Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση του αντικαταστάτη του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ προκειμένου να μπορέσει να προβεί σε κυβερνητικό ανασχηματισμό και να παραμείνει στο Ελιζέ έως το τέλος της δεύτερης και τελευταίας θητείας του, όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ποιος όμως ή ποια θα μπορούσε και θα ήθελε να αντικαταστήσει τον Μπαρνιέ εν μέσω αυτής της πολιτικής και οικονομικης κρίσης που αντιμετωπίζει η Γαλλία;
Όπως αναφέρει το France Inter, κάποια ονόματα έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν. Ένα από αυτά είναι ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού, ο οποίος θεάθηκε να σχεδιάζει σε ένα φύλλο χαρτί τη μελλοντική σύνθεση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης στο Ελιζέ. Ακόμη και ο Ζορντάν Μπαρντελά μίλησε τη Δευτέρα (02/11) για μια πιθανή «κυβέρνηση Λεκορνού». Επιπλέον, «η Μπριζίτ Μακρόν τον προωθεί πολύ», δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν.
Μια άλλη επιλογή είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Αλέξις Κόλερ, το κύριο δεξί χέρι του Γάλλου Προέδρου. Ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Modem έχει επίσης ορισμένα πλεονεκτήματα: είναι ένας πεπειραμένος πολιτικός και ένας τοπικός εκλεγμένος αξιωματούχος από αγροτικές περιοχές.
Τέλος, κάποιοι εξακολουθούν να μιλούν για τον Μπερνάρ Καζνέβ τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό. Σήμερα, το περιβάλλον του εξακολουθεί να πιστεύει στην πιθανότητα και μάλιστα συζητά με άλλους βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος (PS) προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Πολιτικές αντιδράσεις για τη συνέντευξη του Μισέλ Μπαρνιέ
Την παραμονή μιας πιθανής κατάρρευσης της κυβέρνησης, ο Γάλλος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο TF1 και το France 2, δήλωσε ότι οι βουλευτές θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής. Οι πολιτικές αντιδράσεις πληθαίνουν μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, κατά την οποία προειδοποίησε ότι «18 εκατομμύρια Γάλλοι θα δουν τον φόρο εισοδήματός τους να αυξάνεται» εάν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός.
Η αντίδραση της Αριστεράς
«Ο Μπαρνιέ ήταν αξιοθρήνητος καθώς εκλιπαρούσε τη Λεπέν να σώσει τη θέση του, ζωντανά στην τηλεόραση», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) η βουλευτής του LFI-NFP (Ανυπότακτη Γαλλία/ Νέο Λαϊκό Μέτωπο) Κλεμάνς Γκετέ, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. «Αυτό το τσίρκο έχει κρατήσει πάρα πολύ: αφήστε τους όλους να φύγουν. Ο Μακρονισμός στο τέλος της βασιλείας της γίνεται θέαμα», πρόσθεσε.
»Αγωνίζεται σαν ψάρι έξω από το νερό. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι βυθίζεται στη μετριότητα και τις αναλήθειες. Η ποινή θα είναι βραχύβια. Αύριο θα λογοκριθεί», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) η Ματίλντ Πανό, πρόεδρος της ομάδας LFI στην Εθνοσυνέλευση.
«Καταλαβαίνω ότι προσπαθεί να αντιδράσει και να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί, αλλά είναι μια χαμένη προσπάθεια», δήλωσε στο franceinfo ο Ερίκ Κοκερέλ, βουλευτής του LFI/NFP και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης.
Σύμφωνα με τον Κοκερέλ, ο Μπαρνιέ «προσπαθεί να κυβερνήσει στη βάση μιας πολιτικής που ηττήθηκε και χτυπήθηκε άσχημα τον περασμένο Ιούλιο και με μια πλειοψηφία που δεν είναι πλειοψηφία. Πρόκειται για ένα στοίχημα, δεν μπορεί να αντέξει», λέει.
«Με αυτή την παράλογη συνέντευξη, ο Μισέλ Μπαρνιέ επέλεξε να φύγει ατιμασμένος», αντέδρασε η ευρωβουλευτής Κλεμεντίν Οτέν, προσθέτοντας ότι «αναζητά την υποστήριξη της ακροδεξιάς. Αυτό είναι εντελώς ανεύθυνο».
Οι αντιδράσεις της ακροδεξιάς
Η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National) στην Εθνοσυνέλευση Μαρίν Λεπέν έγραψε στο X πως «συμπεριλαμβάνοντας τον προϋπολογισμό του στην καταστροφική συνέχεια του Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε παρά να αποτύχει. Από την άλλη πλευρά, είχε την επιλογή και το καθήκον να μην πει ψέματα», πρόσθεσε.
«Πρόκειται για κακοπιστία εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν ξέρει να χάνει», αντέδρασε ο Λοράν Τζακομπέλι, εκπρόσωπος του RN, στο franceinfo.
Σε τι ελπίζουν οι υποστηρικτές του
Ο βουλευτής του EPR Ζαν-Ρενέ Καζνέβ, σε ανάρτησή του στο X μίλησε για «έναν μαχητικό πρωθυπουργό». Ο Καζνέβ πιστεύει ότι «η μομφή δεν είναι αναπόφευκτη. Κάθε βουλευτής πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και τις συνέπειες της ψήφου του».
«Καλώ τον καθένα από εμάς να ξεπεράσει τον εαυτό του για τη Γαλλία και να αρνηθεί τις συνέπειες της πολιτικής αστάθειας και τις ασυνέπειες μιας ψήφου δυσπιστίας», έγραψε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, σε άρθρο του στη Le Figaro.
ΠΗΓΗ: France Inter, Francetvinfo