G7: Μέση Ανατολή και Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: Stinellis/Copyright 2024 The AP

Ενημερώθηκε: 25/11/24 - 14:46

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συναντώνται στην περιφέρεια του Λάτσιο για να συζητήσουν σημαντικά διεθνή ζητήματα μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επανεκλογή Τραμπ

Οι μικρές κωμοπόλεις Φιούτζι και Ανάνι στα προάστια της Ρώμης μετατρέπονται σε κέντρο της διεθνούς διπλωματίας το επόμενο διήμερο, καθώς φιλοξενούν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7.

Το ραντεβού των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη με οικοδεσπότη τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ολοκληρώνει τις υπουργικές συναντήσεις της G7 στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας πριν από την παράδοση της σκυτάλης στον Καναδά.

Πρόκειται για τη δεύτερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 που θα φιλοξενηθεί στην Ιταλία το 2024 και την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κάπρι τον περασμένο Απρίλιο.

Η επιστροφή Τραμπ στην αμερικανική προεδρία φουντώνει τα δυσοίωνα σενάρια, αλλά για τις χώρες της G7 είναι σημαντικό να συνεχίσουν να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο κύριος σύμμαχός μας για την προώθηση της διεθνούς σταθερότητας στον κόσμο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης τη Δευτέρα σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι είναι απαραίτητο η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο διεθνώς και να είναι πιο αυτόνομη, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστεί για να διατηρήσει τη νέα κυβέρνηση Τραμπ δεσμευμένη στη διατλαντική εταιρική σχέση.

Στο τραπέζι της G7 στο Λάτσιο βρίσκονται τα μεγάλα διεθνή ζητήματα. Στις πέντε συνόδους θα συζητηθούν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η πολιτική ισορροπία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία στο τραπέζι της G7: "Υποστήριξη και εγγύτητα στο Κίεβο"

Το παρόν θα δώσει και ο νέος επικφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Αντρίι Σίμπιχα.

"Χίλιες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και στις δύο πλευρές λόγω μιας κακής επιλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ως χώρα που προεδρεύει της G7 θα θέλαμε να προωθήσουμε μια δήλωση υποστήριξης και εγγύτητας προς το Κίεβο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων", δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά την ολοκλήρωση του Φόρουμ την περασμένη Τετάρτη.

"Είμαστε μάρτυρες μιας πολύ βίαιης ρωσικής επίθεσης και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η εγγύτητα στον ουκρανικό λαό είναι σημαντική", πρόσθεσε.

Η ιταλική προεδρία σκοπεύει να επιβεβαιώσειτην "πλήρη υποστήριξη της G7 προς το Κίεβο, στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και οικονομικά, με στόχο μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη" ενόψει της Διάσκεψης για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2025 στη Ρώμη.

Η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί "προτεραιότητα"

Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Δεκάδες άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. Οι οικογένειες σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά περισσότερο από ένα γεύμα την ημέρα "αυξάνονται κατακόρυφα", σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση κατά το τελευταίο έτος μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου απαιτούν από τα κράτη να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, "η κρίση στην περιοχή αποτελεί προτεραιότητα της ιταλικής προεδρίας της G7".

"Πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο ανοιχτό με όλους τους παράγοντες, ζητώντας τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εργαστούν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο και την απελευθέρωση των ομήρων".

Sfollati nel campo di Deir al-Balah, Gaza, in fila per la loro razione di pane, 21 novembre 2024

Ο Αντόνιο Ταγιάνι επιμένει στην ανθρωπιστική κρίση και στην ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη της αποστολής της Unifil. Είναι απαραίτητο δηλώνει "να προωθηθεί ένας αξιόπιστος πολιτικός ορίζοντας για την περιοχή που θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια, στην προοπτική "δύο λαοί, δύο κράτη".

Στόχος των υπουργών της Ιταλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηπα είναι η ενίσχυση του ρόλου της G7 στη συμβολή στη διεθνή σταθερότητα και στην εξεύρεση λύσεων στις παγκόσμιες κρίσεις.

Στις εργασίες της ομάδας θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προβλέπονται επίσης συζητήσεις για το εμπόριο με την Κίνα και την κατάσταση στη Γεωργία μετά τις πρόσφατες εκλογές.

Για τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, είναι απαραίτητο "να διατηρηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις γεωργιανές αρχές, απαιτώντας ταυτόχρονα σαφήνεια σχετικά με τις παρατυπίες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας".

Οι σύνοδοι θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Τρίτης με συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι τελικές δηλώσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ