και εσωκομματικοί υποστηρικτές του- προκαλώντας ψηφοφορία, στο τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Σηκώνοντας το γάντι, η πλευρά Φάμελλου επέμεινε στον «πολιτικό χαρακτήρα» της επανόδου των κυρίων Σπίρτζη και Βασιλειάδη, ακόμη και αν αυτή δεν πρόκειται να διαρκέσει παραπάνω από δύο μήνες, καθώς θα εκλεγούν νέα καθοδηγητικά όργανα στο Καταστατικό Συνέδριο του Μαρτίου. Κατόπιν αυτών, οι δύο προτάσεις τέθηκαν προς κρίση στο σώμα της Κεντρικής Επιτροπής, με την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος να εγκρίνεται με συντριπτική πλειοψηφία, προσθέτοντας μια ακόμη εσωκομματική ήττα προς το μέρος του Παύλου Πολάκη.

Τα σενάρια

Το γεγονός, όμως, ότι ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά τους νέους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην Κεντρική Επιτροπή, και οι οποίοι είναι αναφανδόν υπέρ της νέας ηγετικής ομάδας, πυροδότησε ένα ντόμινο συνειρμών και προσεγγίσεων μεταξύ κορυφαίων στελεχών αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού.

Πολύ περισσότερο, όταν «μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που διαφώνησαν με τους χειρισμούς της νέας ηγεσίας», ήτοι στελέχη προσκείμενα στην πλευρά Πολάκη, έκαναν λόγω μέσω επιλεκτικών διαρροών τους χθες για «εικόνα αποκλεισμών». Θέλοντας, έτσι, να «χρεώσουν» στον Σωκράτη Φάμελλο την εσωκομματική απομόνωσή τους και κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ισομοιρασμένα ποσοστά» της βάσης του κόμματος, στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Η τελευταία αποστροφή περί «ποσοστών», μάλιστα, πυροδότησε ακόμη πιο έντονα τα σενάρια που θέλουν τον Παύλο Πολάκη να διεκδικεί θέση αντιπροεδρίας στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία φέρεται να έχει αρχικά επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον προ ημερών, για να το αποσύρει στην συνέχεια. Άλλωστε, να προταθεί στον κ. Πολάκη η αντιπροεδρία του κόμματος, προκειμένου να υπηρετηθεί η ενότητα υποστήριξε στην ομιλία του από βήματος της Κεντρικής Επιτροπής ο Βασίλης Σμπώκος, στενός συνεργάτης του Παύλου Πολάκη, αν και κινήθηκε, κατά πληροφορίες, αυτόνομα και ερήμην του βουλευτή Χανίων, ως προς τη διατύπωση της σχετικής πρότασης.

Ταυτόχρονα, όμως, η πλευρά Πολάκη φαίνεται να αναζητά εναγώνια έναν ισχυρό τρόπο διαφοροποίησης από την ηγετική ομάδα του κόμματος, μαζί με την προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει εσωκομματικά το εκλογικό αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης. Η ανάγκη οριοθέτησης της στάσης του απέναντι στον Σωκράτη Φάμελλο δεν κινητοποιεί μόνο τον Παύλο Πολάκη, αλλά και τον Νίκο Παππά, ο οποίος φέρεται να κινήθηκε κοντά στο προγραμματικό πλαίσιο του βουλευτή Χανίων σε αρκετά σημεία του, μιλώντας επίσης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Την ίδια ώρα, πάντως, τόσο ο Παύλος Πολάκης, όσο και ο Νίκος Παππάς επιχειρούν να περιχαρακώσουν το χώρο τους από τις πρώτες στιγμές της εποχής Φάμελλου στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν ο τελευταίος επαναλαμβάνει διαρκώς την ανάγκη για «ενιαίο λόγο και δράση», αλλά και για συνέπεια λεγομένων και έργων, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Κουμουνδούρου και ελληνικής κοινωνίας.

Άγχος για τα βαρίδια

Στην κατεύθυνση αυτή, κρίνοντας από το ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τουλάχιστον το 1/3 της ομιλίας του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη με αφετηρία την συνάντησή του τελευταίου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και αρκετά λεπτά ακόμη μιλώντας για την αναγκαιότητα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στο πρότυπο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας, ο βαθμός διαφοροποίησης του Παύλου Πολάκη και άλλων κορυφαίων στελεχών δεν αποκλείεται να επηρεαστεί από τη δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής τους σε μια τυχόν επόμενη ημέρα της προοδευτικής παράταξης.

Σε περίπτωση, δηλαδή, που ο βουλευτής Χανίων, όπως και άλλοι συνάδελφοί του εκληφθούν από την νέα κομματική ιεραρχία και τυχόν ένα συνεργατικό προοδευτικό σχήμα ως «βαρίδια», τότε δεν αποκλείεται τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα πριν από το Συνέδριο του κόμματος, το οποίο ορίστηκε για τον Μάρτιο του 2025.

Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στην πλευρά Πολάκη έδωσαν ήδη από χθες «ραντεβού στο Συνέδριο» και ενώ εντείνεται το φλέρτ προς τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Για παράδειγμα, ο Σωκράτης Φάμελλος «φωτογράφισε» εκ νέου στη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Κεντρική Επιτροπή τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας στον απόηχο της σχετικής πρότασης της Νέας Αριστεράς, αν και χαρακτήρισε «πρώιμη» την σχετική συζήτηση, παρατηρώντας πως «η επιλογή αυτήν δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός κόμματος».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ