ΟΗΕ: Καλεί τις χώρες να άρουν τα μέτρα που μπλοκάρουν τους πρόσφυγες στα σύνορά τους

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 14/10/24 - 17:10

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε σήμερα χώρες να άρουν τα μέτρα που μπλοκάρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα σύνορά τους, λέγοντας ότι είναι αναποτελεσματικά και κάποιες φορές παράνομα.

Απευθυνόμενος σε πάνω από 100 διπλωμάτες και υπουργούς στην ετήσια διάσκεψη της UNHCR στη Γενεύη, ο Φιλίπο Γκράντι δήλωσε ότι 123 εκατ. άνθρωποι –πρωτοφανής αριθμός– έχουν εκτοπιστεί σε όλο τον κόσμο.

«Μπορεί τότε κάποιος να ρωτήσει: τι μπορεί να γίνει; Για αρχή, μην επικεντρώνεστε μόνο στα σύνορά σας», δήλωσε, καλώντας τους ηγέτες να εξετάσουν αντ’ αυτού τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

«Πρέπει να επιδιώξετε να αντιμετωπίσετε τις βασικές αιτίες του εκτοπισμού και να εργαστείτε στην κατεύθυνση των λύσεων», δήλωσε ο ίδιος. «Σας εκλιπαρώ όλους να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε –από κοινού και με ταπεινότητα– για να αδράξουμε κάθε ευκαιρία για να βρούμε λύσεις για τους πρόσφυγες».

ΟΗΕ: Καλεί τις χώρες να άρουν τα μέτρα που μπλοκάρουν τους πρόσφυγες στα σύνορά τους

AP Photo/Czarek Sokolowski

Χωρίς να κατονομάζει χώρες, δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες για εξωτερική ανάθεση ή ακόμα για αναστολή συστημάτων ασύλου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσέφερε βοήθεια σε χώρες στο να βρεθούν δίκαια, γρήγορα και σύννομα σχέδια ασύλου.

Στην ίδια ομιλία ζήτησε δραστική αύξηση της στήριξης προς τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν, λέγοντας ότι η έλλειψη πόρων ήδη τους οδηγεί στο να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο ή ακόμα και να περάσουν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.

«Σε αυτή τη φονική εξίσωση, κάτι πρέπει να αλλάξει. Διαφορετικά, κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί εάν ο εκτοπισμός συνεχίσει να αυξάνεται, σε αριθμούς αλλά και σε γεωγραφική έκταση», δήλωσε.

Η UNHCR δηλώνει ότι στόχος της είναι να διασφαλίσει πως κάθε άνθρωπος που προσπαθεί να γλιτώσει από τη βία, τη δίωξη, τον πόλεμο ή την καταστροφή στην πατρίδα του έχει το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και να βρει ασφαλές καταφύγιο. Το έργο της υφίσταται τεράστια πίεση, με τον αριθμό των εκτοπισμένων να αυξάνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 12 έτη, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ