Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ.Κατάρας ΠΝ: Στην τελετή αποφοιτήσεως του 200ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 02/11/24 - 19:12

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην τελετή εορτασμού της αποφοιτήσεως των ανδρών του 200ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών παρέστη ο ο Αρχηγός ΓΕΝ ΑντιναύαρχοςΑντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τιμώντας έτσι με την παρουσία του αυτή την σημαντική επέτειο στην ιστορία της σημερινής Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και γενικότερα των Ελλήνων Βατραχανθρώπων (Υποβρυχίων Καταστροφέων) του Πολεμικού Ναυτικού κυρίως, αλλά και του Στρατού Ξηράς και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2024 στις εγκαταστάσεις της ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού, στο Σκαραμαγκά, και σε αυτήν παρέστησαν επίσης πρώην Υπουργοί όπως οι Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ναύαρχοι ε.α. Παναγιώτης Χηνοφώτης, πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξεως και Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην Υπουργός Εθνικής Αμύνης και νυν βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην Διοικητής της ΔΥΚ), μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως οι Βουλευτές Νίκος Βλαχάκος και Αντιναύαρχος ε.α. Διονύσης Χατζηδάκης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κουλούρης ΠΝ, ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγος Μαυραγάνης, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ και Στόλου, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του ΠΝ, πλήθος παλαιών βατραχανθρώπων καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

Η ιστορία της ΔΥΚ ξεκίνησε το 1953 όταν με την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων, με αποστολή την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθησε η αποστολή αξιωματικών και υπαξιωματικών στις ΗΠΑ, στο σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών Underwater Demolition Team (UDT), με σκοπό τη δημιουργία ενός πρώτου πυρήνα Ελλήνων εκπαιδευτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάμβαναν και την οργάνωση της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) στην Ελλάδα. Αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1957 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος (ΚΕΚΑΝ), υπό τη διοίκηση του τότε Πλοίαρχου (μετέπειτα Α/ΓΕΝ) Κ. Εγκολφόπουλου και από το 1ο Σχολείο (31 Ιουλίου – 4 Δεκεμβρίου 1957) αποφοίτησαν επιτυχώς μόλις πέντε ναύτες, οι οποίοι «επιβίωσαν» της σκληρής πεντάμηνης διάρκειας τότε εκπαιδεύσεως!

Το 1968 δημιουργήθηκε η Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), με έδρα το Σκαραμαγκά και το 1969 μετονομάστηκε σε Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΜΥΚ) με παράλληλη αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών ομάδων.

Με την πάροδο των ετών η ΜΥΚ εξελίχθηκε και τον Απρίλιο του 2002 έλαβε τη σημερινή της ονομασία (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών) αποτελώντας μία από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου.

Στις 26 Ιανουαρίου 2018, εορτάστηκε η επέτειος των 60 ετών της ΣΥΚ και ουσιαστικώς της αποφοιτήσεως του 1ου Σχολείου και προχθές η επίσης πολύ σημαντική στιγμή της αποφοιτήσεως των 18 ανδρών του 200ου Σχολείου της ΣΥΚ, που αποτελείτο από άνδρες του ΠΝ, του ΣΞ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Από το 1957 μέχρι και σήμερα από αυτά τα 200 Σχολεία της ΣΥΚ έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς περίπου 3.000 άνδρες, έχοντας λάβει πτυχίο και διακριτικό Υποβρύχιου Καταστροφέως. Ήδη το προσωπικό της ΣΥΚ ασχολείται με την διαδικασία επιλογής/εκπαιδεύσεως του 201ου Σχολείου, τους άνδρες του οποίου επιθεώρησε ο Αρχηγός ΓΕΝ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ