Θεσσαλονίκη: Επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός πίσω από απάτη ''καρουζέλ'' 35 εκατ. ευρώ

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 16/10/24 - 16:58

Απάτη τύπου – «καρουζέλ» με εικονικές συναλλαγές ΦΠΑ, που ζημίωσε το Δημόσιο με 35 εκατομμύρια ευρώ και στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίας, πρώην πολιτικός και αξιωματικός της ΕΛΑΣ από τη Βόρεια Ελλάδα, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, πολυσέλιδο πόρισμα 350 σελίδων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αναφορικά με υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ» στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας και κορυφαίο στέλεχος τράπεζας, το οποίο έχει διαδρομή και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία ερεύνησε την υπόθεση κατέληξε πως οι εμπλεκόμενοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με 35 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας ένα πολυδαίδαλο σύστημα εικονικών συναλλαγών.

Ο επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί σε πολύκροτη ποινική υπόθεση, η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη της χώρας για μήνες, σε συνεργασία με στενό συγγενικό του πρόσωπο, διαχειριζόταν ένα δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού. Μέσω αυτών των εταιρειών πραγματοποιούνταν εικονικές συναλλαγές που του επέτρεπαν είτε να εισπράττει ΦΠΑ που δεν δικαιούτο είτε να αποφεύγει την καταβολή του φόρου.

Πώς δρούσαν

Η συγκεκριμένη απάτη, γνωστή ως «καρουζέλ», λειτουργεί με τη μέθοδο του «εξαφανισμένου εμπόρου», προκαλώντας σοβαρές οικονομικές ζημιές τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στα ευρωπαϊκά ταμεία. Το συνολικό ύψος της ζημιάς εκτιμάται στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, καθώς και το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων, έχουν ήδη ενημερωθεί για την υπόθεση.

Στην υπόθεση εκτός από τον επιχειρηματία εμπλέκεται και πρόσωπο, το οποίο έχει διατελέσει μέλος Διοίκησης τράπεζας, ενώ έχει περάσει και από τα κοινά και μάλιστα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών, η Αρχή για το Ξέπλυμα δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία, καθώς εκκρεμούν και άλλες ποινικές δικογραφίες εις βάρος του. Η τελική απόφαση για τις περαιτέρω δικονομικές ενέργειες αναμένεται να ληφθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο επιχειρηματίας είχε πάρει δάνεια από την τράπεζα που διοικούσε το εν λόγω στέλεχος, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε αντάλλαγμα, ο επιχειρηματίας φέρεται να βοήθησε τον τραπεζίτη να νομιμοποιήσει παράνομα κεφάλαια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στο «πόθεν έσχες» του.

Προστίθεται, επίσης, στο σκάνδαλο και η εμπλοκή ενός εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αξιωματικός αυτός εμφανίζεται να παρείχε βοήθεια στον επιχειρηματία, βεβαιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις το γνήσιο της υπογραφής του, διευκολύνοντας συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο εύρημα έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα εξετάσει περαιτέρω τη συμμετοχή του αξιωματικού στην υπόθεση.

Πηγή: parapolitika.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ