Στις 24 Οκτωβρίου 1945, λίγους μόλις μήνες μετά το τέλος του πολυαίμακτου Β’Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ΠΠ), ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), από 51 συνολικώς χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη μέσα από τη διεθνή συνεργασία, τη συλλογική ασφάλεια, τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης, την επίλυση διεθνών προβλημάτων μέσω της διεθνούς συνεργασίας κλπ.
Τα αποτελέσματα, το πολύ αίμα και οι τρομερές καταστροφές του Β’ΠΠ ήταν ακόμα πολύ πρόσφατα και όλος ο κόσμος άμεσα και πολύ έντονα επηρεασμένος από αυτά, καθώς η προϋπάρχουσα «Κοινωνία των Εθνών», που δημιουργήθηκε μετά το πέρας του Α’ΠΠ, αποδείχθηκε αναποτελεσματική όταν χρειάστηκε, εκεί προς τα τέλη της δεκαετίας του ’30, μη πετυχαίνοντας να αποτρέψει την έκρηξη του Β’ ΠΠ.
Το 1918, τελευταίο έτος του αιματηρού Α’ΠΠ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντρο Γουίλσον υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής αυτής της ιδέας και συμπεριέλαβε ένα σκίτσο του διεθνούς σώματος στα «14 σημεία» του για τον τερματισμό του.
Τον Νοέμβριο του 1918, οι Κεντρικές Δυνάμεις (Αυτοκρατορική Γερμανία, Αυστροουγγαρία κλπ) συμφώνησαν σε μια ανακωχή για να σταματήσουν οι συγκρούσεις.
Δύο μήνες αργότερα, το 1919, οι Σύμμαχοι της «Αντάντ», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συναντήθηκαν για να συνάψουν επίσημους όρους ειρήνης στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού.
Το καλοκαίρι του 1919, εγκρίθηκε η Κοινωνία των Εθνών και ο Wilson παρουσίασε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και το Σύμφωνο της Κοινωνίας των Εθνών στη Γερουσία των ΗΠΑ, η οποία αρνήθηκε να συναινέσει στην επικύρωση.
Στις 10 Ιανουαρίου 1920, η Κοινωνία των Εθνών τέθηκε επίσημα σε ισχύ όταν το Σύμφωνο της Κοινωνίας των Εθνών, που επικυρώθηκε από 42 έθνη το 1919, τέθηκε σε ισχύ και διήρκησε μέχρι και την έναρξη του Β’ ΠΠ.
Ο ΟΗΕ είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός στον κόσμο, με την έδρα του να βρίσκεται σε ιδιόκτητο ουρανοξύστη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ενώ έχει και άλλα κεντρικά γραφεία στη Γενεύη, στο Ναϊρόμπι στη Βιέννη και στη Χάγη, όπου εδρεύει – ως γνωστόν – το Διεθνές Δικαστήριο.
Στις 25 Απριλίου 1945, στο Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, στις ακτές του Ειρηνικού ωκεανού, αντιπρόσωποι από 50 κυβερνήσεις συναντήθηκαν, στο πλαίσιο μιας διασκέψεως, στη διάρκεια της οποίας ξεκίνησαν τη σύνταξη του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που εγκρίθηκε στις 25 Ιουνίου 1945 και, όταν άρχισαν να λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη, στις 24 Οκτωβρίου 1945, τέθηκε σε ισχύ!
Εν έτει 2023, ο ΟΗΕ έχει επισήμως 193 κράτη – μέλη, μετά την προσχώρηση, το 2011, του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν. Αυτά τα 193 κράτη – μέλη είναι όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα κράτη, εκτός του Κοσσυφοπεδίου, της Δυτικής Σαχάρας, της Ταϊβάν, του κράτους του Βατικανού και της Παλαιστίνης, που είναι (πάλι) εξαιρετικά επίκαιρη στις μέρες μας.
Επικεφαλής του ΟΗΕ τίθεται με πενταετή θητεία ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού. Η θητεία του μπορεί να ανανεωθεί ενώ δεν υπάρχει καταστατικός περιορισμός για τον αριθμό των θητειών αυτών!
Η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κηδεμονίας, το Διεθνές Δικαστήριο και η Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελούν τα έξι κύρια όργανα του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ περιλαμβάνει επίσης πλήθος εξειδικευμένων φορέων, ταμείων κλπ, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σιτίσεως, η UNESCO για τον πολιτισμό, η UNICEF. Επίσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορεί να έχουν συμβουλευτικό καθεστώς υπό την επίβλεψη του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και άλλων φορέων για να συμμετάσχουν στις εργασίες του ΟΗΕ.