Πέντε νέα, μείζονα αντιπλημμυρικά έργα θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Άγιον Όρος, με τις εργασίες να αρχίζουν τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση και έκτου έργου.
Επίσης, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την αποκατάσταση των στατικών προβλημάτων στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις και όλα τα έργα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα νέα αντιπλημμυρικά έργα θα υλοποιηθούν στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος, Ιβήρων, Μεγίστης Λαύρας, Ξενοφώντος και Αγίου Παντελεήμονος (ενιαίο έργο) και Βατοπαιδίου, ενώ συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί το έργο στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους συνιστά μέγιστη ευθύνη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όλα αυτά τα χρόνια υλοποιήσαμε δεκάδες παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών στις Ιερές Μονές, αλλά και προστασίας και ανάδειξης της φυσικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αθωνική Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, που θωρακίζουν συνολικά οχτώ μοναστήρια. Πρόκειται για πέντε νέα έργα, που θα αρχίσουν τον ερχόμενο Απρίλιο και θα ολοκληρωθούν σταδιακά στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αλλά και για ένα έργο που περνάει σε δεύτερη φάση, καθώς ολοκληρώθηκε ένα μέρος του στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο και διασφαλίσαμε την αναγκαία χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφθεί στο σύνολό του. Οι παρεμβάσεις αυτές διαμορφώνουν νέες συνθήκες και θωρακίζουν την Κιβωτό της Ορθοδοξίας έναντι των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο της συντήρησης και ανάδειξης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, υλοποιούμε μια ζωτικής σημασίας παρέμβαση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, το οποίο αντιμετωπίζει στατικά και άλλα προβλήματα. Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούμε στην Ιερά Μονή αποσκοπούν στη διατήρηση της αυθεντικότητας του μνημείου, μορφολογικά και λειτουργικά, με διατήρηση και συντήρηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων από τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Όλες οι εργασίες γίνονται με σεβασμό και ανάδειξη όλων των ιστορικών φάσεων του μνημείου, με τη χρήση συμβατών υλικών και με την ένταξη των νέων κατασκευών με διακριτό τρόπο. Βελτιώνουμε τη στατική ικανότητα και εφαρμόζουμε αναστρέψιμες επεμβάσεις. Με σεβασμό στην Ιστορία του μοναστηριού και στη μοναδική κληρονομιά του, με απεριόριστο σεβασμό στο έργο των μοναχών, φροντίζουμε πέρα από την ασφάλεια και την απρόσκοπτη πορεία της Ιεράς Μονής στο χρόνο”.
Στο Άγιον Όρος έχουν καταγραφεί πλημμυρικά συμβάντα τα οποία προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και κτίρια και δυστυχώς ακόμα και ανθρώπινα θύματα. Το παλαιότερο καταγεγραμμένο συμβάν για το οποίο διασώζονται μαρτυρίες είναι αυτό του Σεπτεμβρίου του 1821. Επίσης, εκδηλώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες κατά τα έτη 1911, 1945 και 1978 από τις οποίες επλήγησαν διάφορες περιοχές του Αγίου Όρους. Κατά την πρόσφατη περίοδο τρεις καταστροφικές πλημμύρες συνέβησαν στην περιοχή της Χερσονήσου του Άθω. Τον Οκτώβριο του 2000, τον Οκτώβριο του 2010 και τον Απρίλιο του 2020, όλες με μεγάλες καταστροφές σε δίκτυα, υποδομές και κτίρια αλλά και με απώλεια ανθρώπινης ζωής (Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, 2010).
Με δεδομένη την εμφάνιση ακραίων πλημμυρικών φαινόμενων, τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τα οποία είχαν καταστροφικές συνέπειες, προκύπτει η ανάγκη για τη δρομολόγηση έργων και εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας με στόχο την αποτροπή εμφάνισής τους και τη μείωση των επιπτώσεών τους.
ΠΚΜ